Mevrouw Van Dale wacht op antwoord

Foto: Pixabay.com

‘s Avonds tijdens het tandenpoetsen, kijk ik door het keukenraam. Op hetzelfde moment komt een scooter aanrijden. De bestuurder springt ervan af, gooit zijn hoody over zijn hoofd, rent een stuk naast de scooter mee, en parkeert het ding tegenover ons huis op de stoep. Op een holletje gaat de berijder ervan door.

De volgende ochtend staat de scooter er nog.
Zelfs nog aan het eind van de middag. Vreemd. Zo’n apparaat haal je toch zo snel mogelijk op?
Buiten tref ik de buurman. Hij heeft er reeds een deskundig kijkje op genomen, want hij zegt: ‘Hij staat op het stuurslot. Het verbaast me dat-ie er nog staat. In Rotterdam moet je ‘m zo niet neerzetten want binnen een uur staat de politie op de stoep.
Maar ja, wij wonen in een rivierdorp.

De volgende ochtend zijn het windscherm en zadelsteun van de scooter verwijderd.
Ik maak een foto van het blauwe nummerplaatje en bel de streekpolitie. Met wat mazzel staat iemand me in een andere provincie vandaag nog te woord.
Jawel, ik tref het! Een bureau op slechts 35 km afstand.
‘Politie Den-Haag. Zegt u het maar.’
‘Er staat een scooter voor mijn deur. Kunt u kijken of deze is gestolen?’ vraag ik, en geef het nummerbord door.
‘Een ogenblik, mevrouw.’
Ik hoor geratel op een toetsenbord en een klik.
‘Hij staat niet als gestolen geregistreerd,’ zegt de agent.
Ik zeg dat ik het ding best in mijn garage wil stallen als de politie contact opneemt met de eigenaar.
Nee, dat kan niet. Logsich. Drukdrukdruk. Ik moet contact opnemen met de handhaving in mijn gemeente.
Een mevrouw bij de gemeente (vijftien kilometer verderop in een ander dorp, want wij zijn verplicht samengevoegd) staat me te woord. Helaas, helaas, ze kan me niet doorverbinden met de handhaving. Die is alleen per e-mail bereikbaar.
Het woord achterlijk komt in me op.
‘Wat wanneer ik oud, ziek, behoeftig, kinderloos en slecht ter been ben, en geen internet en vrienden heb?’
Haar antwoord is even briljant als toonloos: ‘U kunt het opsturen met de post.’
Ik snap het. Binnenkort wordt met de bouw van het nieuwe gemeentehuis gestart en dat kost 32,5 miljoen euro. Er moet ergens op worden bespaard.

Niet afdwalen, ik had het over de scooter.

Drie werkdagen later krijg ik antwoord op mijn mail van de handhaving omtrent de scooter. “Helaas kunnen wij u niet helpen. Wij verzoeken u vriendelijk contact op te nemen met de politie.”
Een gevalletje kluit en riet.
Het hóeft niet meer.
De wielen, het zadel en de standaard zijn ook al verwijderd. Wat rest is een karkas op de stoep. Er is ongetwijfeld nog wel ergens een dorpsgenoot die dat voor een habbekrats naar de oud-ijzerboer wil brengen. Probleem opgelost.

27 gedachten over “Mevrouw Van Dale wacht op antwoord

 1. Niet te geloven dit echt gebeurd is. Het is wel triest om te lezen. Handhavens moet beter gaan opletten. Wij hadden ook niet zolang geleden ook scooter in weiland wrak gezien. Laten gewoon liggen. Maar ik zag volgende dag weg halen. Allemaal in stukken. Vreemd. Het zal wel gestolen zijn…. IJzer op halen daar zijn dol op. Ik hoorde ook vreemde verhalen dat in Haarlem kabbel lift gestolen zijn. Gebeurde ook bij onze broer. En Verzorghuizen ook en nog veel meer verschillende.Dader is opgepakt. Hopelijk hebben de goede…..

  Alvast fijn weekend. Groetjes,

 2. Het stuurslot is zeker niet voldoende, zo ben ik ooit een Zundapp kwijt geraakt.
  Je denkt je burgerplicht te doen, maar eigenlijk word je gewoon afgestraft.
  Meer dan je best kun je niet doen.
  Gewoon afwachten dat deze in de brand wordt gestoken, dan ruimt de gemeente hem wel op.
  Ook hier een duur nieuw gemeentehuis, maar met vertraging door zeldzame plantjes. Hans

 3. Jij herinnert je vast nog wel het liedje “de politie is je best kameraad” van Bennie Vrede. Het wrange is dat men nú zegt dat de criminaliteit daalt, vergeten ze even te vermelden dat je vrijwel nooit meer aangifte kunt doen óf dat het ontmoedigd wordt door toestanden als jij hier beschrijft.

 4. Het is toch wel triest hoor!
  Aan de mensen van de Handhaving, heb je niet veel, je ziet ze hier maar zelden.
  En dan is de samenwerking met de sterke arm, ook niet bepaald optimaal.
  Jij hebt in elk geval je best gedaan hoor!

 5. Handhavers zijn hier doorgaans heel actief, zet maar je auto niet in een parkeervak of doe huisvuil niet in een ondergrondse afvalbak maar ernaast en ze staan er om een bon uit te delen. Ook populair zijn stopborden bij rotondes en kruisingen met fietspaden. Had gezegd dat de scooter fout geparkeerd stond en ze waren hier direct gekomen!

 6. Snap je ook meteen waarom verzekeringen zo duur zijn en de hufters erachter zo rijk. We hadden jaren geleden dezelfde situatie bij mn opa en oma voor de deur een scooter, zuinig mee geweest maar al een paar dagen en nachten op dezelfde plek Politie en gemeente ook niks, papier geplastificeerd en opgehangen aan het hek. Grietje bleek heel ziek te zijn geweest (ziekenhuis) en was ontzettend blij dat m’n opa de scooter in zijn schuur had gezet. Op het papier natuurlijk geen duidelijk omschrijving maar zoiets als: als je hier voor iets kwam weet je vast wat je mist aanbellen bij nr 18. De moeite om je geld terug te krijgen staat al niet tegenover de straffen die zulke knullen krijgen, het rijke Europa pfffff.

 7. Bij ons in de straat (en in de stad) staan er regelmatig scooters onbeheerd. Maar van deze is het de bedoeling. Je kan ze huren en achterlaten wanneer je op je bestemming bent aangekomen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan maar het is enorm populair. Kan ook met fietsen heb ik gezien.

 8. ha die Mirjam
  wat een stelletje kl**tzakken had jij mee van doen
  elke medewerker die jij sprak of wat dan ook , zijn het licht in hun ogen niet waard , is mijn mening hoor

 9. Ook hier vergelijkbare ervaringen.

  Zo’n wrak kan hier met mijn dagelijkse meldingen meer dan een half jaar blijven staan.

  Of ik nu handhavers / politie / reinigingsmedewerkers aanspreek terwijl wij samen naar het wrak kijken of dat ik de beschikbare e-mail adressen benut ….

  Bezorgde groet,

 10. Hier rijdt maandelijks een wagen langs om of ijzer op te halen, hè hoeft het alleen maar bij de weg te zetten op de dag zelf. Net als de kliko’s

  Idioterie ten top verder wat jij beschrijft maar totaal niet verbazend, én dat is eigenlijk nog wel het meest trieste van al.

  Ik heb geen oplossing voor je skattie, sorry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *