Een wees van 200 kilo

Schoonbroer en –zus kochten in september een nieuw huis. Daarin stond een wees van ruim 200 kilo die nog door de zoon van de (dementerende) eigenaresse verkocht moest worden.
‘Iets voor jou, nicht?’ vroeg Zwager. ‘Het is een bekend merk: een Schimmel.’
Ook al sprak Zwager het op z’n Duits uit, ik moest toch meteen aan het paard van Sinterklaas denken.

Roos was op slag zwanger van de zenuwen. Verlangend keek ze haar vader aan maar die kapte het meteen af. ‘Dat krengt dateert nog van voor de Golfoorlog!’
‘Nou en? Op een oude piano kan ze het toch leren?’ suggereerde ik maar Joris zweeg in alle plaatselijke dialecten.
Jammer, want Roos is vier jaar geleden op keyboard-les gegaan om ooit over te kunnen stappen op piano.

De eigenaar zette het muziekinstrument op MP: “Bieden vanaf 100 euro.”
Er brak een storm los. Een kenner belde op: ‘Meneer, u weet niet wat u in handen heeft. Aan een muziekhandelaar kunt u er minstens 1200 euro voor vragen. De piano dateert van 1970 en is er een uit “de vijfde serie.”’
Whatever that may be.

Van de eigenaar mochten wij de piano voor 750,00 euro kopen.
Dat bericht raakte bij Man de juiste snaar. Die oude piano was geen risico maar een investering.
Roos verloor gek genoeg op slag alle belangstelling want zij vond het muziekinstrument te duur.
Ik zei: ‘1200 euro? Zijn die toetsen soms van ivoor? Dan komt die piano er bij mij niet in!’
Joris lachte honend. ‘Onnozel halsje. Eén ivoren toetst kost al 1200 euro.’
Daar zat wat in, waarop ik maar knikte.

’s Avonds ontving Kind een appje van oom Tony: “Als je de piano nog wil, moet je snel zijn!”
Joris lag al gestrekt.
Wat nu?
Ik stelde voor: ‘We vragen de maten en als we plaats hebben, doen we het.’

We hadden geen rolmaat maar wel twee linialen en…plek.
Roos – eeuwige twijfelkont – moest zowat aan de zenuwpillen.
‘We doen het,’ zei ik.
‘Je bent gek!’ riep Roos.
‘Nee hoor. Die piano valt je toe. Zie het als een buitenkans.’
Vol verwachting klopte haar hart, zwijmelend ging ze overstag en appte: ‘Ja!’
Ze legde een briefje op haar vaders ontbijtbord: “We hebben de piano gekocht!” en sprong daarna butsen in de parketvloer van blijdschap.

Nu zijn we een piano rijker. Onderhand kunnen we een huiskamerorkest beginnen met een keyboard, gitaar, ukelele, en diverse mondharmonica’s. (Iemand trek in koffie?) En er komt een geluid uit dat oude kreng!

Vorige week vroeg de buurvrouw: ‘Wie van jullie speelt er piano?’
‘M’n dochter,’ zei ik. ‘Hebben jullie er last van?’
‘Oh nee! We vinden het práchtig.’

Wanneer Roos speelt, zitten Joris en ik op de eerste rang.Ze speelt muziek van de Beatles, Keane, Coldplay en Tom Odell maar ook klassiek.
Deez bijvoorbeeld. Toevalligerwijs ook uitgevoerd op een Amerigo.

 

115 thoughts on “Een wees van 200 kilo

 1. Wat mooi een huis met muzikale klanken,toekomst muziek?
  misschien een huiskamer concert,met bloggers als luisterend publiek.

  Mirjam wens je samen met je gezin, vrolijke Kerstdagen!
  een goed en gezond  en gezellig 2018!

  Met veel lichtpuntjes in 2018!

  kerstgroetjes
  Christiene.

 2. We hadden geen schimmel piano, wel een piano zonder schimmel!
  Mijn vader speelde mij in slaap, maar dan wel met Beethoven! En altijd was ie aan het ‘pielen’ met vilt en hamertjes en zo! En 2x per jaar de pianostemmer! Wat een nostalgie roept je stukkie bij me op.

  Roos blij en jullie blij, heerlijk!

  Ik wens je fijne feestdagen en een prachtig 2018. LG Marjolein

 3. wat fijn dat die piano er toch gekomen is
  geniet van ouverture dat Roos speelt
  wij genieten hier van onze ver weg zoon die weer eventjes hier bij ons is

  Fijne feestdagen met heel veel warmte, liefde en gezellig samenzijn

 4. Ze heeft talent dus een goede investering. Zelf ben ik nooit verder dan ”boer daar ligt een kip in het water” gekomen op de piano van mijn ex, die er overigens ook niks van bakt

 5. Mijn vrouw speelt piano … dus wij hebben ook zo’n ding…. 😉

  Ik mag van de buren niet meezingen …. 🙂

  jij wel ?

  Kakel …. jij en die je lief zijn, fijne feestdagen ….

 6. Dat worden dus buurtconcerten op de zondagmiddag ??
  Wij hadden vroeger bij ons in de buurt 2 mooie tegenstellingen in een de straat achter ons woonde de familie van de zangeres zonder naam en hoorden we heel wat zondagen het levenslied galmen. In onze eigen straat woonde een familie die bijna elke zondag klassieke familieconcerten hield. Zou het daardoor komen dat ik van levenslied tot klassiek en alles daar tussen in kan genieten. 🙂

  • Alleen maar mooi dat je zo’n brede smaak in de muziek hebt. Dan hoor je overal het juiste lied!
   De buurman van m’n ouders draaide altijd luidkeels klassieke muziek. En het liefst met de tuindeur open (-:

 7. Veel plezier met de piano en fijn dat de buren het ook kunnen waarderen… We worden vast allemaal wel uitgenodigd voor het eerste concert van Roos ;)……..

 8. We zijn hier niet zo muzikaal, het is dat we de cd speler niet vals kunnen laten klinken, anders deed die dat! Mijn schoonmoeder heeft een piano, maar zelfs als iemand van ons gezin er naar kijkt gaat de klep dicht en op slot. Vanwege burengerucht zegt ze dan. Ja. Een piano en een frituurpan komen ons huis niet in. De piano zal je nu duidelijk zijn, de frituurpan is ook niet echt lastig….

  • De piano staat bij ons tegen de muur van de garage. Ik had het asociaal gevonden om de piano tegen de muur die we met de buren delen te zetten.
   Het geluid is zo hard, dat Roos soms last van haar oren krijgt…
   Bij ons komt er ook geen frituurpan het huis in. Als wij patatten frituren, doen we dat in de garage. Herstel: Man frituurt in de garage. Dat is ook de enige keren dat hij “kookt.”

 9. Een wees van 200 kilo, ik dacht eerst dat je een baby olifantje had geadopteerd. Maar het blijkt dus een piano te zijn. Als kind heb ik 6 jaar muziekles genoten (nou ja dwang is nooit genieten) maar verder dan de blokfluit en een altfluit ben ik niet gekomen. Pianomuziek daar word ik alleen maar nerveus van, ik wilde graag viool spelen, mijn vader zag dat wel zitten, maar mijn moeder kende me beter en zei dat gaan we niet doen, want als ze een driftbui heeft, slaat ze zo’n duur instrument stuk. (en ik had nog wel eens een driftbui) En nog steeds krijg ik de kriebels van pianomuziek, het zal wel een afwijking zijn vrees ik, ik houd wel van klassiek, maar het liefst cello of viool.
  Maar ik hoop dat Roos er van zal genieten en jullie ook natuurlijk.

  • Wat lees ik nou over driftbuien (-: Een viool heb je natuurlijk zo aan barrels geslagen. Probeer dat maar eens met een piano. Daar zit een zware plaat gietijzer in. Dat weet ik ook pas sinds de pianostemmer geweest is, hoor. Zes jaar muziekles is lang, vooral als het niet van harte ging.
   Ik krijg de zenuwen van Jazzmuziek…

   • Tja drift moet koelen zei de huisarts en raadde mijn moeder aan me op het grasveld te leggen en een emmer koud water eroverheen te gooien . Toen was ik nog maar heel klein en liep tijdens zo’n bui blauw aan omdat ik geen adem haalde. Dat heeft ze niet gedaan , maar een nat washandje in mijn gezicht was wel voldoende, bij mijn kinderen (ook driftkikkers) heb ik dat ook toegepast. Die zes jaar waren twee jaar theorie, twee jaar blok- en twee jaar altfluit.

   • Nou ja, een emmer koud water eroverheen gooien. Die huisarts had zelf zeker geen kinderen? Je moeder heeft het netjes opgelost.
    Je hebt zelfs nog altfluit gespeeld! Ik ben niet verder gekomen dan de gewone blokfluit…

 10. Geweldig Kakeltje, dat jullie Roos die kans geven zich verder te ontplooien in de muziek! Ik vind het echt nog steeds heel jammer dat ik geen enkel instrument kan bespelen. Met die gitaar is het door allerlei omstandigheden tot nu toe ook niks geworden. Zo’n buitenkansje kun je natuurlijk ook niet laten lopen! Hoop dat ze er heel veel mooie privéconcertjes voor gaat geven aan jullie! 🙂
  Dikke knuffel en XXX

  • Na een lange dag op de uni (Erasmus) komt ze thuis, trekt iets makkelijks aan, gooit haar haar los en kruipt ze achter de piano. Je ziet de zorgen van haar rug glijden (-:
   Dan denk ik: oh, kon ik ook maar een of ander instrument goed bespelen! Het liefst saxofoon, maar die krengen schijnen nogal duur te zijn…Maar erover dromen is ook fijn.
   Lieve groet ♥

   • Dus ze ontspant zich ondanks dat ze zich inspant als ze speelt. Mooi is dat! Je bedoelt dit natuurlijk ook omdat je dan even heel andere dingen aan je hoofd hebt dan de dagelijkse zorgen en gedachten. Daar is Roos dus echt een voorbeeld van! Blijf maar dromen Kakeltje!
    Liefs en een dikke kus XXX

   • Ik had dat altijd op de fiets en met hardlopen: door me in te spannen kon ik me ontspannen. Vandaar dat het nu spaak loopt: ik kan me niet afreageren. Of ik moet het op de huisdieren doen (-:

   • Ja dat kan ik me voorstellen, dat is niet gemakkelijk dan!
    Maar de huisdieren laat jij echt wel met rust hè…
    Dikke knuffel! <3

  • We hebben wel een meubelstuk laten verdwijnen maar dan héb je ook wat.
   Je lacht je rot want er staat een ijzeren hek om de piano *proest*
   Niet verder vertellen! Het is ter bescherming; anders laat Saartje gegarandeerd haar gebitsafdruk erin achter…
   Liefs ♥

 11. Hier een viool, een dwarsfluit en een paar mondharmonica’s in huis. Alleen de viool wordt wekelijks bespeeld door middelste. Ik geniet er altijd van. Muziek maken schijnt voor allerlei dingen erg goed te zijn. maar ik heb het er nog niet op gewaagd.

  Groetjes,

  Dorothé

  • Viool vind ik ook mooi; net als dwarsfluit. De vriendin van Roos speelt ook op laatstgenoemde.
   Jij doet al zóveel dingen! Ik las net Thomas’ “vraag op je blog: is er iets wat jij niet kan?” Moest daar hard om lachen.
   Lieve groet

 12. Hi Kakeltje,

  een oude piano!!
  Wat heerlijk om die te hebben.
  Ik moest de mijne wegdoen, omdat de hele buurt mee zat te “genieten”… Mijn dochtertje speelde dag en nacht en vaak hetzelfde. Dat vonden de buren dus niet leuk.
  Maar gelukkig kreeg ik van Bram een nieuwe: een elektrische. Dat is niet zo mooi als een echte, maar toch…
  Bij het horen van Amelie besluit ik om weer eens wat vaker te gaan oefenen… echt mooi!

  sɐp uɐʌ snʞ ǝʞʞıp ˙˙˙pǝoƃ ʇǝɥ qǝɥ ןǝʞɐʞ ǝʌǝıן ƃɐp

  • Zonde dat je je piano weg moest doen.
   Wat heb je toch een lieve Bram! Even dacht ik: Bram. Who the heck is Bram? Maar er ging een kerstlichtje bij me branden (-:
   Roos oefent nieuwe stukken boven op haar keyboard, en in het echie op de piano. Amelie is zo mooi…Net als the meadow.
   Dikke kus terug ♥♥♥

 13. Mijn lief en jongste spelen ook piano. Ik vond het heerlijk als jongste aan het oefenen was! Nu ze op zichzelf woont heeft ze de piano van de vader van mijn lief gekregen. Ook bijzonder dat het in de familie blijft. Alleen kan ik nu niet meer van haar ge-oefen genieten… 🙁

  • Ik weet nu al dat ik het pianospelen ga missen als Roos het huis uitgaat. Voorlopig is ze nog 1 1/2 jaar onder de panen. Wie dan leeft…
   Gezellig, muziekliefhebbers in huis!

 14. Briljante virtuositeit

  muzikaliteit stroomt bij sommigen door het bloed
  je zal het onmiddellijk horen
  want ze worden ermee geboren
  zoals schoonheden met in het haar een rode gloed

  De appel viel niet ver van de boom, Mirjam. 🙂
  Lenjef

 15. Wij hebben jaren een piano gehad, maar toen we naar deze oude vakantiewoning verhuisden, kon het ding niet mee. Goed geld aan kunnen verdienen. Nu staan hier nog genoeg instrumenten om 2 bands mee te beginnen dus de piano wordt niet gemist.

 16. Wat leuk, een piano in huis! En dat ze mooi kan (leren) spelen is haar wel toevertrouwd!
  Wij zijn niet muzikaal helaas, de kids ook niet, oudste heeft een blauwe maandag op fluitles gezeten maar daar was hij snel van genezen.
  Heerlijk muziekje uit de film Amelie, geweldige film trouwens!

  Liefs

 17. oooh wat leuk, nu hebben jullie je eigen woonkamer concerten
  Roos zal zich nogal kunnen uitleven, al haar emoties vertolken via die toetsen
  en straks ‘o denneboom’ 🙂
  k wist eerst niet wat je bedoelde met die wees, k dacht aan een groot beeld van een kind :–)

 18. Geweldig. Hier sinds een jaar of drie (denk ik) ook een piano in huis. Zelfs al wordt er momenteel minder op gespeeld: ik blijf het een prachtig ‘meubelstuk’ vinden.

   • De Scholier heeft een paar jaar les gehad, maar is helaas een paar maanden geleden gestopt. Sinds een week of twee speelt ze weer regelmatig. De Student kent een paar nummers die ze erop speelt.

    En dank je. Net weer een update van een update geplaatst.

   • Na een paar jaar les zal de Scholier er toch aardig op kunnen spelen.
    Je update heb ik net gelezen. Het is een achtbaan waarin jullie terechtgekomen zijn.
    Ik hoop dat ze snel een goede diagnose kunnen vinden met een nog betere behandeling. Heel veel sterkte!

 19. O, wat heerlijk! Heb vorig jaar twee hele pianolessen gehad en wil te zijner tijd graag door. Intussen spaar ik voor een elektrische piano. Vanwege de dunne muren in het gebouw aar ik woon. Gefeliciteerd met de aankoop!

  • Dankje! Het keyboard klinkt ook mooi en is qua geluid praktischer want je kunt het dempen.
   Ik hoop dat het je lukt om in de toekomst pianoles te nemen. Je kunt je in muziek echt helemaal uitleven.

 20. Een Schimmel van 200 kg, het duurde even voordat hier het kwartje viel… Maar een piano met eigen pianiste in huis is super. Wij hebben jarenlang een piano in huis gehad maar deze is nu mee verhuisd met degene die het mooiste piano kon spelen, de zoon. Ik mis zijn pianospel nog steeds wel een beetje.

  • Ik vind het ook heerlijk om ernaar te luisteren. Gewoon een beetje voor me uit staren als Roos zit te spelen… Kan me goed voorstellen dat je het mist.
   Sterke en een knuffel ♥

 21. Een wees van 200 kilo, die zet je ook niet zo maar even aan de weg.
  Zo wordt Roos muziek talent niet verder ontwikkeld, maar nu ze zwanger is heeft ze ook geen tijd meer voor.
  Maar nu het piano kindje er is, zal ze al haar zorgzaamheid er op loslaten. Hans

  • Ik had verwacht dat er opmerkingen over de zwangerschap zouden komen maar je bent tot nu toe de enige.
   De piano moest eerst twee maanden in huis staan voordat ze gestemd mocht worden. Ze klonk steeds valser!

 22. Buiten jeugdige hersencellen heeft Roos ook nog eens muzikaal talent het kan niet op. Leuk dat jullie voor zo’n prijs een instrument op de kop hebben kunnen tikken want de prijzen zijn tegenwoordig toch niet min. Geniet er maar van, en dat rond Kerst

  • Soms vind ik het wel eens eng dat alles wat ze leuk vindt haar lukt. Aan de andere kant geeft het haar zelfvertrouwen en dat is nooit weg in de toekomst.
   Ik had me nog nooit in de prijs van piano’s verdiept…

 23. * snik* … dit muziekje roept zóveel weemoed op…
  Roos als je dit kunt spelen wil ik een concert…

  fantastisch…
  ik wens jullie heerlijke kerstdagen toe en een meer dan zalig nieuw jaar….
  wij gaan in de pauzestand morgen maar ik wild je even gedag zeggen…

  dikke knuffel,

 24. ha die Mirjam
  als je zo kan piano spelen dan ben je een artiest
  en zo jij het toch weer verteld hihi schitterend

  ja het is daar een mooie streek zo langs de IJsel met mooie Hanzesteden
  onderhoud is nodig en goed voor de veiligheid , en ik kan gelukkig zowat alles zelf 🙂
  fijne avond groet

 25. Oeps…, Google vertelt me hoe dat eruit ziet…, pas dan lees ik voort… Komt er nog klank uit, Mirjam ? De rest van het verhaal verduidelijkt zo veel.
  Eigenlijk kon die ‘Schimmel’ (Sinterklaas) ook lawaai maken, toch… !? Hahaaa…
  Het bewijs dat ik altijd in ‘stukjes’ lees…
  Alle succes ermee !
  Lie(f)s.

  • De piano is pas gestemd. Ze was zo vals geworden dat het wel een honkytonk-piano leek.
   Ongelofelijk hoeveel geluid er uit zo’n instrument komt.
   Lees jij maar fijn in stukjes. Waarschijnlijk zet jij woorden meteen om in beelden.
   Lieve groet

 26. Die Schimmel klinkt wat schel, als ik me niet vergis. Mooi stukje muziek wel. Weemoedig. Speelt Roos dit stuk ook?
  Leuke taalvondsten weer. Je bent er een kei in.
  Ha, als Joris meteen had toegehapt, had hij € 650,= bespaard. “De zuinige bankier!”
  Ik bespeel zelf geen enkel muziekinstrument. Mijn moeder wel en als heel klein kind moest ik op blokfluitles en zoal. Na veel tranen met tuiten hoefde het niet meer.
  Ik noem mezelf passief-muzikaal. Een heel brede range, van klassiek tot nu, maar wel heel selectief. En ook lang niet altijd. Vaak kan ik niet tegen herrie aan mijn hoofd, ook al is de muziek nog zo mooi.
  Ik dacht eerst dat het om een auto zou gaan, maar het gewicht was iets te laag.

  • Hej Marry,
   Ja, Roos speelt Amelie ook. Een prachtig nummer. De piano is pas gestemd. Dat mocht pas na twee maanden acclimatiseren.
   Dit speelt ze ook: https://www.youtube.com/watch?v=7kY5bQEU5gQ
   Ik snapte Joris niet, want als Roos iets wil, koopt-ie het meestal meteen voor haar.
   Als meisje heb ik blokfluit gespeeld; vrijwillig. Later ook gitaar maar om nou te zeggen dat ik aanleg heb (-: Wanneer ik Roos piano zie en hoor spelen, zou ik het ook wel willen kunnen.
   Het voordeel is dat ze nieuwe stukken muziek op haar keyboard oefent en pas daarna op de piano.
   Muziek is mij ook al snel te veel.
   Lieve groet

 27. Wow, wat een verhaal en actie. Goede beslissing zeg en zeker als ze dit al kan spelen. Mooi hoor. Iid volgende keer een videootje van Roos erbij, zou leuk zijn voor ons.

 28. Als de piano correct gestemd is, is dat een prachtige investering. Die instrumenten gaan steevast over de (tweedehandse!) toonbank voor getallen met vier en vijf cijfers.
  Film eens een stukje als Roos speelt. Je hebt me razend benieuwd gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *