Zee-land

Keek op de week (109)

Ik was er even niet (en daarna nog wat langer niet…)
Een week naar Zeeuws-Vlaanderen. Zon, zee, zand in zonovergoten Zeeland. Het was mieters (toen alle prikkels van inpakken, rijden en uitpakken na twee dagen gedoofd waren. Rosa was net zo van slag als ik.)

We hadden een huisje gehuurd.
Bij aankomst zei ik tegen Joris: ‘Het is net een caravan.’ Dát had ik nou net niet moeten zeggen.
‘Maar groter en luxer,’ haastte ik me. ‘Zelfs iets wat we thuis niet hebben: een tv in de master bedroom!’
Het mocht niet baten: Man is allergisch voor woord k(r)amperen.
Edoch, wie het laatst lacht, lacht het best.
Dertig graden, nog een week mooi weer voor de boeg, huisje op loopafstand van zee, en  wie was haar bikini vergeten?
Juistem!
Trok ik toch Joris’ zwembroek aan…

Driemaal raden wie z’n zwembroek was vergeten.
Mannen!

Hebben alleen maar gewandeld in vakantie. Over stranden en door duinen.
‘In Cadzand zit een souvenirwinkel,’ las Man hardop voor uit regionaal krantje. ‘Wil je daar naartoe?’
Ik? Naar een souvenirwinkel? Als het strand vol ligt met schelpen?
Nu klettert de regen tegen de ramen.
Gelukkig heb ik de schelpen nog.

Tegelijkertijd met ons waren buren week weg.
Stond bij terugkomst met buurman over onze gedeelde heg te praten. Rosa hoorde zijn stem – de buufman! – en zette het op lopen. Holde ons tuinpad af, tuinpad bij buren op, rende lángs buurman door openstaande voordeur naar binnen, linksaf de keuken in, legde voorpoten op het aanrecht en keek door het raam naar buiten. Naar de buufman.
Beste man bleef er bijna in.
Ik ook. Van schaamte. Zei beteuterd: ‘Dacht nog wel dat ik een opgevoede hond had.’
‘Meid, wees blij dat het niet helemaal gelukt is, dan had ik dit gemist!’ riep buurman schaterend.

Fietste langs notenbomen. Beneden langs dijk liepen oude vrouwen in lange jurken en hoofddoeken, noten te rapen die ze in een tas gooien. Een jongeman hing verveeld tegen een boom en krabde aan z’n kruis. (Ooit een vrouw in het openbaar aan haar kruis zien krabben? Ik ook niet.) Een regelrechte aanslag op mijn netvlies.
‘Zou je je handen niet eens uit je mouwen steken?’ floepte ik eruit.
‘Ja joh,’ riep hij geïrriteerd. ‘Ik draag straks DAT tas naar huis.’
Ah…een domme kracht.
Voerde daarna bestraffend gesprek met mezelf: Bemoei je niet overal mee! Wellicht heeft die gast last van z’n rug of knieën.
Mijn innerlijke stem hield vol: hij kan die oudjes toch wel helpen? Of hij is lui, bang om te zweten, draagt een onderbroek die bij elke beweging in z’n naad schiet of het is de hoogste tijd dat-ie door iemand wordt afgeblaft.
Bestraffende stem zei: en wie ben ik om er iets van te zeggen?
Niemand. Ik ben echt helemaal niemand…
Had ik maar zelfreinigend vermogen. Ik ging maar weer eens piesen.

Koeienbos doet naam niet langer eer aan. Laatste loslopende rund werd op haar hielen gezeten door boer op een quad. Vergde acceleratie, remvermogen en stuurmanskunst.
In klaarstaande laadwagen stond al een lotgenoot te wachten. Toen opgejaagde koe arriveerde bij laadwagen deed zich aloud fenomeen voor: you win some, you lose some.
Eenmaal samen ingeladen loeiden ze luid ter protest.
‘Kom op, meiden!’ riep jonge boer monter.
Ik vroeg: ‘Zijn ze op vakantie geweest?’
‘Ja, en dit ritje wordt hun schoolreisje terug naar stal.’

98 thoughts on “Zee-land

 1. Heerlijk een weekje Zeeland, lijkt me ook zalig, maar Jan heeft niks met Zeeland… Geen bikini, geen zwembroek… pfff… Het was vast een chalet…
  Leuk dat je zoveel schelpen hebt meegenomen. Vooralsnog een leuk aandenken, volgend jaar gaan ze vast in de kliko of ergens in de tuin.
  Die hond is ook echt maf hoor… wat een verhaal!
  En wat jij ook allemaal niet meemaakt onderweg… Maar een man/jongen die in zijn kruis krabt heb ik natuurlijk ook wel eens gezien en vervloekt, want ik vind het toch een goor gezicht. Leuke reactie van Broea… heerlijk even gezwijmeld. Tis tenslotte zwijmeldag toch

 2. Dat reis klaar maken en uitpakken moest overgeslagen kunnen worden . Ik ben dan ook even niet te pruimen 😉 O en vergeten wordt altijd wel wat 😉 Fijn dat jullie wel genoten hebben van de wandelingen en lekker uitwaaien. Hahaa geweldig jullie hond , gewoon er langs af door de deur richting aanrecht hahahaha

  • De terugreis is nog erger want dan moet je vóór 10 uur je huisje uit. ‘s Ochtends ben ik niet bepaald de vlotste.
   Maar als je de reis wegdenkt, blijft het plezier over!
   Rosa is gek op de buurman en ze krijgt nooit lekkers van ‘m. Dat zegt veel over een labrador (-:

 3. Ja schelpjes rapen zou het wel willen met beter strandweer, wind dus en geen regen. Wel lekker eigen hutje bij zee. Koeien al naar stal, ik snap het wel als het er nat wordt zakken ze te ver weg. Weilanden gaat nog wel.
  Ik heb ooit tegen een asielzoeker gezegd dat als hij zo moest krabben hij een dokter moest zien voor het eraf zou vallen.

 4. Hey Kakelino!

  Zeeland!
  Wat heerlijk, dat je daar was.

  Het is (naast Limburg) mijn favoriete provincie.
  Ik was er niet zo lang geleden.
  Die helderheid …

  Als ik weer eens ga, dan ga ik zeker bij John een bakkie doen…

  Ciao Bella…
  hasta la pasta van Marlou

  • Mar-Lou-Lou!
   Vlak voor je snipperweken nog een bezoekje van jou. Wat bof ik toch.
   Als ik m’n fiets bij me had gehad, was ik ook naar John gegaan…
   Dag lieverd, veel vrijetijdplezier *smak*

 5. Jullie hadden dus de mazzel net de laatste week mooi weer mee te pakken. Nu je het zegt, heb nog nooit een vrouw ongegeneerd aan haar kruis zien krabben. Ik denk veel in plaatjes dus je snapt welk spookbeeld ik nu voor me heb. Ok is dan wel geen koeienwei meer, maar je hebt gelukkig nog een wei. Hier gehei op elke wei en dan liefst hoog en veel blokkendoosjes

  • Wij hadden eens écht mazzel. De laatste keer was in 1995 (-: Toen waren we twee weken in Slenaken – ter voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik – en was het constant 30 graden…
   Ik denk ook in plaatjes dus ik begrijp je spookbeeld.
   Lieve groet.

 6. Hey zus
  Wat lekker, vakantie in Zeeland met 30 graden! Ik verdenk jou er van dat je gewoon in je ondergoed bent gaan zwemmen of misschien wel in je nakende niksie, zo druk kan het toch niet zijn in Zeeland? 😉
  Haha die Rosa, ze weet waar ze moet zijn, in de keuken bij de buren.

  Wij gaan ook lekker een week weg, naar Twente, eind van de maand.
  We kijken er zeer naar uit, de zomervakantie is in het water gevallen zoals bij iedereen.

  Liefs vsn je zus
  X

  • Zwemmen in het openbaar in mijn nakende niksie. Mijn zenuwen spelen zwak op wanneer ik er alleen al aan denk (-:
   Rosa was een echte zeehond. Niet uit de zee te slaan.
   Veel plezier in Twente! Het is je erg gegund.
   Kus van je zus

 7. Zeeland denk ik aan Cadzand ben ik ook nog geweest met de kinderen, haaietanden zoeken.
  Ze hebben ze nog steeds.
  Maar ook veel voor mijn werk in Zeeland verbleven, tja k(r)amperen komt dan bekend voor.
  De zee zo dicht bij en dan geen badkleding en naakt zwemmen mag ook niet overal.
  Denk dat rosa wel eens iets van de buren heeft gekregen aan een hapje.
  Ik heb inderdaad over het algemeen veel niet Zeeuwse jongens in hun kruis zien krabben, heb er wel eens wat van gezegd.
  Vind het niet respectvol tijdens een gesprek.
  Maar ook wel meisjes die over hun lipjes streken in het bijzijn van andere.
  Dan rosa die is een natuur talent.
  Haha, koetjes weer terug naar staal, nu de jongere nog. Hans

 8. Hoi Mirjam,
  Wat een verhaal…!! Ja dat word lastig met 30 graden en geen bikini en manlief ook geen zwembroek bij hem. Dat word verbranden met die blote…. in de volle zon…hahaha…!!
  En dan dat mooie verhaal van die boer op zijn snelle quad. Prachtig.
  Je hebt in ieder geval een fijne vakantie gehad, lekker toch.
  Mooie foto’s overigens ook!!

  Groeten, Marco

  • We waren ook de antizonnebrandmelk vergeten (-:
   Er liepen veel mensen met hun mondkapje onder hun kin over het strand. Die was ik graag aan het eind van de dag zonder kapje nog een keer tegengekomen.
   Alleen de bovenste foto is van mij!
   Diervriendelijke groet.

  • Joep! Dat had je verteld. Had je maar een blog…dan kon je Joep z’n avonturen delen. Je hebt weer een baby in huis, Roelien (-: Heerlijk zo’n hondenmonster over de vloer en zomaar ineens valt-ie in slaap.
   Geweldige naam!
   Lieve groet ♥

 9. Toen is voorbij…

  vele jaren brachten wij met veel plezier ons verlof door in Cadzand
  we liepen hand in hand
  op een compleet verlaten strand
  nu helaas ziet men er meer mensen dan er letters staan in een krant

  Warme groet,
  Lenjef

  • Je woorden klinken nostalgisch. Dat was toentertijd goed toeven aan zee met je lief, Lenjef. Gelukkig logeerden wij niet in Cadzand. Véél te druk, dus helemaal gelijk met je opmerking: meer mensen dan letters in een krant.
   Lieve groet ♥

  • De boer zei het nog: ‘Dat ze dit vroeger zonder quad deden…’
   Ik heb geen wielerhoze maar een bibshort (-: Mijn zeem houdt niet van zout water. Sexy in je dromen!

  • Mijn Vriendin woonde in een huis vlak bij het strand. Dát was zo’n mooie plek. Maar Joris en ik hadden het ook fijn.
   Met een hond is geen enkele dag saai (-:

 10. Rosa is en blijft een toppertje. Hoe beter de buurman te aanschouwen dan door zijn eigen raam. 😉

  De dames gingen gelukkig naar de stal en niet naar dat andere woord wat met een S begint.

  • Had ik van Rosa’s actie maar een filmpje gemaakt…
   Het is een goeie boer. De stal staat overdag open en dan kunnen de dames op eigen terrein rond sjokken.

 11. Waar kun je beter heen gaan dan naar Zeeland als je in Nederland op vakantie gaat 🙂 Al vinden wij Zeeuwen Cadzand helemaal niet zo leuk meer. Het is niet meer wat het was en alleen nog maar voor mensen die van buiten Zeeland van onze provincie willen genieten.
  Voor mij waren jullie aan de overkant, een stukje Zeeland waar ik zelden kom. Ik heb er niets te zoeken behalve als ik naar België ga. 😛

  Arme koeien, terug op stal. Worden een paar saaie maanden voor ze.

  • Zeeland is goed toeven, zeker met prachtig weer. Elke dag schelpen rapen en dat het niet verveelt, hè? (-: Wij zijn alleen over het strand van Cadzand gebanjerd, verder hadden we er gelukkig niets te zoeken. Die appartementencomplexen, echt vreselijk. We keken gewoon de andere kant op…
   Ik heb nog aan je gedacht!
   De weilanden zijn zo nat, dat de koeienpoten er te diep in wegzakken. En bij deze boer staat de staldeur overdag open dus ze kunnen op eigen terrein nog steeds aan de wandel.

 12. Goede morgen Kakel, je bent dus in mijn geboortestreek geweest. Lang geleden dat ik in Cadzand was. In mijn jeugd fietsten we vaak daarheen om naar het strand te gaan vanuit Terneuzen was dat best nog een eind trappen, maar ja de bus was te duur om voor een dagje heen en weer te gaan. Als we daar kampeerden, liepen we vaak even voor een dagje naar Knokke, je moest dan wel goed op de getijden letten, want bij laag water kon je door ‘Het Zwin’ lopen en met hoog water niet. Ik word helemaal nostalgisch van je log.
  Fijne zondag gewenst.

  • Vanaf Terneuzen is het inderdaad een behoorlijk stuk naar Cadzand. Wij hebben daar alleen over het strand gelopen en toen snel weer weg: veel te toeristisch. En nu waren wij nog buiten het hoofdseizoen.
   Leuk dat je nostalgisch wordt van mijn log. Schrijf er over, ik lees het graag bij je!
   Lieve groet.

 13. Daaaar is ze weeeer. En meteen goed voor een stuk vol humor. Die hond, ik zie het voor me. Zou het goed doen in een tekenfilm.
  Tja en die kruiskrabber deed waarschijnlijk wat er van hem werd verwacht. Er zijn nou eenmaal culturen waarin de mannen geen vrouwenwerk doen. Kunnen wij belachelijk vinden, maar zover zijn zij nog lang niet. Ik heb 20 jaar geleden eens een theedoek richting heel aardige Turkse man gegooid met de woorden ‘doe jij ook eens wat’. Totaal niet bij nagedacht. Ik mag nog blij zijn dat ik het hier kan intikken. Als blikken hadden kunnen doden … ‘t Is nog steeds een aardige man, vraag hem te helpen een dak op je schuur te leggen, sjouwt ie zich uit de naad, maar afdrogen doet hij waarschijnlijk nog steeds niet.

  Prachtige foto van die koeienneus.

  • Rosa’s actie was de moeite van het filmen waard geweest.
   Als vrouwen hun zonen niet anders gaan opvoeden, zal er zeker niets veranderen. Dan heb ik toch liever mijn eigen man, die legt én een dag op de schuur én zeemt de ramen. Bedankt dat je me erop hebt gewezen (-:
   De foto heb ik niet zelf gemaakt. Hij is van Pixabay.com.
   Groetjes.

 14. ha die Mirjam
  10 oktober 2020
  + 30 graden in Cadzand en omgeving , zwemkleding elders
  Rosa is als ik sommige keel op de weeks lees , best goed opgevoed
  en dan is dit dus de enige regel die dit niet bevestigd , zo wat 🙂
  vrouwen in alles bedekkende kleding , kan je wel wat lenen als je weer naar Cadzand gaat , hoofddoekje voor je plasser of zo 🙂
  maar de gedachte welke jij had over die gozer bij hen , deel ik toch ook , maar bemoei me er niet mee 🙂
  ik houd mij veel liever bezig met die mooie koeien
  fijn weekend groet

  • “+ 30 graden in Cadzand en omgeving , zwemkleding elders.” Uitstekend samengevat (-: Wij zaten niet in Cadzand gelukkig, té toeristisch.
   Voor een bruine labrador mogen we niet klagen en een beetje ondeugd is wel zo leuk. Achteraf, haha.
   Bemoei je gerust met mijn mening (-:
   Lieve groet

 15. Mooie foto van de koe 🙂
  Heerlijk er ff tussenuit en of het dan k(r)amperen is of niet het blijft heerlijk.
  Rosa blij dat die weer het huis van de buurman kon innemen…leuk
  Ben je nu ook lekker uitgerust?
  Fijn weekend

 16. Leuk dat je er weer bent.
  Gelijk al een grappig stukje geschreven hier:)
  Zo jij dat kunt Mirjam.

  (ik heb er een nieuwe website bij, daar ga ik nog een keer een blogje over Pipi maken)

  Kom je een keer kijken dan?

  Groetjes,
  Hilly

 17. 🙂 LOL. die zwemkleding….. heb ik toch nooit bij me, ik haat zeewater aan mijn lijf 🙂 en nootjes… nou kakelino… hier verkopen ze langs de weg, joekels voor een euro per zak… heb eens flink in de buidel getast… 2 zakjes,:-) ( glunder)

  heerlijk hé om weer thuis te zijn…
  xxx

  • Man zei: ‘Waarom heb jij mijn zwembroek niet ingepakt?’
   ‘Nou, omdat jij ook je eigen onderbroeken inpakt.’
   Ik ben z’n moeder niet (-:
   Helaas past een zak noten niet in m’n fietsshirt…
   Het is nergens zo fijn als thuis. Jij snapt me tenminste…

 18. Ja… je bent er weer.. nou kan voor mij het weekend pas echt beginnen. Was je in Zeeland.. ik ben daar al veel te lang niet geweest. Maar ik kwam er vroeger altijd met mijn moeder. Voelt toch anders als ik daar met Dinnetje ben.

  Love As always
  Di mario

 19. Zeeland is ook voor mij een vakantieland… Lekker langs het strand banjeren, dat hebben we hier in Limburg niet. Nee, ook geen naaktstranden. We zijn echter ook afgestapt van kramperen, dat is toch echt niets voor jong bejaarden, zo 1970….
  Hier lopen veel koeien nog lekker in de wei.

  • Zeeland is zalig, zeker met mooi weer. We hebben alleen maar gebanjerd. Ik zit niet verlegen om naaktstranden; eerder een reden het op een hollen te zetten.
   Limburg heeft z’n eigen charme, Sjoerd! Daar heb ik duizenden kilometers gefietst…

 20. Lekker hoor zo even er tussenuit, dat heeft een mens af en toe nodig hè?
  Ach, bikini en zwembroek vergeten, was er dan geen naaktstrand?
  Gerard Cox zong, nu zit ik in de regen met mijn dia’s, jij dus met schelpen.
  Buufman, is dus duidelijk een hondenvriend, hij mag in de straat blijven wonen.
  Die jonge man kabbelde dus aan zijn noten.
  Die meiden mogen van geluk spreken, ze hadden net zo goed richting het abortoir kunnen gaan!
  Lieve groetjes Edje.

  • Je ogen willen weleens een ander uitzicht, hè? Goddank was er geen naaktstrand, haha. Buufman mag zeker blijven. Hij heeft ook een labrador gehad.
   “Die jongeman krabbelde dus aan zijn noten.” Wat een heerlijke reactie! Hij mag wel oppassen dat ze er niet afvallen (-:
   Nee, koeien met een computerhalsband gaan altijd terug naar stal!
   Lieve groet ♥

 21. Wat een mooie foto van een koeieneus!

  Met dat coronagedoe kan je de domme mensen wel blijven corrigeren, en er zijn ongelofelijk veel domme mensen! Ik heb het opgegeven.

  • Ja (-: Pas nadat ik je blog had gelezen, snapte ik je reactie. Geweldig! We hebben zulk mieters weer gehad, ongelofelijk.
   Thuis is ook weer fijn.
   Lieve groet.

 22. En natuurlijk nérgens bikini of zwembroek te koop;-) Hoewel…. Zo druk is Zeeland buiten het seizoen nou ook weer niet, wat let je. gewoon in je natuurlijke staat de zee in duiken. Kan er ook niets “in de naad schieten.
  Die man wou zich overduidelijk niet úit de naad werken!
  Rosa is gewoon niet verlegen, heerlijke hond.

  • Ik ga écht niet shoppen in m’n vakantie, Riet, dat zou een straf zijn. In het weekend was het DRUK, niet normaal! Kun je nagaan als het hoogseizoen is…
   Je hebt Rosa gezien, hè? ♥

 23. Die Rosa …. G E W E L D I G !!!
  En de buufman? Zeg m maar dat ie er een fan bij heeft!

  Jah vakanties, synoniem voor kramperen, zó léúk! Nottttttttt

  Gelukkig ben je weer thuis. Ik had trouwens vandaag schelpjes in de hand en d8 aan jou. Lief ben ik hè

 24. Wat heerlijk weer om lezen! ik heb je gemist, maar als ik lees wat jij hiervoor in de plaats kreeg! Zeeeeeelad is heeeeeerlijk!

  Rosa voelt zich lekker thuis bij buufman, wat wil je eigenlijk nog meer?

  Je bent goed ter taal, in het schrijven en (ik vermoed) ook in je communicatie. 🙂
  Mannen kunnen tegen stootje.

  • Wat lief dat je me gemist hebt (-: Zeeland was zeker genieten.
   De buufman is een hondenmens, dat voelen dieren aan, hè?
   Lieve groet en dank voor je compliment.

 25. Geen bikini, geen zwembroek,… Hadden jullie geen extralange T-shirts bij die een en ander konden bedekken? 😉
  In Zeeland vertoef ik ook wel eens met Katrien. Het pure strandgevoel vind je daar, zonder appartementen op de dijk zoals in de meeste Belgische badplaatsen. Want ja, het oog wil ook wat.

 26. Klinkt als een geweldige vakantie. Ik me ook altijd schelpen of takken of een steen mee als souvenir om de herinnering levend te houden want eenmaal thuis komt er altijd meer op je af dan je denkt en ben je zo weer als vanouds moe, gestresst etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *