De venijnige hond

Keek op de week (110)

Geen ouders, geen familie, geen vrienden, geen hoed, geen rechtentoga, geen champagne, en geen borrelhapjes. Het ging er koud aan toe tijdens de diploma-uitreiking aan het  Erasmus. Met wél een lifestream voor wie het van afstand wilde volgen.
Roos kreeg twee Master-diploma’s en getuigschriften van haar nevenactiviteiten uitgereikt: certificaat van de Honorclass, getuigschrift mentorschap van eerstejaarsstudenten, en voorzitterschap van koor Rotterdamsch Schoon. Een armvol! Wie zegt dat alleen de zon kan stralen? We voelden een onbekommerde woordeloze liefde.
Dag universiteit. Ook alweer verleden tijd.
Nu is Roos vierjaar lang promovendus in Eindhoven. Dat studeert maar door…

‘Ben je al in de botsautootjes geweest?’ vroeg ik eigenaar van notenkraam op de markt.
Pal achter zijn tentdoek schalde kermismuziek.
Man gaf ontkennend antwoord.
‘Zullen we samen gaan botsen?’ grapte ik in een impuls. ‘Oh nee, dat mag niet,’ corrigeerde ik mezelf.
‘Je mag ook niet botsen, hè?’ zei notenbakker. ‘Dan sproei je je uitadem naar voren.’
‘Laat die autootjes maar zitten. Doe mij maar een pond ongebrande walnoten en neem er zelf ook een.’

Er zaten twee dames te kletsen op bankje in Koeienbos. Rondom scharrelden drie honden. Liep dichterbij; Rosa in m’n kielzog. Ineens rende grootste van de drie op me af en – HAP-  zette z’n kaken in m’n rechterkuit.
‘AU!’ riep ik.
Dames zaten erbij, keken ernaar en zwegen.
‘Hij heeft me gebeten!’ riep ik verontwaardigd.
De vrouwen vertoonden totale geestelijk afwezig gedrag.
Vastbesloten ging ik heisa maken en minstens één vrouw tot leven wekken. Hief ballenwerper omhoog en deed of ik kuitenbijter een mep wilde verkopen.
Jongste vrouw – gezegend met loense blik – sprong op me af en riep: ‘Sla die hond niet! Die hond heeft een verleden!’
‘Als hij me nog een keer bijt, heeft-ie geen toekomst meer!’ riep ik dreigend.
Kuitenbijter liep almaar rondjes om m’n benen. Kreeg er het lazerus van. Had een rotschop in gedachten, of een knal met m’n knokkels op z’n kop.
Vrouw blafte me toe: ‘Loop weg en doe alsof er niets is gebeurd!’
‘Voel je je wel lekker? Ik ben je hondje niet. Laatste waarschuwing: doe je hond aan de riem voordat ik ‘m beschadig.’
Vriendin zei altijd: “Jij kan iemand de afgrond in kijken.” Ik keek Loensje de Grand Canyon in.
Dat hielp. Loensje slikte en voldeed aan mijn verzoek. Andere vrouw staarde intens op haar mobiel.
Ik riep Rosa. (Ze was erbij gaan liggen.) ‘Jij…’ zei ik zachtjes toen ze naast me liep. ‘Jij verdient óók een pak rammel. Wacht maar tot we thuiszijn.’

Zocht sanitaire stopplaats en sloeg linksaf polderweg in. Na 500 meter zag ik dikke boom waar ik fiets tegenaan zette. Hoorde direct opgewonden gefladder. Ach gut, ik – lomperik – had meerkoet schrik van haar leven bezorgd. In doodsangst had ze nest verlaten. Haar nest?
‘Nu nog eitjes?’ sprak ik haar bezorgd toe. ‘Het is half oktober! Waar moet dat heen met je kindjes als er straks vorst aan je kont komt?’
Meerkoet zei weinig terug. Niets eigenlijk.
Maakte foto en verschuilde me achter boom omdat ik ook foto van meerkoet óp nest wilde. Moe meerkoet was allesbehalve achterlijk en gluurde naar boom. Daar paste ik achter zonder buik in te houden, maar oké, zij won, anders kregen haar eitjes het koud. Pakte fiets en reed stukje verder.

61 thoughts on “De venijnige hond

 1. Gefeliciteerd met je knappe dochter! Wat goed!
  Maar wel jammer dat jullie er niet bij konden zijn, gelukkig kon je wel meekijken 😉
  Nou die Rosa beschermt haar baasje ook niet! Hartig woordje gesproken naderhand? Haha ik denk dat Guus dat ook niet zou doen hoor, die is niet zo stoer. Sil had het wel gedaan, daar kon ik op bouwen. We hadden eens een schilder over de vloer, die heeft ook zijn tanden gevoeld haha. Hij kwam van de ladder en Sil stond hem op te wachten!
  Plassen in de natuur heb ik ook pas gedaan, het was duoplassen heel gezellig.
  We waren aan het varen met een groep en geen toilet aan boord, dus toen de boot ergens aanlegde, gelukkig bij een dijk met bosjes, gingen vriendin en ik gezellig samen in de struiken plassen, for old times sake (of zeik eigenlijk) haha.
  Ben benieuwd of die eitjes nog uitkomen. Meestal hebben ze meerdere nesten per jaar.
  Liefs X

 2. Nog gefeliciteerd en wel jammer dat het op deze manier moet.
  Er waren heel veel reacties over de honden en ik ben geen enkele reactie over het wildplassen tegengekomen. Dat is toch ook niet helemaal in de haak?
  PS. Als ik heeeeel nodig moet zoek ik ook een een plekje op hoor.

 3. Felicitaties voor Roos. Feestje komt vast later wel, post-corona.
  Ik ben ook wel eens aangevallen door een hond met de mededeling van het baasje dat ‘ie normaal zoiets nooit doet’. Alsof dat wat uitmaakt…

 4. Ik weet niet wat dat momenteel is hoor met die clubjes hondenmensen noem ik ze altijd. Vanmiddag ook zo’n hond met smerige poten tegen me opspringen zonder dat er wat gezegd werd. Ze hoefden niet te weten natuurlijk dat ik daarna gewoon op mijn knieën ging zitten om foto’s te maken zonder bescherming haha.
  Maar vervelend. Hoop dat je er geen last van hebt. Anders in laten enten he.
  Wat jammer joh dat het zo gegaan is die uitreikingen. Zijn juist van die bijzondere momenten waar je als trotse ouders zo graag bij wil zijn, helaas het is niet anders nu. Zag vanmiddag zelfs nog twee zwanen baltsen, dacht ook ga weg het is oktober ……

 5. Trots op je dochter, met recht, wat een kanjer die Roos. Dat je gebeten wordt door een hond en dat de eigenaresse dan ook nog even gaat staan blaffen, ongelooflijk. Dat mens moest met excuses en bloemen aan je deur komen.

 6. Ik had die hond zonder twijfel op de rug gedwongen en tot het zich over zou geven. Maar gelukkig heb ik te dikke kuiten. De ballengooier had ook op haar geziht gemogen. Mijn hond heeft een verleden dat is net zo erg als hzij heeft een moeilijke jeugd gehad. Als je je hond niet kan vertrouwen hou je hem aan de lijn. Maar geloof neit dat hij echt door heeft gebeten toch?
  Meerkoetje is in de war maar het was dan ook erg warm in september. En je dochter knap en slim wat een mooie combinatie, heeft ze vast van jou.

 7. Hier ook een wat andere diploma-uitreiking dan gewenst. sneu, want ze hebben er zo lang voor geleerd en hard gewerkt. Maar ja …
  Ach gossie, dat meerkoetje. Als dat inderdaad maar goed gaat met de kindertjes.

 8. Gefeliciteerd met het slagen van Roos, dat is toch een prestatie waar wel iets meer aan gedaan mag worden dan dit, je kan je diploma ophalen bij de administratie. Heel jammer!

  Ik had de hond een schop gegeven, ik laat me niet bijten. Daarna had ik de eigenaresse een schop gegeven. En daarna ga ik wel een cursus omgaan met woede volgen. Maar dan heb ik wel wraak genomen.

 9. Die uitmuntende dochter van jullie verdient een oorverdovend applaus voor haar prestatie! Het is gepast ook haar ouders hierbij te betrekken voor hun zorg en steun, proficiat!

 10. gefeliciteerd aan Roos,
  heel jammer dat het niet echt feestelijk was, maar thuis kunnen champagne en hapjes ook
  Liever zij dan ik, dat studeren, leuk dat het haar goed lukt
  aiai een beet van een hond en de baasjes zeggen niks en zelfs Rosa verdedigt je niet, arme Kakel
  nu nog eitjes? t zijn dan ook vreemde tijden
  Hou jullie gezond

 11. Heel jammer dat je niet bij zo’n prachtig moment van je kanjer aanwezig mag zijn, maar je trots moet ze tot dáár gevoeld hebben, net als jij haar voelde gloeien. Gefeliciteerd met je prachtdochter.
  Hoop dat je niet gewond bent door de hond met verleden, dat mens zou niet zo’n hond moeten hebben want ze kan er niet mee omgaan. Je zou aangifte moeten doen.
  Rosa is duidelijk van “de andere kuit toe keren” zoals de bijbel voorschrijft.

 12. Van Harte Gefeliciteerd voor jullie allen. Een kind om trots op te zijn. Gaan we vast nog meer van horen.

  Een hond met een verleden … ja en? Mag die gewoon losgelaten worden op de kuiten van de mens. Rare bedoening. Ook ik dacht aan tetanus, maar daar weet jij als hondenbezitter vast alles van.

  Ach en dan die eitjes, aandoenlijk bloot liggen ze daar. Stel dat ze uitkomen dan is het toch veel te koud voor die pulletjes.
  Zoals gewoonlijk met plezier gelezen.

 13. Gefeliciteerd roos, gut… die livestreamlink had ik wel willen hebben zeg…
  lijkt me geweldig om mee te kijken, want ik ben ook erg trots op haar..

  walnoten heb ik nét langs de weg gekocht kakelino, heerlijk,
  zelf pellen ze zijn zo lekker knapperig,

  enne….. waarom zou Rosa rammel verdienen 🙂 pas op hé…..
  ik kan niks bedenken in dit verhaal waarom 🙂
  dat mens spoort niet… een hond met een verleden laat jen niet los..

  Geniet van je week
  xxx

 14. Gefeliciteerd met diploma uitreiking van jullie Dochter

  Wat heb je toch achterlijke mensen, verschrikkelijk, dan doe je een hond toch juist de lijn om als die een verleden heeft .Hopelijk niks ernstigs aan je kuit Overigens zijn niet alle Loensjes zo ,ik in ieder geval niet

  Natuur raakt steeds meer van slag .

  Lieve groet Laura ❣

 15. Hoi Mirjam,
  Super leuk voor je dochter!! Gefeliciteerd!!
  Wat een verhaal van die bijtende hond, jij bent toch niet om op te eten…hahaha..!!
  En wat weet je het ook weer heerlijk uit te drukken met ‘Loensje’. ik zie het helemaal voor me. Best gezellig die hondenliefhebbers bij elkaar.
  Hopelijk gaan die eitjes van die meerkoet nog uitkomen, maar ben er bang voor.

  Groetjes, Marco

 16. Allemaal hartelijk gefeliciteerd en Roos natuurlijk dubbel, zij heeft al het studeren gedaan en dat is vier jaar lang een heel werk geweest.
  Als je weet dat je hond zomaar iemand kan bijten, moet hij nooit los lopen en bij een lange lijn ook een muilkorf dragen. Sommige mensen zou je. . . .

 17. Wat geweldig en wat gaat de tijd snel. Nu al weer afgestudeerd. Weet zeker dat jullie dochter jullie trots echt wel voelde. Als warme zonnestralen inderdaad.

  Wist (al niet hondeneigenaar) eigenlijk niet dat honden ook hondenbaasjes bijten. Maar jouw hond ‘beschermde’ zijn baasje dus helemaal niet zo te lezen. Of hij wilde zijn tanden daar niet inzetten. Kan ook. Deed het pijn? Moest je een prik bij de huisarts?

  Wat een rare vrouwen van die bijterd. Zo’n lauwe reactie. Bijten is nooit goed natuurlijk door een hond. Het was geen wolf (hond met verleden) toevallig?

  Heerlijk om je verhalen te lezen. Lichtpuntje in deze grijze dag.

 18. Ja, alles is geheel in coronastijl tegenwoordig met Zoom of een ander platform om digitaal ergens toch bij te kunnen zijn. Gefeliciteerd!!
  In Goes stond de grootste kermis van Zeeland ooit aan de rand van de stad. We konden het licht van al dat spektakel zelfs hier zien.
  Tja, als die hond een verleden heeft weet die mevrouw ook wel dat ze ‘m beter aanlijnt en bijhoudt. Rosa valt wel door de mand hè? Ze had beter voor je moeten opkomen. Zelfs Bentley, hoe klein ook, zou dat doen. Alleen ik heb werkelijk nooit last met honden. Honden waar de baas niet mee overweg kan luisteren naar mij. Honden die volgens de baas vals zijn, knuffelen met mij. Bijzonder? Nee, vind ik niet.
  Deze week wordt het weer 18 graden of hoger hoorde ik. Dat is ook niet goed voor de legging.

  • Toen ik als kind in een flat in een grote gemeente verderop woonde, kon ik de lichten van de Kuip zien wanneer Feyenoord speelde. Nu is alles vol gebouwd!
   Wie heeft er geen verleden? Zo’n mens zou ook aan de riem moeten lopen.
   Rosa is een watje, hoor. Die dacht vast: drie honden…mij niet gezien. Het loeder (-:

 19. Over lieve en boze beestjes. Over verleden en toekomst. Over het nu waarin je dochter schittert, dikke proficiat, en hopelijk komen er -ooit- betere tijden.

 20. Wat zullen jullie trots zijn op Roos, wow! Daar gaan we vast nog wat van horen later.
  Jammer weer dat sommige mensen honden bezitten die geen honden zouden mogen bezitten. Kunnen we nu niet instellen dat men verplicht is op les te gaan voor men een hond mag aanschaffen? Puppy les of voor volwassen honden.

 21. Een welgemeende proficiat voor Roos! Straffe madam, zouden wij in Vlaanderen zeggen.

  Meerkoeten brengen in de lente en soms ook in de zomer een nest jongen groot. Maar in oktober? Dat zal geheid een meerkoetenkoppel met geheugenverlies geweest zijn, vrees ik.

  Meest gemaakte vergissing: het zijn overwegend okkernoten die aan een notenkraam kunnen worden gekocht, geen walnoten. Tussen de okkernoot en de walnoot zijn er dus wel degelijk verschillen: de bladvorm, de bloei, de smaak en de nootvorm.
  In het algemeen hebben we in België en Nederland okkernootbomen staan.
  De walnoot heeft een erg donker omhulsel en er valt moeilijker en minder noot uit te halen en hij heeft een veel sterkere smaak dan zijn okkernootbroertje.

  Ziedaar, een klein wist-je-datje.

  • Straffe madam (-: Leuke uitdrukking.
   Meerkoeten hebben soms wel drie “leggen.” Waar ze zin/fut in hebben…
   Bij de notenkraam heb ik gepelde Californische walnoten gekocht. Maar dank voor je wist-ik-datje want nu weet ik dat het okkernoten zijn die langs de provinciale weg liggen.

 22. Jammer dat ik daar niet bij kon zijn. ehhh ik bedoelde jullie… echt. 😉

  Walnoten heerlijk, botsauto’s. Ik snap niet dat we dat ooit vroeger leuk vonden. Of was het om stoer te doen.

  Als een hond een verleden heeft, dan moet je hem niet zomaar loslaten. Gaat het met je been?
  Gelukkig kan je nog wel schrijven met pijn in je been.

  Love As always
  Di mario

  • Je had de link kunnen krijgen maar het was best een saaie bedoening…
   We doen het maar met de herinnering van de batcheloruitreiking.
   Als kind vond ik botsauto’s niets.
   Het gaat heel goed met m’n been! Schrijven lukt helemaal goed 😀
   Lieve groet ♥

 23. Felicitaties kunnen hier niet ontbreken natuurlijk. De eigenaresse van de hond had van mij ook een schop kunnen krijgen, had ik er ook nog achteraan gezegd, en nou loop maar rustig weg…

 24. Een felicitatie voor Roos en de trotse pa en ma natuurlijk .Wel heel jammer dat het zo sober moest .Wat een trut om die hond los te laten lopen en gewoon niet op te letten .Moest je geen tetanus prik vraag ik me ook af ? Nu maar hopen dat als de kleine meerkoetjes er zijn het niet zo extreem koud word .
  Lieve groetjes Elisabeth

  • Hej Elisabeth,
   gezellig dat je even hier leest.
   De beet was niet door dus hoefde ik geen tetanusprik. Het mens had ik graag een rotschop gegeven.
   Lieve groet ♥

 25. Tromgeroffel en een vet applaus voor jullie Roos, knappe bolleboos hoor.
  Jammer van het feestje, best saai.
  Hoorde dat veel mensen een hond nemen op het moment. Als het allemaal van die lui worden die hun hond niet controle hebben kunnen we jog wat beleven straks. Maak je borst maar nat dan.

 26. En als je dan met je winterjas, kraag hoog enzo… .je neus in een sjaal zodat je bril beslaat…. ineens langs een vijver loopt en daar die kuikens ziet zwemmen, krijg je het gelijk warm van binnen… wie wil dat nou niet?

  Die notenboer zal jaloers van de warmte worden want die ene die jij hem schonk laat vast niet veel warmte in zjn lijf achter 😉

  Die ‘bankzitters’… had ik willen bijten

  en Rosa en Roosje en hun ………. knuffelen tot ze bijna omvallen

  • De temperaturen lopen buiten weer op, dus wie weet hebben ze overlevingskansen. Kuikens blijven leuk om te zien!
   Zo’n mens verdient een rotschop maar dan ben ik weer de asociale…
   Dikke liefs ♥

 27. Zo dat mag je melden als trotse moeder…minder leuk is dat het zo sobertjes moet gaan nu. Maar toch van Harte en ook voor Roos
  Maar een stap verder in Eindhoven
  Tja zou nog minder vriendelijk zijn geweest als zo een hond me zou bijten.
  Sommige mensen moet je gewoon tot de orde roepen.
  Want ben ervan overtuigd dat de hond geen schuld heeft maar het baasje
  Hoop dat die kan zwemmen grijnzzzz
  Groetjes

  • We hebben het in juli corona-vrij gevierd voor vrienden en familie. En uit eten geweest. Het officiële gebeuren is altijd pas in oktober.
   Zo’n baas verdient een schop! Niet eens haar excuses aanbieden…tsssk.

 28. Alle spots op je dochter zo welverdiend. Later de vreugde maar inhalen met een diner o.i.d.

  En waardeloos zo’n bijtertje. Ben ook een paar keer de klos geweest met hardlopen. Als het niet door is hoef je geen tetanusprik.

  • We zijn uit eten geweest toen ze het cijfer van haar laatste examen kreeg én na het inleveren van haar scriptie. En zelfs een corona-vrije party gegeven voor vrienden. Alleen de officiële buit moest ze nog binnen halen.
   Met hardlopen ben je helemaal de klos met loslopende honden.
   De beet was niet door!

 29. Ach, best wel sneu voor Roos, dat de diploma-uitreiking zo is verlopen, gefeliciteerd hoor bolleboos!
  Het is toch wat dat je niet eens meer mag botsen hoor, dat zijn juist de kleine pleziertjes in het leven!
  Je moet wel érg kwaad gekeken hebben, de Grand Canyon is diep hoor!
  Moest je geen tetanus prik?
  Gossie, Rosa kon er ook niets aan doen.
  Meerkoeten zijn de konijnen van het water, ze gaan maar door!
  Lieve groetjes, Ed.

  • Even lekker flink botsen! Nooit gedacht dat ik daar nog eens zo’n zin in zou krijgen op mijn leeftijd (-:
   Ik hoefde geen prik; de hond beet niet door.
   Rosa is gewoon een softie. Echt een teleurstelling die hond…
   Dag Edje, lieve groet ♥

 30. ‘Geluk’wensen, Roos (en ouders)!
  Botsen mag nu niet, Mirjam, maar er mag nog veel…
  Aaaiiiii…, Loensje en Co… -> die raken niet geleerd…
  Wel héél laat voor eitjes!?
  Lie(f)s.

  • Nee, haha: Loensje en Co raken zeker niet geleerd! Wat een leuke uitdrukking.
   Ik denk dat ze in de laatste mooie week van september sjans had…
   Lieve groet ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *