Een apart mensch

De deur zwaait open en een meneer in een lange, witte jas roept verheugd: ‘Mevrouw Kakelbont, daar bent u weer!’ Hij spreidt er zijn armen bij alsof ik de verloren gewaande zoon ben. Lachend loop ik naar ‘m toe.

Binnen in de spreekkamer geef ik hem een cadeau in liquide vorm.
‘Alstublieft,’ zeg ik, ‘nog van harte met uw 80ste verjaardag.’
‘Ketel 1! Hoe weet u dat dat mijn favoriete merk is?’ roept hij blij. ‘Ik ga niet zeggen dat u dat niet had hoeven doen, haha! Dank u wel, mevrouw, ik zal ‘m leegdrinken op uw gezondheid.’

Terzake.

Mijn vermoeidheid wordt veroorzaakt door een depressie. Het probleem is dat bij mij medicijnen onvoldoende werken.
‘Ongelofelijk,’ zegt de arts, ‘dat van deze hoge dosering zo weinig in uw bloed is terug te vinden. U bent een apart mens. Maar ja, hier komen alleen mensen waar de wetenschap geen raad mee weet.’

Ondertussen ben ik wel ziek van de bijwerkingen. Op verzoek som ik mijn klachten op en een mistige wolk drijft voor mijn ogen. Ik moet naarstig mijn neus snuiten, heb geen zakdoek bij me en zit aan de zoom van mijn tuniek te denken, maar de dokter is me voor.
‘Hier, neemt u mijn zakdoek maar. Die neem ik speciaal mee voor verdrietige meisjes.’ Normaal gesproken vind ik dergelijke opmerkingen denigrerend, maar van deze man kan ik het hebben. Aarzelend pak ik de schone snotlap aan. ‘Kom kind, snuit ’t eruit,’ moedigt hij me aan.

Ik ga akkoord de dosering van mijn medicijn voor de laatste keer op te schroeven, ook al wordt dat doorbijten thuis.
Tot slot mag ik nog even bloed laten prikken door een assistent. Arm in arm loopt de dokter met me mee naar het prikhok en terplaatse vleit hij me in een stoel. ‘Uw zakdoek krijgt u de volgende keer schoon terug,’ beloof ik, maar oh nee, daar wil de beste man niets van weten. ‘Geef maar terug mevrouw. Uw neus is mijn neus.’ Hij pakt de zakdoek aan, propt ‘m in zijn broekzak, en verzekert me dat alles goed komt. Ik geloof hem nog ook.
Buiten schijnt de zon. Daar ga ik om te beginnen maar eens een voorbeeld aan nemen.

20 thoughts on “Een apart mensch

 1. Ik geloof dat ik deze dokter nu ook maar eens moet gaan opzoeken, alles valt me zwaar momenteel kakeltje. Enne ….misschien ga ik dan ook zo leuk schrijven als jij doet. 🙂
  Sterkte meissie!!!

 2. Een geweldige arts zo te lezen. En zo iemand heb je nu wel nodig.
  Heel veel sterkte gewenst want een depressie is niet niks.
  Vandaag zag ik de zon en van het weekend gaat ie ook zijn best doen. Joepie! 🙂

 3. Het pad dat jij nu bewandelt heb ik nooit zelf af hoeven leggen, maar ik heb wel met anderen ‘meegewandeld’. Het is in elk geval goed dat je steun zoekt (en krijgt) op deze moeilijke weg.

 4. Ik heb wel eens anti-depressiva geslikt in een (letterlijk) grijs verleden. Hielp niets. Aan de gang blijven, sporten en zelf-expressie, vooral de laatste helpt (bij mij dan). Sterkte, meid!

 5. Een heel bijzondere arts, zo te lezen. 80 Jaar en nog praktiserend. Heel bijzonder. Als je met hem vertrouwd bent is dat een enorm pluspunt. Want dat heb je natuurlijk niet met iedereen. Hopelijk helpt zijn medicatie. Of de zon. Of beide.

  • @ all: ja, de internist is echt 80 jaar oud en werkt nog 2 dagen in de week.
   Iedereen bedankt voor de aanmoedigingen. Voorlopig zijn jullie nog niet van me af 😉

   @ Sir Hulk: weinig mode aan de beste man. Waren alle artsen maar zo 😉 Een wonderlijke genezing is exact wat ik goed kan gebruiken!
   @ Desire: haha, een wijntje lust ik nog wel, maar jonge jenever: jasses.
   @ Janny: ik heb een massagetherapeut. Die massages kan ik je van harte aanbevelen…
   @ Emmelinda: een meisje van 50 😉
   @ Lenjef: wat een prachtige laatse woorden. Dankjewel!
   @ Tilde: ik houd er zeker de moed in.
   @ Klaproos: als hij het niet meer weet, weet ik het ook niet meer.

 6. Een verandering van medicatie doet soms wonderen.
  En hoe vertrouwd deze oude dokter ook is en hebben ze het beste met je voor, een second opinion is tegenwoordig een modeverschijnsel maar vaak werkt het wel.
  Ik wens je vanuit een iets depressive bui een wonderlijke genezing toe.

 7. ‘k Dacht heel even dat jullie de fles samen gingen leegdrinken haha! Maar ook een apart mensch, deze dokter. Heel begaan ook. Alhoewel ik niet geloof dat ‘ie 80 is, zelfs aardige dokters gaan met pensioen. De reden waarom je hem bezoekt is natuurlijk minder prettig. Hopelijk wordt de juiste dosering gauw gevonden zodat je van die vervelende bijwerkingen af bent. Beterschap en geniet van de zon, kan dit weekend nog volop!

 8. Och Mirjam, naar voor je. Een depressie is niet niks.
  Heb je, behalve die schattige huisarts, ook wel goede psychologische begeleiding? Wel doen, hoor, dat is heel belangrijk.
  Blijf je realiseren dat dit maar een tijdelijke toestand is, meis, er komen betere tijden!
  Janny

 9. als dat geen betermakende man is weet ik het ook niet meer,
  de wachttijden om bij hem te komen zullen wel reiken tot aan de maan 🙂

  ik hoop dat je je snel beter voelt kakeltje,
  xxx

 10. Soms helpen placebo’s niet

  ze werd ziek van al de voorgeschreven medicijnen
  die de bron van de klachten
  na vele dagen en nachten
  niet als verse sneeuw voor de zon deden verdwijnen

  Moge liefde, vriendschap en het zonlicht de duistere gedachten, die meestal een depressie voeden, snel verslaan.
  Lenjef

 11. ‘k Dacht heel even dat jullie de fles samen gingen leegdrinken haha! Maar ook een apart mensch, deze dokter, erg begaan ook. Alhoewel ik niet geloof dat ‘ie 80 is, zelfs aardige dokters gaan met pensioen 😉
  De reden waarom je hem bezoekt is natuurlijk minder prettig, hopelijk kan de juiste dosering worden gevonden en ben je snel van de bijwerkignen af. Beterschap en geniet van de zon, kan dit weekend nog!

 12. het lijkt me een dokter die nog heel familiaal met zijn patiënten omgaat, en er ook écht mee inzit
  Ik hoop dat die medicatie ook werkelijk helpt nu…

  Veel beterschap, Mirjam!

 13. “…Die neem ik speciaal mee voor verdrietige meisjes”. Dat is toch ontzéttend lief?! Ik hoop dat hij nog heeeeel lang in zijn witte jas mag rondlopen want zo iemand wens ik mezelf ook wel hihi.
  Ik hoop dat deze nieuwe dosering helpt!

 14. Wat een lieve man is dat Mirjam, als zijn behandeling nu nog helpt krijgt hij van mij 10/10 ,en een bank vooruit.Is hij echt 80 jaar?
  Mijn huisdokter is een kundig man maar zal gen woord te veel zeggen . Ik ken hem al 30 jaar , vroeger was hij een prater nu een zwijger.Hij zal te veel werk hebben zeker.
  En nu maar hopen dat die medicijn aanslaat en je spoedig veel beter zult zijn.
  en weer plezier in het leven kunt hebben. Hou er de moed maar in Mirjam ! !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *