Hunkerende billen

Keek op de week (156)

Droomde dat ik door Oudewater wandelde. Had het koud en knoopte jas dicht.
Politieagent hield me staande. Hij droeg een bril met jampotglazen waar merkwaardige schroefjes uitstaken.
‘Mevrouw, wat draagt u een mooi hemd,’ zei diender. ‘Ik kan met deze bril overal doorheen kijken.’
En dan kijkt hij naar mijn hemd? Was er boven bij die man een draadje los geschoten?
Zei: ‘U bevindt zich op de openbare weg en schendt mijn privacy. Heeft u daarvoor een bevel?’
‘U doet onmiddellijk beleefd, anders neem ik u mee naar het bureau!’ waarschuwde agent
Ineens stond mijn auto naast me. Of ik naast mijn auto. Stapte in, zei: ‘Aan de kant, alstublieft, ik ga naar huis.’ Had nog een advies voor agent: ‘Ga iets nuttigs doen met uw bril. Kijk in welke huizen dieren/mensen worden mishandeld en doe daar iets aan, in plaats van onschuldige burgers lastigvallen. Ga respect verdienen. Van mijn belasting wordt uw salaris betaald.’
Dacht bij wakker worden diep beschaamd: ik ga ook met ie-der-een de discussie aan.
Stem in mijn hoofd zei: als ze jou met rust laten, val jij toch niemand lastig?
Was het volledig met mezelf eens.

‘Ga je sluiten?’ vroeg ik aan kassière. Vroeg dat want veel kassamedewerkers willen dat doen zodra ik in beeld verschijn.
Kassajuffrouw schudde haar hoofd dat strak stond van rampspoed en verveling.
Ik schatte haar hooguit twintig. Haar gezichtsuitdrukking had ze aangepast aan haar sluike, zilvergrijs geverfde haar. Als ze al iets uitstraalde was het: ik wil naar huis. Komst van klant ís ook lastig te behappen in supermarkt.
Ze zei boe noch bah. Reageerde niet op mijn ‘Goeiemiddag.’ Vroeg niet: ‘Wilt u pinnen? Spaart u zegeltjes?’
Na afrekenen, viel mijn oog op haar naamkaartje. Oh boy, er stond: Joy.
Mijn tong vloog bijna uit bocht maar wist slippartij te voorkomen. Wenste Joy een gezellig dag. Kon ze goed gebruiken.

Ging naar tandarts want had kiespijn. Wilde het liefst onder narcose plaatsnemen in stoel.
‘U denkt dat u gaatje heeft?’ vroeg tandarts. ‘Het kan ook openliggende zenuw zijn,’ sprak ze me moed in.
Knikte in doodsangst, ging in stoel zitten en opende mond. Overwoog aan assistente te vragen of zij mijn hand wilde vasthouden doch sprak mezelf streng toe: groei op!
Tandarts vroeg: ‘Doet dit zeer?’ en spoot koude lucht tegen bewuste kies.
Zeer? Verrékte zeer!
‘De hals van uw kies ligt bloot. Eigen schuld, u heeft te hard gepoetst. Ik ga ‘m dichtplakken voor u.’ Ze pakte accuboormachine met lange naald en stak die in tandvlees. Voelde niets en ook niets van behandeling.
Ik leef nog! juichte ik inwendig toen ik pad verliet.

‘Had jij die ook maar, hè?’ zei Man glimlachend.
Geestelijk verfoei ik stoelverwarming in zijn auto maar mijn billen hunkeren ernaar.
‘Het kán,’ zei Joris. ‘Gewoon over je autostoel heen.’
Gul als altijd, is slechts één woord is voldoende. Ja, of graag.
Maar nee, halsstarrig houd ik het bij een Spartaans zitvlak. Net zoals ik me iedere ochtend met koud water was. En weerstand bied tegen elektrisch dekentje aan voeteneind van bed. Dat kan allemaal nog wanneer ik oud ben.

71 gedachten over “Hunkerende billen

 1. Ik ben een van de weinigen zonder stoelverwarming in mijn auto, de familie wil hierom in de koudere maanden niet meer met mijn auto op pad! De tweede auto heeft ook stuurverwarming, een automaat en een subwoofer, heel 2023! En eerlijk is eerlijk, na 2 uur kou lijden in een voetbalstadion (AZ) is stoelverwarming erg plezierig!
  Ik ben zelf chagrijnig als ik boodschappen moet doen, de man/vrouw achter de kassa let ik niet zo op. Misschien wel als ik stoelverwarming zou hebben?

 2. Oudewater is een leuk dorp, maar dan zonder shirt glurende agenten.
  Is het zo erg als je in de winkel komt?
  De tandarts verricht wonderen et zijn gereedschap.
  Als je ouder wordt komen de onhebbelijkheden vanzelf. Hans

  @ ik schrok me rot, had wel last van mijn rug na de val en dan kan ik slecht opstaan.

 3. Wat een smeuïge verhalen weer, heerlijk !
  Dromen, ik kan ze meestal navertellen en dat doe ik dan ook, dan moet manlief eraan geloven en heb ik een enge droom en gil ik, dan maakt diezelfde manlief me gelukkig wakker.

 4. Je weet het weer mooi te verwoorden
  Dromen zijn bedrog…dus wie weet was het een aardige slechtziende agent
  Een verwarmde stoel in de auto lijkt me niks, al viel het mee in de tandartsstoel
  Af en toe vallen dingen ook mee
  Groetjes

 5. Ha Mirjam, ja klopt dat is één van de leuke dingen van het maken van zo’n lijst. Haha, je bent precies op tijd met reageren, want er komt één deze dagen een nieuwe lijst! En er is al een logje op mijn blogje over één van de liedjes 🙂

 6. Op die plek in Oudewater liep ik vanmiddag met mijn wandelcluppie. Nou ja, een tijdelijke bejaardengroep. Daar kan ik slecht tegen, een chachrijnige cassière, dan zou ik mij mond niet kunnen houden. Gelukkig tref je die niet in mijn supermarkt, onze Gerrit voedt zijn personeel uitstekend op.

  • Ik erger me aan personeel dat je zegt tegen oudere mensen (waar ik mezelf voor het gemak niet toe reken.)
   Een hoeraatje voor Gerrit. Het kan dus wel!

 7. Oudewater doet me altijd denken aan heksen, nou ja daar kon je je laten wegen en kreeg dan een bewijs dat je geen heks was, omdat je met jouw gewicht niet op een bezem kon vliegen.

 8. En die droom was super realitisch natuurlijk. Daarom ging je de discussie ook aan met die vreemde agent. Ja, ook buiten de dromenwereld mag oom agent wel meer op zoek naar verborgen dieren/mensen leed. Ik heb het idee of niemand meer ergens om geeft.
  Blootliggende tandhalzen. De tegenpartij had er ook last van. Ook door te hard poetsen. Ze is er inmiddels vanaf. Gelukkig maar want dat gekerm naast me :p
  Ik vind stoelverwarming erg overtrokken. Een beetje kou is goed voor de mens. Constant warmte niet. Ook niet als je oud bent 😛

  • Het is de schuld Roos. Een bedrijf benaderde haar of ze een onderzoeksbril wilde uitproberen. (Zij moest het gebruik ervan juridisch omschrijven en indekken.) De bril is bedoeld om op afstand een patiënt te kunnen beoordelen. Een verpleegkundige van de Thuiszorg (die de bril draagt) kan bijv. een chirurg om advies vragen over de wondverzorging van een patiënt.) De bril had schroefjes bij de vleet. We hebben er thuis om de beurt verstoppertje mee gespeeld. Het was hilarisch. Blijkbaar had ik ‘s nachts mijn bedenkingen…
   Dergelijke kunstmatige warmte is slecht voor je immuunsysteem!

 9. Ben nu toch wel benieuwd naar Oudewater, wie weet wat ik er van ga dromen. Je mag de juut voor jouw dromen houden.
  Ik kan lelijke dingen zeggen maar je bent iig jong van geest, dus neem stoelverwarming en een elektrische deken stopt na een bepaalde tijd, waardeloos. Verwen jezelf eens warm water in een kruik of een lekker fleedekentje over je knieën.

 10. Toch zijn dat heerlijke dromen he en jezelf gelijk geven is ook altijd prettig. ik kies zoveel mogelijk ene vriendelijke cassiëre uit, ben zelfs zo en dan in staat om in een langere rij te gaan staan om nietszeggende of uitstralende cassieres te vermijden. Met een vriendelijk woord heb ik het idee dat mijn geld nog een beetje goed terecht komt. Ik zeg dan ook altijd doeii werk ze en dat wordt toch gewaardeerd. Bekentenis ik doe ook niet aan warme dekens of kruiken, maar hou sinds vorig jaar wel ’s winters sokken aan in bed omdat ik halve nachten wakker lag met koude voeten, nu geen last meer van 🙂

  • In mijn blote niksie gaat te ver, hoor. Op verzoek van mijn man draag ik bedsokken (-:
   Prachtige blog. Ik kan me jouw lepeltjesverdriet indenken. De warmte en geborgenheid die je mist zonder Henk…
   Dank voor je link en dikke liefs ♥

 11. Bizar(re) verhaal/droom, Mirjam, agent met jampotglazen.
  Mocht ik aan kassa werken dan koos ik jou uit de rij. Altijd énig!
  ‘k Ben ook geen held bij de tandarts.
  ‘k Begrijp je…!
  Lie(f)s.
  @Hier dus ook bizar verhaal, geen Joy, wel accuboormachines… ‘k Ben ‘op’, ‘k schrei, ‘k kan eigenlijk niet meer, maar ‘k moet…

 12. een vreemde droom

  als je het met jezelf eens bent, mag je niet klagen

  je zal maar kassière zijn en Joy noemen

  de tandarts heb je probleemloos overleefd, of hoe angst een slechte raadgever is

  en stoelverwarming heb je op de fiets toch ook niet

  fijne avond Mirjam

 13. Langs het tuinpad van mijn va… ehhh tandarts …. zag ik ….enzovoorts….

  Ja die Joris… ik zwijg maar verder 😉

  Dat elektrische dekentje is lekke rhoor, zei zij die het kan weten

 14. Hey Mirjam! Mooi dat je dat gedicht nog ontdekte, dat al iets wegzakt 🙂 Stiekem ben ik daarop best wel een beetje trots, ja… Het lukt niet altijd om precies dat te zeggen wat je wilt zeggen, op de manier waarop je het wilt zeggen – maar hier wel. En inderdaad, mensen kunnen diepe indrukken achterlaten; een deel van je worden. Vaak mooi, soms ook eng natuurlijk.

  Jouw verhalen zijn ook ijzersterk 🙂 Dat hier elke maandag iets gebeurt had ik nog niet door; maar ik snap de mensen wel die er op zitten te wachten!

  Vooral Joy raakt me, haha. Het is wel vooral een herinnering aan vroeger; het is tegenwoordig best vaak een gezellig boel in onze supermarkt. De kassières kletsen tussendoor met elkaar en ook met de klant, ik vind het prima. Ik denk dat de ene winkel beter is dan de andere in het creëren van een fijne werksfeer die dit stimuleert.
  Nou ja, en misschien had Joy ècht helemaal haar dag niet, dat kan.

  Ga zo door Mirjam, da’s goed voor iedereen!

  • Helaas zijn er ook enge mensen. Je wilt ze vergeten maar het lukt niet. De lieverds zijn in de meerderheid ♥
   Misschien had Joy een openliggende tandzenuw. Het zou zomaar kunnen.
   Vriendelijkheid kent geen tijd.
   Jij ook doorgaan, Clemens!

 15. Elke maandag opnieuw verschijnt een groooote glimlach rond mijn mondhoeken en ogen. Manlief vraagt telkens opnieuw ‘waarom’, telkens opnieuw (voordeel va de leeftijd) geef ik hem hetzelfde antwoord ‘ik lees een zaaaaalige blog vol humor’, waarop hij dan weer telkens opnieuw reageert ‘oh ja, het is maandag vandaag’ en ik dan weer telkens opnieuw ‘goed dat je ’t weet en dit stukje is weer zaaaaalig’. Herhaling is nodig bij de leeftijd.
  I do like mondays! (Bob Geldof wist het toen nog niet)

 16. ha die Mirjam

  wat een rotdroom voor zo’n mooi stadje
  ja hoor als ze jou met rust laten , horen ze je niet , toch 🙂

  Yoy kan beter in de mijnen gaan werken

  en ben je opgegroeid , na de pijnloze behandeling 🙂

  aha hier spreekt de titel van je blog hihihi
  als je die in de auto neemt , moet je er ook 1 op de fiets nemen , toch
  suc6

  • Joy kan beter in de mijnen gaan werken. Veeg me op 😀 Daar kan ze maar beter geen kanarie vervangen.
   Het liefst heb ik verwarmde handschoenen (en overschoenen) op de fiets.
   Dag Karel!

 17. Wat kan een mens toch raar dromen, soms het hartstikke leuk, en vind je het jammer wakker te zijn geworden.
  Kassajuffrouw zal weinig joy in haar leven hebben, en ze moet nog zo lang.
  Het is ook nooit goed, poets je een keer extra zorvuldig, kan je meteen richting smoelensmid!
  Wanneer het écht koud is, verlang ik weleens naar een verwarmde bril op de poepdoos hoor dat mag, want ik ben al een beetje oud….hihi.
  Lieve groetjes van Edje.

  • Het is de schuld Roos. Een bedrijf benaderde haar of ze een onderzoeksbril wilde uitproberen. (Zij moest het gebruik ervan juridisch te omschrijven en indekken.) De bril is bedoeld om op afstand een patiënt te kunnen beoordelen. Een verpleegkundige van de Thuiszorg (die de bril draagt) kan dan een chirurg om advies vragen over de wondverzorging van een patiënt.) De bril had schroefjes bij de vleet. We hebben er thuis om de beurt verstoppertje mee gespeeld. Het was hilarisch. Blijkbaar had ik ’s nachts mijn bedenkingen…
   Het is dat jij erover begint: vriezen jouw billen ook vast aan de poepdoos?
   Dag Edje, lieve groet.

 18. Die Joy toch. Heel gevaarlijk om je kind zo’n naam te geven. Chagrijn had beter bij haar gepast.
  Wat een leuke droom! Vroeger maakte men ons wijs dat zulke brillen echt bestonden. We durfden de les fysica bijna niet meer binnen omdat onze leraar zulke jampotglazen droeg. We hebben het hem op de man af gevraagd. Hij zei dat we hem niet vals mochten beschuldigen. De man had veel zin voor humor. Fijne leraar was dat.
  Stoelverwarming is héérlijk. Ik heb ze – niet speciaal naar gevraagd maar de optie zat er nu eenmaal bij – en dat gecombineerd met massage. Behoorlijk decadent maar o zo lekker.

  • Op school had ik een leraar Natuurkunde. Lange slungel, jampotbril en altijd kwijl om zijn mond. Vraag me niet waarom ik dat laatste heb onthouden. Hij was uitermate vriendelijk.
   Stoelverwarming met massage: dat klinkt als een hot item!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *