Vleugels

Het huis is zo goed als leeg. Verhuisdozen staan opgestapeld langs de muur; in de woonkamer staan nog twee roodfluwelen fauteuils, en de oude zeemanskist van Vriendins opa die dienst doet als tafel. Het is vreemd, zo’n leeg huis, maar ook fijn want het heeft steeds minder Vriendinnigs.

Ooit fantaseerden we over een deur in de schutting, of eentje op de vliering omdat die zo knus op een wigwam lijkt.
Alles wat in ons opkomt flappen we eruit. Voer ik met een ander nog weleens een gesprek met de handrem erop, bij haar kan ik total loss gaan.
En we kunnen zo fijn bomen over het leven voor de dood.

Vandaag hebben we het toevallig over God.
‘Ik ben een beetje gek,’ zegt Vriendin.
‘Joh toch!’
‘Dus,’ vervolgt ze onverstoorbaar, ‘als ik een beetje gek ben, en God heeft mij geschapen naar zijn evenbeeld, is hij ook een beetje gek. Dat is mijn relatie met God en iedereen heeft recht op zo’n eigen relatie.’

Ze vervolgt: ‘Jij vertelde mij toch laatst een verhaal over een engel die jou geholpen heeft waar ik kippenvel van kreeg? Ik moet je wat vertellen over Carel. Je weet hoe hij over de kerk dacht. Het woord God kon hij amper uit zijn mond krijgen. Hij geloofde nergens in. Maar vlak voor zijn dood heeft hij engelen gezien. Hij zei’…Vriendin raakt met haar tong het puntje van haar neus aan en denkt na. ‘Hij zei: “Het is of ik in een ontspannend bad met golfslag lig dat gevuld is met liefde. De engelen zeggen dat ik welkom ben en zo voelt het ook. En ik begrijp ineens alles van mijn leven. In een flits.”
Even ben ik stil, dan merk ik op: ‘Dus is God niet tegen euthanasie anders had hij zijn engelen niet gestuurd.’
‘Dank je, daar was ik zelf nog niet op gekomen.’ Plots kijkt ze omhoog, dan weer naar mij en zegt: ‘Ik word ineens emotioneel…’
‘Wil je een schouder of zal ik even gaan piesen?’
‘Nee, ik wil roken. Kom, dan gaan we in de tuin zitten.’ Vriendin rookt niet in huis want dat is ongezond voor de hond.

Als haar sigaret op is, zegt ze: ‘Ik wil nog even naar het dorp voor een boodschap.’
Ik kom overeind. ‘O buuffie,’ zeg ik, ‘Ik ga je huis en je tuin waar ik mezelf altijd mocht binnenlaten als alles me teveel werd, missen. Jou niet natuurlijk.’
‘Dat laatste is geheel wederzijds,’ kust Vriendin me gedag.

Ik rijd snel naar Appie, koop een boterkoek, boerencake en de nieuwe Linda, en zet alles vlug neer in Vriendins hal.
Drie minuten later gaat de voordeurbel: Vriendin. Met in haar handen een cadeau. Voor mij.
Op een stukje lint staat de tekst: ♥ Omdat er nooit iemand anders dan jij de allerliefste Buuf kan zijn ♥
‘Jij bent echt gek,’ zeg ik.
‘Kijk eens,’ wijst ze, ‘speciaal voor jou: met engelenvleugels.’

100 thoughts on “Vleugels

 1. Ja een goede buur die een vriendin is geworden ga je zeker missen. Weet niet of ze ver weg gaat maar zelf heb ik eigenlijk nog een beter contact met mijn vroegere buurvrouw gekregen dan toen we naast elkaar woonden. Ze is nu echt een vriendin van me. Ook wij fantaseerden wel eens over een deur tussen de woonkamers. Of als we ooit de staatsloterij zouden winnen een gezamenlijke boerderij met wat diertjes enzo……wie weet haha kan altijd nog.

  • Mijn vriendin heeft een huis aan het strand. Ze woont daar echt geweldig! Ik vond haar keuze dan ook heel logisch en had haar gegund dat ze het huis drie jaar geleden al had verkocht. Dan had ze het samen met haar man kunnen opruimen en verhuizen. Nu moest ze alles alleen doen. Ze had veel hulp maar het was zwaar.
   We houden contact en wie weet ga ik een keer logeren. Onze honden kunnen het prima met elkaar vinden!

 2. mogge Mirjam
  er lopen heel wat vreemde kostgangers op onze planeet hé hihi
  daar bij vergeleken zijn wij zeker ” normaal ” wat dat ook moge zijn 🙂
  ja die schuren zie je daar veel , alleen hhhheeeeeellllll ver uit elkaar
  geniet de dag

 3. Een brok in je keel , maar engelen om jullie heen. Ik heb eens in mijn leven ook zulke buren gehad, nu ben ik al vele malen verhuisd, maar die buren ben ik blijven missen. De anderen ach daar had ik geen problemen mee, we groeten elkaar en als ze verhuisden, dan kwamen er weer ander buren waar ik ook geen problemen mee had. Maar echt vrienden zijn die nooit geworden.
  Ook nu heb ik best aardige buren, daar niet van maar toch. . . .

  • We zijn begonnen als buren. Ik mocht steeds haar Border Collie lenen als ik ging hardlopen en/of wandelen. Een bakkie koffie daarna. Niet te vaak, want ik ben allergisch voor verplichte sociale afspraken. Zij had dat gelukkig ook. Ze is mijn beste vriendin geworden. Voor haar ben ik echt blij dat ze van het huis af is. Het was een last die zwaar op haar drukte…
   Bij de rest van de buren ben ik nog nooit binnen geweest en het boeit me ook niet.

 4. Beter een goede buur dan een verre vriend…. dat zul je nu gaan ondervinden.
  Ik hoop van harte dat jullie vriendschap niet verwatert … Sterkte met de stilte..
  Liefs van mij.

 5. om over na te denken, de engelen, god, het leven voor en na de dood, de dood zelf, k vind het altijd zo raar als ik denk aan doodgaan, dat ik dan niet zal weten dat ik dood ben, niet meer zal weten wat er in de wereld gebeurd, t zal raar zijn er niet meer te zijn

  prachtige vriendschap, topmeiden!
  een beetje gek zijn moet, zo kunnen we de wereld aan 🙂

  • Ken je dat liedje van Tommie van Sesamstraat: “Dood zijn duurt zo lang.”
   De tekst is geweldig!

   “Het is niet fijn om dood te zijn.
   Dat maakt me soms een beetje bang.
   Het doet geen pijn om dood te zijn,
   maar dood zijn duurt zo lang.

   Als je dood ben slaap je stil.
   Weet je wat ik weten wil?
   Als je dood bent, droom je dan?
   En waar droom je van?

   Droom je van je eigen straat
   Dat je op de trommel slaat
   Dat je op een schommel staat
   Dat die steeds hoger gaat

   Dat je daar je moeder ziet
   Hoor je wel of hoor je niet
   Dat ze je geroepen heeft
   Droom je dat je leeft?

   Het is niet fijn om dood te zijn.
   Dat maakt me soms een beetje bang.
   Het doet geen pijn om dood te zijn,
   maar dood zijn duurt zo lang.

   Ik maakte me weer veel te naar
   Ik laat gewoon het lampje aan
   Bij mij duurt het nog honderd jaar
   voor ik dood moet gaan.”

   Hij staat ook op youtube https://www.youtube.com/watch?v=ewAw6Ik9MCw

 6. Bijzonder mooi beschreven.
  Wat ben je toch een rijk mens.
  Je ‘verliest’ een buuf, je krijgt er engelen voor terug, die jou ooit zullen leiden naar je eindbestemming, mooi mens dat je bent.

 7. heerlijk lieve kakelino, je weet het weer zo fijntjes aan te raken, alle hoeken van mijn gevoel worden met een pinball geraakt…
  zit ik hier met dichtgeknepen keel, jawel , die engelen zijn er, ik geloof er in, en ik geloof in vriendschappen oprecht en close, en zo dichtbij.

  ze is de wereld niet uit,
  onderhoud dat contact, ben daar zuinig mee, want het kan zo snel verwateren
  en die pompoen, is de “allerlekkerste om te eten…. heeft heel lekker stevig oranje vruchtvlees, en is écht de keizer onder de pumpies…..

  hier neem mijn zakdoekje maar… snotter maar effe lekke,

  oh nee, ik zit te snotteren 🙂

  sweetie i lof joe, don’t forget

  xxx

  • Hej hej lieve KLapper
   Gisteravond kwam ze haar sleutel ophalen en afscheid nemen. We hebben allebei staan snikken.
   Vanmiddag vroeg de buurman of ik even kennis wilde komen maken. ‘Liever een anderen keer,’ zei ik. Dat lege huis in, ik kon het niet.
   Laf joe toe Dien ♥

 8. Goede morgen Kakeltje. Goh, wat een verhaal alweer, ik heb er van genoten. Jullie zijn beslist een hartsvriendinnen als jullie echt over alles kunnen praten en met elkaar meevoelen. Dat heb je niet met veel mensen dus koester dit aan je hart… Edoch dat moet ik jou niet vertellen, dat weet je maar al te best!

 9. Hee Kakeldotje,

  Ik voel helemaal met je mee.
  Een (goeie) buuf is het allerleukste en ook nog eens het allemakkelijkst.
  Je wipt effe binnen, je maakt een praatje waar je geen afspraak voor hoeft te maken in je azjenda, je doet een bakkie of een glaasje.
  Of je hangt even tegen d’r aan. En droogt je tranen aan d’r schone bloes.

  Kortom: er gaat niets boven een goeie buuf.

  Hou kontakt! Ga er naar toe, bep even bij en blijf desnoods logeren.
  Al die dingen, ja Kakeltje, al die dingen…
  Maar dat weet je allemaal wel.

  Dag schat!
  Dikke pakkerd van Marlou

  .

  • Lieve Lou-Lou,
   Je legt precies je vinger op de goeie plek. Dat flik je nou elke keer (-:
   Plek zat in haar huis om te logeren maar ik durf/kan het niet. Wie weet eens.
   Ons contact verwatert niet, daarvoor hebben we allebei te veel meegemaakt en elkaar erdoor gesleept.
   Laf joe ♥

   • @->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-@->-
    genoeg? 😉 of… €én @->- voor jou

   • Hahaha (-: Dit had ik niet verwacht. Ben er heel blij mee en zal ze goed verzorgen.
    Dank je, Lutje! ♥

 10. Een andere realiteit

  non-stop blaffende honden en volk zonder moraal
  nieuwe buren
  kunnen het zoete leven verzuren
  soms verandert een sprookje in een griezelverhaal

  Wat het tongwerk betreft, het kan ook aan de neus liggen, Mirjam. 😀 😀
  Lenjef

  • De nieuwe buren zijn heel vriendelijke mensen.
   Vanmiddag vroegen ze of ik kennis wilde komen maken, maar ik zei: “Liever een andere keer.”
   Aken en Keulen is ook niet in een dag gebouwd (-:
   Gelukkig: na het lezen van je laatste regel kan ik toch nog lachen!
   Zonnige groet

 11. een pracht fiets Mirjam
  liet ik bouwen voor me in 1990 , een randoneuer bij frame bouwer Wim Zoon , dus geen Zeus
  en wat heb ik er mooie herinneringen aan in mijn dagboeken van jaarlijkse fietstochten behalve de 1ste , want het begon met een weddenschap tussen mij en een skileeraar hoe ik aan die conditie kwam , ja ik fiets veel zei ik , weet je wat ik fiets wel naar hier , en ja 3 x dus en zo veel meer .
  ja ik gaf die klok aan een ex space maatje vandaag en fietste mij plan en nee de klok bleef stil
  slaap wel groet

  • Fietsen is heerlijk. De vrijheid om te rijden waarheen je wilt.
   Dat zijn mijn mooiste herinneringen! Het is ook een goeie manier om alles in je hoofd een plekje te geven.
   Je hebt je fiets bij een echte framebouwer laten maken. Dat zijn de beste! Ik fiets sowieso alleen op herenfietsen. Die slappe damesframes vind ik een verschrikking. Als je een bocht te strak rijdt, schuift het achterwiel onder je vandaan. En ik draag toch zelden een rok of.
   Fijn weekend!

   • ja maar op die fiets rijd ik niet meer , wilde ik opknappen , moet nieuwe tandwiel bladen voor en achter hebben , en zo wat meer zaken , niet meer te krijgen
    maar heb nu een goede fiets , ook van Hollands fabrikaat , Sensa
    klopt ik draag ook zelden een rok of zo 🙂
    fijn weekend

 12. die ga je missen
  ja alles is al gezegd
  zelfs dat roken in huis slecht is voor de homd
  laat mij dan degene zijn om het volgende te zeggen
  jullie zijn beide totaal gestoord en gek
  maar houden van elkaar
  ongeacht de afstand

 13. Mijn buurvrouw, een leuk mens maar ik heb er niet half zo’n warme band mee als jij, vertrekt ook over een maandje of twee, en daar baal ik echt van. Dus ik leef met je mee. Hopelijk blijft het contact.

  • De rest van de buren ken ik alleen van af en toe eens een praatje op straat maken, of een pakje aannemen. En dat vind ik prima, ik ben niet zo’n gezellige plakker.
   Ik snap zelf niet dat we zo close geworden zijn. Omdat we allebei niet snel vriendschap sluiten.
   Het kwam door de hond die ze hadden. Een Border Collie. Die nam ik altijd mee als ik ging hardlopen en/of wandelen. Elke middag haalde ik ‘m op.
   Hij lag al op me te wachten bij de deur en als ie me zag probeerde hij door het glas te springen.
   De eerste keer toen ze vroeg of ik koffie kwam drinken, zei ik zelfs nee…Maar de keer daarna ja (-:

 14. Zo’n logje spreekt boekdelen. Niet te vervangen, zo’n Vriendin, maar dat hoeft ook niet. De wereld is klein, Vriendin(nen) is/zijn bereikbaar…
  Lie(f)s, met een knuffel voor alletwee.

  • Voor haar is het fijn dat ze een streep onder het huis heeft kunnen zetten. Het was zwaar om alles in haar eentje te moeten doen, ook al had ze veel hulp.
   Van God heb ik weinig verwachtingen. Hij staat te ver van me af.
   Lieve groet

 15. wat een warm lief iemand.
  Ook al gaat het niet naar het andere eind van de wereld , ze is niet meer je
  buur en het zal niet meer hetzelfde zijn.
  Daarom van mij voor jou en je vriendin een lieve knuffel

  • Gisteren hebben we gedag gezegd.
   Vanochtend stond ik blij op want ik dacht: ze gaat dan weg, ze is niet dood (-:
   Ineens zag ik weer mogelijkheden. Gek hè?
   Lieve groet

 16. Dat zou origineel zijn: op de verpakking van sigaretten schrijven dat het slecht voor je hond is (-:
  Ze gaat niet aan de andere kant van het land wonen, maar het contact zal wel minder worden.
  Nou ja, niets is blijvend…

 17. Ik zit even te slikken hier ,onbetaalbaar zo’n mooie warme en oprechte vriendschap.Wat zul je haar missen als je buuf .Een prachtig kado heeft ze je gegeven .
  Liefs Elisabeth

  • Als je het zo leest, lijkt het net of ze gaat emigreren. Zo erg is het niet, maar het idee dat ze niet meer naast me woont hakt er wel in.
   Haar moeder woont hier nog, dus ze zal weleens een nachtje komen logeren en daar maak ik dan misbruik van natuurlijk (-:
   Lieve groet

 18. Ha Kakel, wat een mooi verhaal over je buuf………
  al is het op afstand zo een lief mens blijf je koesteren!!
  en het kado, onbetaalbaar!!………….prachtig gebaar!
  liefs een groetje
  Christiene.

  • De afstand is het niet: 40 km. Maar ernaast is makkelijker (-:
   En ik kan nog niet op een dag heen en weer rijden. Dat trek ik niet met m’n vermoeidheid. Dan maar logeren…

   • Jij zal ook geen weerwoord hebben (-:
    Lijkt me best gezellig, logeren, maar ik heb daar angst voor. Is een dingetje. Maar ik werk eraan…Wel gek, want dingen die ik eng vind, doe ik meestal twee keer snel achter elkaar, zodat het voorbij is.

  • We zagen elkaar al niet echt veel, maar zodra ze thuis was, waren we net magneten (-:
   Ze gaat in de plaats wonen die in het nieuws was omdat er teveel pokémon-zoekers naartoe gaan.
   Lieve groet

 19. Ohhh…. wat had ik jou je buufje nog vele jaren gegund, je nieuwe buren staan natuurlijk sowieso met -1-0 áchter want zó’n buur bén je niet in een paar maanden. Maar je weet het nooit, ik miste mijn oude buufje óók enorm maar ben nú al gehecht aan het leuke jonge stelletje dat er nu woont. En in ons geval( lees op onze leeftijd) héb je natuurlijk meer aan een jong stel dan een buurvrouwtje dat nog ouder is dan jezelf al bent;-)

  • Ze woont vlak bij jou in de buurt, Riet, in Kijk een Duin.
   Leuk gevonden van die 1-0 achterstand; zo voelt het in elk geval wel.
   De nieuwe buren zijn vriendelijke mensen, maar…hoe zal ik het zeggen…beschaafd. En daar zit ik natuurlijk niet op te wachten (-:

 20. Wat zijn jullie lieve bufies/ bf’s.
  Hopelijk gaat ze niet al te ver wonen nu?
  Hopelijk tref je het ook een beetje met de nieuwe buren, je weet maar nooit. Jóúw hart is groot genoeg;-)

  • Ik klets tegen iedereen maar heb maar weinig vrienden. Net genoeg, zeg ik altijd.
   Ze gaat niet zo ver weg wonen. En ze woonden al meer daar dan hier, maar toch…
   Lieve groet

 21. Om even stil van te worden.
  Het woord ‘buuf’ is voor een Vlaming dan wel onbekend, maar ik denk dat ik me niet vergis als het ‘buurvrouw’ betekent.
  En, o ja: met je tong het puntje van je neus aanraken: faut le faire!

  • Buuf is inderdaad kort voor buurvrouw. Maar ze was méér dan buurvrouw.
   Knap staaltje tongwerk, hè? Heb het dikwijls geoefend maar zal moeten leven met mijn tekort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *