Vierenveertig

Licht misselijk druk ik op de bel. De deur zwaait open, een man, een hand. ‘Kom verder, ik ben Leo.’ Ik stap over de drempel en mijn voet schopt per ongeluk tegen een verfblik. Van schrik raken mijn ledematen de weg kwijt en struikel ik half voorover. In het voorbijgaan vang ik in een glimp op van mezelf in een spiegel: verre van elegant. Drie tellen binnen en de man ziet meteen wat voor onhandig vlees hij in de kuip heeft. Hoef ik ook niet meer uit te leggen dat ik hulp nodig heb om mijn chaotische, vermoeide leven op een rijtje te zetten. Met opgeheven hoofd probeer ik mijn imago een beetje te redden.

Leo wijst: een stoel, ga zitten, en ik leg mijn ingevulde formulieren bovenop een stapeltje paperassen op zijn bureau. Langzaam komt de stapel in beweging, en schuift het hele zaakje op de grond. De stress schiet als een raket omhoog. Waarom spannen de natuurkrachten altijd samen wanneer ik mijn best doe een goede eerste indruk te maken?  

Leo heeft vorsende ogen en kijkt niet weg. Ik ook niet. Twee jaar in het Sophia kinderziekenhuis omdat ik van school ben weggepest, en ik ben levenslang veroordeeld tot labiel psychiatrische weekdier. Overal moet ik bewijzen dat er geen steekje aan me los zit.

Hij vertelt wat over zichzelf. Een mirakel, want van therapeuten ben ik gewend dat ze je hun schoenmaat nog niet toevertrouwen. Hij is de rust zelve, zo erg zelfs dat hij alsmaar zit te geeuwen. 
‘Verveel ik je?’ vraag ik.
‘Nee, hoor,’ zegt-ie, ‘ik ben gewoon heel erg ontspannen.’ Doe mij daar een onsje van, denk ik, en het mag best ietsje meer zijn.  

Na het kennismakingsgesprek van een uur, dat aanvoelde als een jaar, mag ik weer naar buiten. Ik ben er nog niet uit of Leo een aardige man is, of een man is die aardig doet. Zijn schoenmaat is in ieder geval vierenveertig.

42 gedachten over “Vierenveertig

  1. Môgge Kakeltje,

    als het goed is ben ik reactie nummer 44!
    Maar zo’n grote schoen maat heb ik gelukkig niet.
    Ik hoop, dat het wat wordt met deze therapist.
    Maar heb ook alle vertrouwen in PRI.
    Bekijk de filmpjes op de website. het wordt zo goed uitgelegd.
    Ik moet het nog doen, maar ben eigenlijk ook nog maar pas begonnen.

    Dagdag…
    Veel liefs van Marlou

    .

  2. Wij hebben hetzelfde plaatje bij de voordeur, maar dan in 34… Is geen schoenmaat van mij, maar ik ga niet gapen als je op de koffie komt! Echt! 😉

  3. He bah iemand die zit te gapen!! nee daar zou ik me niet echt prettig bij voelen .Maar wie weet valt hij erg mee ,even afwachten zou ik zeggen.
    Elisabeth

  4. Je maakt mij niets wijs hoor , je bent heel vást een adembenemende jonge vrouw die óók nog eens heel gevat is … logisch dat die man z’n mond steeds open valt 😉

    • Jonge vrouw? Zei je nou: JONGE vrouw? Ga door, Rietepietz, ga door! Nu ik jou interpretatie gelezen hebt, kan ik niet anders dan de volgende keer alleen maar lachen!!

  5. Geef hem het voordeel van de twijfel. Als ie de volgende keer weer zo gaapt, kun je er gewoon wat van zeggen. En als het je totaal niet bevalt, wegwezen. Therapeuten genoeg, ook invoelende.

  6. In dit korte stukje vertel je behoorlijk veel. Wat ik eruit pik is, dat het gesprek van een uur aanvoelde als een jaar. Dat is niet goed, want dat betekent dat jij je beslist niet op je gemak voelde en dat is toch een eerste vereiste bij een bezoek aan een psychiater.
    En dan dat geeuwen, dat geeft aan dat de man weinig interesse had in wat jij te vertellen hebt/had. Hij zei zeer ontspannen te zijn, maar hij had moeten zorgen dat jij daar ontspannen kon zitten.
    Bij een volgend bezoek, raad ik je aan even je bekkie open te trekken. Doe maar net of je het opschrijft, dan moet het lukken.
    Succes en sterkte.

    • Het probleem is, dat ik de psychiater waar ik twee keer geweest ben, niet kon luchten of zien, dus heb ik de man vriendelijk bedankt, en ben zelf op zoek gegaan naar iemand anders. Vergeleken bij de psych is de therapeut een eitje 😀 En ik ben niet bang van ‘m hoor, ik lust ‘m rauw!

  7. Lief ‘labiel psychiatrische weekdier’ – (hahaha!): je hebt gelukkig je humor en zelfspot – dit is een gouden combinatie. Uiteindelijk zal je de apen die nu nog op je schouder zitten van je af kunnen schudden, daar ben ik van overtuigd. Go girl! Het komt absoluut goed! Liefs, Rebelse H.

  8. 🙂
    een begin is gemaakt, maar dat gapen zou meniet aanstaan kakeltje:-)

    maar hou het in de gaten waar je goeie geld heen gaat anders zal ik eens komen 🙂

    xxx

  9. Ik ben benieuwd. Mijn eigen ervaring was dat een therapeut die me een spiegel voorhoudt, me niet altijd op m’n gemak stelt, maar wel precies weet hoe me te prikkelen om over dingen na te denken. Op m’n gemak voel ik me wel bij m’n vriendinnen op de thee, als we lekker eensgezind gaan zitten klagen over de regen, ongehoorzaam kroost en een huishouden dat nooit klaar is. Heel gezellig, maar daar krijg ik geen diepere inzichten van.(En zij sturen me na afloop ook geen dikke rekening, hihi)

  10. Oh mijn hemel, ik zie het gebeuren… ik ben ook regelmatig onhandig. Maar een geeuwende therapeut? Hm… ik vind het niet zo netjes eigenlijk. Kijk eens hoe hij reageert als jij begint te geeuwen volgende keer? Succes in elkaar. Je weet, ik wens je het aller allerbeste. Fijn weekend alvast!

  11. Dat lijkt me geen pretje, zo’n onhandige binnenkomst voorspelt ook niet veel goeds. Zo’n man zou jou meteen gerust moeten stellen, in plaats van dat ‘ie bijna in slaap valt. Even aanzien en anders zou ik in jou geval op zoek gaan naar een andere therapeut. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop dat je er baat bij hebt, Kakel.

  12. O ja dat is moeilijk, er moet wel een soort klik zijn en een geeuwende therapeut ? En vaak is wel een eerste kennismaking doorslaggevend tenminste voor mij wel. Hoop dat je er toch een goed gevoel bij krijgt.

  13. Dat zal je nog wel ontdekken. Elke keer iets nieuws. Tenslotte krijgt hij de centjes dus zal het wel meevallen. En jij Mirjam kan er maar baat bij hebben. Ik wens je het beste ! !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *