Blije kip

Keek op de week (26)

Joris zei: ‘Heb pakje voor je besteld.’
‘Pakje?’ vroeg ik. ‘Voor verjaardag? Past het door brievenbus? Wordt het aangetekend verzonden?’
‘Is verrassing,’ zei Man. Weigerde verder iets te zeggen.
Hield nagelbijtend en op van zenuwen postbode en bezorgdienst in de gaten.
Verrassing bleek kruimeldief. Praktisch met twee verharende huisdieren maar totáál verkeerde cadeau. Bijzonder teleurstellend.
Ga Joris voor verjaardag in februari stoompan cadeau geven. Van zijn rekening.

‘Mevrouw, wilt u mij zak winterpeen aangeven? Kan er niet bij,’ vroeg oudere meneer met blauwe, waterige ogen.
‘Biologische of gewone peen?’ vroeg ik.
‘Gewone. Biologische lopen zo snel uit koelkast.’
‘Ja, moet u ze vanavond al stampen.’
‘Stampen vind ik zielig,’ antwoordde man.
Lachten samen om grapje.
‘Ik stamp ze ook niet. Kook ze altijd met groentebouillonblokje.’
‘Groentebouillonblokje?’ echode kerel.
‘Voor de smaak. Gebruik ik in plaats van zout.’
‘Ik moet zoutloos eten! Ben man alleen. Waar liggen ze? Weet niet of ik die blokjes lekker vind.’
Liepen naar reform-schap.
Ik pakte doosje, haalde er twee blokjes uit, gaf ze aan man en legde restant in mijn mand.
Man kon niet over mijn geschenk uit. ‘Wat ontzettend, ontzettend vriendelijk van u.’ . Krijgt u nog iets van mij?’
‘Meneer, nu beledigt u me.’
Kerel leek wanhoop nabij.
‘Is grapje,’ zei ik geruststellend.
Vrees dat man klap nog niet te boven is.

Roos stond verhit en doorgezweet op de stoep en zei hijgend: ‘Rosa zat figuurlijk in wak want bal lag op het ijs en ze mocht ‘m van mij niet pakken. Ik ging lange stok zoeken om bal van ijs te vissen, toen sprong de smiecht letterlijk in wak. Ze bibberde helemaal.’
Kind keek schuldbewust.
Rosa zelfvoldaan: lekker praktisch: bal gepakt én wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst, baas?
Gaf Roos emmer met warm water en washand.
Dampend holde hond naar binnen, ging likkebaardend voor voorraadkast zitten en zette ongebroken grijns op: heb nu zeker twéé kluiven verdiend?

Een dag ouder worden, gaat mens niet in de koude winterkleren zitten.
Werd bedolven onder felicitaties. Moest me omhoog graven door berg goede wensen op smoelenboek en real life. Mijn dank is onbeschrijflijk: voel me door alle aandacht minstens jaar jonger! Ben een blije kip.

Pak maar vast pen en papier, en maak jullie borst(en) maar nat: de Finland-prijsvraag is klaar. Tot woensdag!

125 thoughts on “Blije kip

 1. Oh Mirjam,

  Je blog komt in mijn WordPress reader en dan lees ik haar/hem en zet een like maar reageren is moeilijk want dan moet ik doorklikken naar iets en dat werkt heel lastig of helemaal niet. Dat doe ik dan wel als ik achter de pc zit denk ik dan en dan kijk ik en zie ik 123 reacties staan en dan weet ik niet meer of je nog op een 124e zit te wachten of dat ik misschien toch al had gereageerd. (ik word oud) Maar voor je verjaardag neem ik geen risico. Alsnog van harte gefeliciteerd en vooral de beste wensen voor je gezondheid. Ik duim dat er voor jou toch ergens een doorbraak komt waardoor dingen verbeteren.

  Feestelijke groet,

  Dorothé

  • Ik krijg inderdaad veel reacties. Logisch dat je het overzicht kwijtraakt. Ik lees jou in Bloglovin, een vergelijkbare soort reader.
   Soms moet ik ook stoeien om ergens een reactie achter te laten. Ik vat het maar niet persoonlijk op (-:
   Dank voor je felicitatie! Ik ben heel benieuwd hoe je halve marathon is verlopen (woordspeling)
   Warme groet.

 2. Wat een nuttig cadeau! En van mijn kant ook verlate felicitaties 🙂 xxx
  Ik zag de dampende hond voor me 😀

  Ik zal overigens straks in de Lekker Volwassen Tag opbiechten dat ik een vergiet heb in plaats van hersens, dus ik feliciteer je volgend jaar ook vast veel te laat. Of niet … !! … Ik ben een erg onattent persoon daarmee 😉 Gelukkig vergeet ik mijn eigen verjaring ook, dat scheelt.
  Enfin. Halve log gepost hier. Geniet lekker van het wegzoeven des hondenhaars met het praktisch cadeau van manlief. Mooie dag Kakeltje xxx

  • Ik heb je tag gelezen en we hebben één ding gemeen: we gaan allebei in onze pyjama naar buiten (-: Uiteraard in dit jaargetijde met een jas erover.
   Tags die ik zie, stuur ik altijd meteen door naar Melody. Zelf doe ik er meestal niets mee.
   Voor iemand die onattent is, schrijf je wel prachtige blogs!
   Warme groet.

 3. Heb weer zitten genieten en heldhaftig hoor van je. Ik heb geprobeerd Happy het is op te krijgen op een vijver met hooguit 25 cm water . Vorig jaar rende en gleed ze erover en doorheen. Schijnbaar iets geleerd want ze ging er met een grote boog omheen dit jaar. 🙁

  • Wees blij dat Happy het ijs niet op gaat. Maandag zag ik een echtpaar met herdershond over het ijs glijden. De hond scheen het naar zijn zin te hebben.
   Rosa heeft liever gewoon slootwater (-:

 4. Nog van harte gefeliciteerd, heb het zeker gemist op FB trouwens. Ja het is best link weer voor dieren en ijs. Ook voor mensen en ijs. Een kruimeldief haha ik kreeg ooit een keer een afwasmachine voor mijn verjaardag. Allemaal eigenbelang omdat ik had gezegd dat ze ook wel eens af konden wassen…… Jaartje ouder en nog heel veel mooie jaren gewenst.

  • Dankjewel voor je felicitatie. Afgelopen zondagavond heeft Roos nog geschaatst op de ijsbaan. De dag erna was-ie alweer gesloten dus ze was blij dat ze gegaan was.
   Met mijn eerste vaatwasser was ik toch wel blij. Vond het een hele luxe!
   Warme groet.

 5. Kwist het niet… al had ik het wel kunnen weten… maar hartelijk gefeliciteerd! Gelukkig dat er wel leuke boodschappen waren! En verder, bizar… In ieder geval wist ie de dag en had er ook op tijd rekening mee gehouden, dat is positief…

  Tussen alles door nog bij mij gereageerd, dank je!
  Ja, die spreuk over het hart is mooi bedacht, maar werkt niet altijd voor iedereen zo perfekt hè. Dat van dat in contact staan met je gevoel was ook precies mijn probleem, de eerste tig jaren; heb het moeten leren en dat ging nogal met vallen en opstaan 🙁 Eén keer rechtop was het wel beter.

  Liefs van hierzo! ☼

  • Dankje Clement. Voelde me echt verwend op mijn verjaardag met alle felicitaties.
   Werken aan jezelf loont maar het kost bakken energie. Je moet eerst ook nog door alle bagger heen voordat je er “schoon” uitkomt.
   Maar wij doen iets aan onszelf en dat kan niet iedereen zeggen!
   Lieve groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *