Donkere dagen

Keek op de week (157)

Vlist

Een bewolkte en waterkoude dag.
‘Mevrouw, heeft u het niet koud?’ vroeg visser in berm. Hij droeg een muts, legerjas met capuchon, zo’n honderd-zakken-gilet, legerbroek en laarzen. Hij zag eruit alsof hij tijdje dood was geweest, en daarna weer was opgewarmd. Zijn spraak was zangerig; als een Vlaming.
‘Ik wilde hetzelfde aan u vragen,’ zei ik.
‘Mijn auto staat daar,’ wees hij achter zijn rug. ‘Bij stringente kou stook ik de kachel op, en pak koffie. En u op de koersfiets?’
‘Ik wilde om 12 uur van huis en ben om 11 uur begonnen met aankleden.’
De visser schaterde. ‘U heeft het niet koud?’ drong hij aan.
‘Nu ik stilsta.’
We wachtten op het passeren van de vrachtwagen van Campina die bij veehouders melkmachines leegzuigt. De plaatselijke weg was smal. Het tegemoetkomende verkeer stond in passeervakken of reed achteruit terug naar de volgende.
‘Komt u helemaal uit België om hier te vissen?’
‘Valt mee, ik woon onder Antwerp. Ik kom om te snoeken. Nog niets gevangen.’ Hij grimaste.
In stilte juichte ik.
De melkwagen reed langs. De polderweg trilde.
‘Ik kan weer,’ zei ik.
‘Er komt nog een trekker aan.’
‘Daar pas ik langs.’
‘Stalen zenuwen?’
‘Kwestie van wennen.’

In ons rivierdorp zit niet zomaar een bloemist maar een heel tolerante. Opgevoede honden mogen mee naar binnen. Vroeg me af wat onder opgevoed valt.
Rosa zag namelijk bloemenvaas zonder bloemen maar met water en begon er uit te lebberen.
‘Logisch,’ zei bloemist, ‘zoiets lekkers krijgt ze thuis niet.’

Bij diepvrieskasten stonden twee vrouwen uit hogere prijsklassement. Hun gezichten een schilderij met – zoals Toon Hermans placht te zeggen – rond hun ogen de betere kringen.
‘Wat ik niet begrijp,’ zei vrouw in zwarte kledij tegen haar in grijs gehulde vriendin, ‘is dat Freer en ik ieder jaar ruzie krijgen vanwege de kerstboomlampjes. Die dingen raken in de knoop en als de kluwen is ontward, branden ze niet!’ Na deze opmerking wrong vrouw zich voor mij langs, trok diepvriesdeur open en klauwde er zak dikke Vlaamse frieten uit.
Terwijl ze zag dat ik stond te wachten, gooide ze deur voor mijn aangezicht dicht. Grijze vriendin zuchtte, en stelde voor ieder jaar nieuwe lampjes aan te schaffen.
Ik pakte zak kreukelfriet uit kast, wilde verder lopen, maar dames blokkeerden als twee sumoworstelaars het pad. Wáren het maar worstelaars. Had ze met de stare opzij gekeken.
Kreeg zin om in deze vredelievende periode het vel van hun hielen te rijden maar dat is lastig wanneer je inkopen doet met sleurmandje.
‘Mag ik er even langs?’ vroeg ik; mijn toon aangepast aan de temperatuur van de patatzak.
Vrouwen deden minzaam stap opzij. Voordat ik erlangs glipte, zei ik: ‘Wikkel kerstlichtjes om een stevig stuk karton, en voordat je ze er volgend jaar afwikkelt, eerst even de stekker in het stopcontact steken.’
Monden van vrouwen vielen open. Paste geen zak friet in. Had ik nou maar twee dozen frikandellen uit vriezer gepakt. Had ze er tot voorbij hun huig zó ingeschoven.

‘Uw slaappillen zijn niet leverbaar, mevrouw Kakelbont,’ zei apothekersassistente.
Wenkbrauwen schoten van verbazing in mijn haarscheiding.
Ze vervolgde: ‘In heel NL zijn ze op. Zelfs de digitale apotheek is uitverkocht. De fabrikant heeft problemen en de pillen zijn pas weer leverbaar in februari.’
Ja, dan hoeft het niet meer…
Thuis ben ik maar even in de stabiele zijligging gaan liggen.

Schaatsen bij de Vlist

73 gedachten over “Donkere dagen

 1. Dank je wel voor leuke reacties van jou. Wat heb je leuke verhaal geschreven. Foto 1 ziet de weggetjes smal uit. Mooie foto is dit. Jij ook fijn jaar wisseling gewenst.!!

 2. De supermarktscene is verpletterend, ik lag weer dubbel. Maar sowieso, altijd die goede gesprekken die jij hebt!
  Wel een domper, het medicijnverhaal. Bah. Ik hoop dat je je redt. Het is inderdaad het marktwerkingverhaal….

  Altijd leuk om nog iemand te ontmoeten die meedoet met de Top2000! Je noemt mooie namen! O ja, de Jean Genie hè 🙂 Wat was ik onder de indruk van dat singeltje toen het uitkwam. Helaas heeft het op cd nooit meer geklonken zoals het toen klonk. Goed dat je ook de Kensingtonnnetjes hebt opgepikt.

  Och, dat van die muisjes… dat zijn toch dingen die een mens wéét?
  Heel fijne feestdagen Mirjam!

 3. Mijn Agu lange broek en jas van mijn wielrenpak met bbb overschoenen zijn ook heerlijk warm, maar rond 0 graden haak ik toch af met fietsen, dan wordt het mij te glad. Ruim 90 minuten stil zitten voor een voetbalwedstrijd is dan wel weer heel koud, maar dan zit je ook echt stil.
  Ik heb mijn postuur mee, ik heb nooit veel last van andere mensen in de supermarkt, ook rijd ik regelmatig met mijn winkelwagen tegen mensen aan….. ik ben zo’n figuur waar jij last van hebt! Heel hachelijk!

 4. Geweldig weer haha vooral dat verhaal van de diepvrieskasten Ik lig dubbel
  I love ‘ vrouwen uit hogere prijsklassement’ en sleurmandje en dat er geen zak friet in paste Hilarious
  Ik wens je een prettige kerst en een heel goed 2024

 5. Ik heb weer genoten van je blogje. Ze zijn zo lekker puntig. Het is jouw stijl van schrijven dat het zo smeuiig maakt. Bepaalde taferelen zie ik voor mij. De visser, maar ook de dames in de supermarkt.
  De beschikbaarheid van de medicijnen is een ramp. heb er ook mee te maken.

 6. in februari?

  ik zou van minder wakker liggen

  ” twee vrouwen uit hogere prijsklassement” die zijn er helaas ook

  Rosa is wel heel goed opgevoed

  een leuke dag gewenst Mirjam

 7. Een leuke weg door de polder.
  Ik heb in de winter ook wel op de pier van IJmuiden gevist, maar soms voel jezelf net zo koud al de gevangen vis.
  Haha, ik had een kat die ook graag bloemenwater dronk uit de vaas met bloemen natuurlijk.
  Ja, sommige mensen leven in hun eigen afgeschermde wereldje, liefst met oogkleppen.
  Je advies sloeg in als een sneeuwbal.
  Medicijnen, ze verhelpen niet alleen kwaaltjes, tegenwoordig krijg je die er gratis bij aan gebrek van levering. Hans

  @ Het was een bescheiden kerstmarkt, maar warm genoeg om mensen uit je omgeving te ontmoeten.

 8. Je tekent weer heerlijke sfeerbeelden, “dode weer een opgewarmde visser” ik zie het vóór me!
  Niet te gelóven dat gedoe met medicijnen tegenwoordig, alsof je het allemaal gratis krijgt! Hoop wél dat je wenkbrauwen ondertussen weer op hun plaats zijn gezakt.

 9. Heb weer genoten van je stukje.
  Hoewel de laatste alinea zorgwekkend is, vind ik!!
  Ik zeg wel eens vaker tegen een blogger dat ze stukjes moeten bundelen, zou jij ook moeten doen.
  Verhalenbundel of zo.

 10. Ha rosa zag water met een smaakje 🙂
  Je hebt ook overal oplossingen voor…slim karton en de lampjes erom draaien.
  Hebben ze vast daar ook weer wat over te mopperen.
  Ha had die open gevallen monden graag gevuld gezien 😉
  Groetjes en fijne week

 11. Wat een gedoe met die medicatie. Heel vervelend voor je. Gelukkig heeft meneer F. zijn voorraad deze week nog aangevuld. Nou slaapt die zonder hulpmiddel onder alle omstandigheden, maar voor andere zaken slikt hij pillen waar hij beslist niet zonder kan. Ik heb weer genoten van je week. Dat stel voor de koeling in de supermarkt ggrrr…

 12. Zo’n honderd-zakken-gilet.. lol. Hier altijd veel Belgen die kwamen vissen. Nu met die PFAS zie je niemand meer vissen. Zelf ga ik uiteraard ook niet meer. Jammer.
  Kou is ee ervaring vind ik. Ik kan in een korte renbroek gaan joggen bij 1 graden. Prima, en geen kou. Tot je even stilstaat ja.
  Jullie boffen, hier op het dorp hebben we helemaal niets. Dus ook geen bloemenwinkel.

 13. Je moet dus maar wakker blijven tot februari, ach ja . . . Gelukkig heb ik net een nieuw doosje van mijn schildklier medicatie in huis, dus daar doe ik wel een tijdje mee. Trouwens die hoeven natuurlijk niet op te zijn wanneer ik ze weer nodig heb. Want als er eenmaal medicijnentekort heerst, moet je maar afwachten welke nog meer ’tijdelijk’ niet te leveren zijn. Misschien moet je een knuppel kopen en wanneer je gaat slapen aan Joris vragen om je een flinke tik te verkopen, tja een mens moet iets natuurlijk, Het alternatief, dus tot februari helemaal niet slapen lijkt ook niet aanlokkelijk 😉

  • Terwijl ik net een winterslaap had gepland. Zonder je schildkliermedicatie zitten, zou verschrikkelijk zijn. Overstappen op een ander middel gaat niet een, twee, drie.

 14. Als Joris en Rosa het maar nu niet moeten ontgelden. Anders kunnen ze wel een paar dagen in ons huis. Wij zijn er toch niet en dan kunnen ze mooi even uitwaaien op de Beekhuizerzand.

  Love As Always
  Dimario

 15. Dank je voor de karton-tip voor de lichtjes. Hier is het ook elk jaar opnieuw een flinke ergernis, met een ‘vredig’ kerstfeest in het vooruitzicht…..
  Een mens zou er wakker van liggen! En dat terwijl geen medicatie meer voorhanden is.

 16. Stalen zenuwen vast ook bij de boer die het gedrag van de gemiddelde fietser kent.
  Je herinnert me er aan dat ik boodschappen moet doen voor de kerst er is, dit soort vrouwen kunnen dan beter wegblijven.
  Sterkte met de pillen hoop dat ze een vervanger kunnen regelen.

 17. Er ging iets mis met mijn reactie. Hij verdween en hij zat nog wel vol goede bedoelingen. Misschien komt hij nog terug in de spam.

  Hou de moed erin en gebruik ons bloggers als medicijn nu er niks leverbaar is. Wat een ellende voor jou en velen.

 18. Dat probleem met medicijnschaarste doet zich steeds vaker voor. Heb ik ook al voorgehad. De dokter schrijft iets voor en de apotheker heeft het niet meer. Dan maar een alternatief zoeken want het is soms lang wachten op je medicijn.
  Ik hoop dat men je een ander pilletje kan geven dat werkt.

 19. Die visser is een hobbyist in hart en nieren hoor, ik was toch maar naar de viskraam gegaan voor een portie kibbeling.
  Tja, misschien zat er nog wel rozenwater in die vaas, dan is het te bgrijpen.
  Toon kon het mooi zeggen, ik heb een gruwelijke hekel aan dat soort kakmadams.
  Had je ze geen kontje kunnen geven zodat ze vriezer inschoven?
  Potjandorie, dat wordt toch niet tot februari wakker liggen hè?
  Misschien helpt het wanneer Joris voor het slapen gaan, een verhaaltje voorleest.
  Mooi die oude schaatsen, het doet mij altijd weer denken aan de winter van 1963, toen ik in Leeuwarden woonde…..vreselijk!
  Lieve groetjes van Edje.

  • Ik kom er veel tegen onderweg! Begrijp niet wat er zo fantastisch aan is, maar dat vinden zij waarschijnlijk van fietsers.
   Afgesproken: de volgende keer duw ik ze de vriezer in!
   Joris en lezen 😀
   Dag Edje, lieve groet ♥

 20. Medicijnen niet leverbaar… hoezo? Raakt de roverheids melkkoe uitgestorven door uitgestorven zorg? Moeten er eerst nieuwere (nog) ziekere “mensen” geschapen worden zodat de geldstromen toenemen en er weer geld komt om de elite een paracetamolletjesplacebo te kunnen schenken?

  Rosa… skeetje zonder weerga net als haar winkelende uitlaatster

  Oh enne ‘ik wil wel als slaappil fungeren hoor …. ik zing, of niets, je met liefde op de saaiste manier de grenzen van dromenland over.

  Joe noo wèr toe feint mie …

 21. ha die Mirjam
  ja dat zijn mooie weggetjes daar bij o.a. Vlist

  Rosa is een hond naar m’n hart

  dat is erg als je die zooi nodig hebt

  ik wandelde er in mei ’16 anders zou ik zeggen , heb m’n doorlopers gevonden 🙂

  lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *