Laptobben

Als de cv aanstond en een Kakelbontje onder de warme douche ging staan, begon de ketel te blazen alsof ie elk moment als een op hol geslagen vuurpijl van de muur kon opstijgen. Een installateur op klossende bergschoenen had een daglang werk aan een nieuwe, en die brandt nu als een tierelier.

Toen de wasautomaat. Het wasgoed kwam er vuiler uit dan het erin ging. ‘Heb je weer zitten kwijlen?’ vroeg Lief aan mij, terwijl hij een shirt met zwarte vlekken omhoog hield. ‘Op jouw 7-mijls onderbroek zeker,’ wierp ik tegen, de lap textiel als een rokje voor mijn lijf houdend, ‘je weet wel beter, schat.’
We hebben het apparaat nog een keer op 90 graden met een flinke berg soda laten draaien, maar vuil bleef-ie. Ach, hij was ook al zo oud, het was beter dat we afscheid namen.

Dingen komen altijd in drieen, en die derde bleek mijn laptop te zijn. Vóór het avondeten zat ik er nog lekker op te roffelen, en na het eten lag-ie ineens in coma. Ik streek ‘m liefdevol over zijn bovenkantje wat ik misschien beter over zijn onderkantje had kunnen doen, sprak ‘m venijnig toe, joeg 220 volt door ‘m heen, haalde zijn accu eruit/erin/eruit/erin, maar hij vertikte het. Zo dood als de Scheveningse Pier. En ik was net van plan om de volgende dag mijn nieuwe verhalen op de externe harde schijf te (laten) zetten. Welgeteld één dag te laat…

Twee jaar lang vertrouwde ik hem mijn diepste geheimen toe, toonde hem mijn foto’s en zeldzame selfies, en wat kreeg ik ervoor terug? De smerige verrader! Mijn liefde sloeg ogenblikkelijk om in haat.
Ik keek mijn huisgenoten lief aan. Ik moest wel. 
‘Tentamens,’ mompelde Kind.
‘Werk,’ zei Man.
‘En ikke dan?’murmelde ik. Ze trokken alleen hun wenkbrauwen op. Echte rotsen in de branding! Maar zodra een van hen de hielen licht, klim ik achter hun dekselse apparaat.

Lief heeft mijn dooie doos naar de reparateur gebracht, maar die heeft het “erg druk. Het kan gerust twee weken duren.” Twéé weken! Vind je het gek dat de wereld verloederd? Heb geduld lieve blogvrienden, dan heb ik het ook (NIET.)

80 thoughts on “Laptobben

 1. Ik heb weer genoten van al je verhalen Kakeltje. 🙂
  Nou ja, bijna al je verhalen dan. Het verhaal over je moeder bijvoorbeeld, was naar om te lezen. Wat een pijn moet ze gehad hebben. 🙁
  Hoop dat het inmiddels stukken beter met haar gaat.

 2. Mirjam bij mij is het gelukt.Mijn oude laptop is doodversleten. Nu staat er hier een spiksplinter nieuwe te blinken.Met allerlei nieuwe snufjes aan. Waar ik noch kop noch staart van begrijp. ! ”dikke zucht ‘
  Moet ik willen of niet allerlei dingen gaan leren en dat in mijn oude dag. ” Dat kun jij wel mams” zei mijn dochter vol vertrouwen !

  Maar vergat het voornaamste dat we weer 7 jaar ouder geworden waren.
  En een oude stijfkop dat ik ben vraag maar het hoogst nodige, zal het zelf wel zoeken tot mijn koppeke doldtaait ! zo ben ik dan weer. En dat weet zij ook wel 🙂

  • Ah Tilde, je bent al een heel eind: je kunt internetten en reacties achterlaten 😀
   De rest leer je ook wel, ouwe doorzetter! Veel suc6 met je nieuwe klapdoos.

 3. Hoi Mirjam,
  Hoe het komt dat je bij mij niet kunt reageren huh geen idee.Ik hoor er niemand over.Maar kan ik al naar je mailen???????????????via je mail link????????of gewoon via je adres??????????Die opkikker staat hier nog steeds ongeduldig te springen!!!!

  Eet een eppel,eet gezond ha ha.Eppeltje voor de dorst?????

  • ‘t Waren drie rommelige weken. Nooit gedacht dat een laptoos leven zonder internet en mailen zo zwaar kon vallen.
   Maar ik kan gelukkig weer aan de slag!
   Wanneer ik je opkikker ontvangen heb, laat ik het je meteen direct onmiddellijk weten 😉

  • Dachie dak dat vergeten was? Jij bent de computer techy geek 😀
   Volgende keer breng ik ‘m dus naar jou, bedankt voor je aanbod!
   Toppe woordspeling,
   Dikke kus, suZ

 4. Hopelijk kan ie nog gemaakt. Zo ja, als de bliksem die schijf kopiëren. Zo nee, als de sodemieter die schijf er uit en leeg laten trekken op een externe schijf. Alles kan tegenwoordig. Maar die verhalen mogen niet verloren gaan. Enfin, gelukkig heb je ze nog op wordpress staan ook.

 5. Had mij maar even gemaild?
  Ha, ha, dat kon natuurlijk niet!
  Vaak is de adapter naar de gloeiende, gloeiende.
  Ze gaan ongeveer 500 aansluitingen mee volgens mijn expertbuurman.
  De laptopaccu ongeveer 1000 tot 1500 keer.
  Volgens mij moeten die dingen nu nieuw niet zo erg duur meer zijn want iedereen zit op de tabletten!
  Maar goed, ik denk aan je en de komende 2 weken dubbel.

   • Dag meissie…

    je hebt gelijk: tijd voor andere dingen.
    Dat heeft wel wat.
    Dus…

    Heb het goed dit weekeinde!
    Liefs, Marlou

   • Heej heej Marlou,
    Ik ben in de leer voor het kweken van geduld en ik heb de afgelopen weken veel ervaring opgedaan 😉
    Fijn weekend!
    liefsliefs Kakel

 6. Tja het is wat met die Lappie’s.Ik heb zelf een heul gewoon PCtje want die laptop werd ik iebel van en huspup ook .Nu wel een heul erg blije Dochter die nu lekker zit te internetten op dat uhhh ”rotding”
  Liefs Elisabeth

 7. Zie het van de positieve kant en bedenk hoeveel vrije tijd je nu opeens hebt en hoe je die in zou kunnen vullen met bijv. het maken van lange wandelingen of je extra bezighouden met meneer Gupta. Je kunt natuurlijk ook op de ouderwetse manier al je verhalen opschrijven op een maagdelijk witte pagina. Dat moet toch ook veel voldoening geven. Hm, alleen jammer, dat wij ze dan niet kunnen lezen.;-)

  • Doet me denken aan die bekende vraag: “Als je met autopech langs de weg staat, kun je dan nog van het fluiten van de vogels genieten?” Nou, de eerste dag niet – toen was ik vooral nijdig – maar nu hou ik idd massa’s tijd voor Gupta over 😛

 8. Eigenlijk alle drie apparaten die je niet kan missen zeker in de winter niet. Dure hobby’s om alles te vervangen maar soms heb je dat opeens. En een niet werkende computer, had het pas ook wat een ramp is dat. Valt me mee dat ie bij mij nog heel gebleven is haha……..Veel plezier met de nieuwe als ie er is 😉

 9. OMG, wat een ramp!Heb je al afkickverschijnselen? Zo had ik gisteren ineens een virus op mijn smartphone. Het enige wat ik ermee doe is whatsappen en af en toe op feestboek neuzen, voor de rest heb ik de balle verstand van smartphones. Jongste haalde whatsapp eraf en installeerde deze opnieuw. Maar daarna kon ik niet meer bellen of gebeld worden … en bedankt! Hulpeloos vroeg ik opnieuw aan mijn huisgenoten of ze dit voor me op wilden oplossen. Niet dus … ik moest maar even googlen 🙁
  Dat zeg ik ze nu ook wanneer ze hun kleren gewassen willen hebben 😉

  • Die jeugd: echt verschrikkelijk. Mijn dochter is ook al zo bijdehand met dergelijke dingen. Ik zit een uur te proberen en gebeurt niks, Roos werpt er een blik op en zet een knopje om, en klaar. Naaiend, om met haar woord te spreken 😉 Gelukkig zegt ze zelden: google maar ff. Goeie tip van jou: kan Roos haar boterhammen voor de volgende schooldag ook googelen.

 10. TWEE WEKEN??? Paniek!!!! Hoe moet dat nou? Hm, tip voor als ie gereanimeerd is: een cloudaccountje als bijvoorbeeld Dropbox. Als ie je dan nog es in de steek laat, heb je in elk geval je documenten nog. En met alleen documenten heb je aan een gratis account ruim voldoende. Sterke!

 11. Chips …ik herken het patroon…. de CVketel is in dus al vervangen, de wasmachine werkt nog wél maar de keuze knop geeft draait niet meer mee dus geeft niet aan hoever het programma is = 10 jaar oud …. lappie draait nog prima maar is 4 jaar oud , bijna een gouden oude dus…. hééélp…. na jou ben ik aan de beurt….héél veel sterkte en eh… vergeet vooral véél boodschappen mee te nemen… kun je nog eens iemand om een boodschap sturen zodat je dan éven een “lapmiddel” hebt!

 12. Ach ach en ik had je juist gemaild.misschien niet terecht gekomen linia recta naar jou!!!er zit een ‘opkikkertje’bij………als je die wilt.

  Sterkte met alles,hoe ist met je mam?

 13. Vreselijk! Als je denkt dat je alles hebt, kan je gewoon herbeginnen! In de laatste tien jaar is alles hier vernieuwd! tv, microgolf, vaatwas, wasmachine, droogkast, koelkast, kookplaten. Er zijn leukere dingen om het jaar mee te starten!

 14. Dat drietal hebben wij ‘pas’ gehad….eerst de wasmachine, toen de vaatwasser en toen de ketel….gevold door alle de pc’s hier… hopelijk blijven wij voorlopig verschoond van deze ongein en jullie ook!

  Ik hoop, en wens je toe, dat het snel weer opgelost is, ongeduld is een rottig iets, ken het als geen ander, alsof ik het uitgevonden heb.

  sterkte lieverd {{{KNUFFEl}}} -X-♥

 15. O nee wat een ramp! 2 weken? En dan wil hij er ook nog geld voor hebben waarschijnlijk?
  Wij hebben ook pas een nieuwe ketel, hij doet het goed. Verder nog geen kapotte apparaten (even afkloppen)
  Sterkte met je afkickverschijnselen 🙂

 16. Hoi Kakeltje,

  alle goeie dingen komen in drieën, maar alle slechte dingen blijkbaar ook…

  Ik zou echt heel erg heel erg heel erg, ja zo erg dus, in de war zijn als mijn laptop het zou begeven.
  Ik heb nu dus een externe harde schijf, een los dingetje, waar ik elk kwartaal al m’n dokumenten en fotoos op zet.
  M’n mail laat ik automatisch doorsluizen naar Gmail, dus aan die kant zit ik goed.

  De wasmasjien…
  Daar heb je een middeltje voor van HG, ter bestrijding van vetluis. Dat is een bacterie die de zwarte strepen veroorzaakt. Bij de “werk-winkel” zoals Fixet of Gamma kun je dat middeltje kopen. En daarna eens per half jaar gebruiken…

  En wat was het andere alweer, oh ja, de boiler. Goed dat je een nieuwe hebt. Waar zouden we zijn zonder heerlijk lekker warm water… Brrrr….

  Dagdag!
  Nu drie goeie dingen bestellen bij het universum…

  En een fijn weekeinde alvast!
  XX, Marlou

  .

  • Dat middel tegen vetluis heb ik meteen genoteerd 😀 Tja, mijn lappie wacht ik maar af, wat moet ik anders? Ik hoop in elk geval dát-ie gemaakt kan worden.
   liefsliefs Kakel

 17. vroeger ging alles heel lang mee, nu kan het niet vlug genoeg stuk zijn. De kwaliteit is bijlange niet meer wat het vroeger was

  Hopelijk worden die 2 weken wat ingekort en krijg je het vroeger terug

 18. ohhhh djeez wat een ramp kakel,
  ik zou iemand kunnen wurgen om de rampsoed die jouw overvalt, als een dief op klaarlichte dag, dit móest gewoon NIET mogen kunnen,
  echt alles wil ik begrijpen maar dit niet:-)
  hóe halen ze et in der botte knar???
  máár denk ik dan als k wat gekalmeerd ben…. ja, het is wel vaak het universum wat dingetjes fikst voor je, al je het zelf niet meer weet 🙂
  dus ehhhhh kakel, wannou rampspoed:-)

  gewoon afwachten en go wis de floow joe noow:-)

  xxx

 19. Hier net voor Kerst de vaatwasser, ons hondje die isteren haar operatie achter de rug heeft en onverwachte betalingen….gelukkig nog niet de laptop !

  Inderdaad is het idee dat andere je gedachtes kunnen lezen niet fijn en gelukkig pikante foto’s heb je gelukkig niet 😉

  Twee weken vind ik persoonlijk ook erggg lang …sterkte en geduld gewenst !

 20. Een triest begin van het nieuwe jaar. Je zou een gratis Dropbox account moeten aanmaken, dan kun je daar 2 Gb aan tekst in kwijt en blijft het altijd goed bewaard. Ik werk gewoon in Dropbox. Dan is iedere letter tekst onmiddellijk safe. Bijkomend voordeel: je kunt op iedere willekeurige pc of laptop, ook van anderen, inloggen en aan je teksten werken.

 21. Whoea, ook toevallig… Deze namiddag gaf onze computer ook de brui aan en nou zit ik hier van op mijn tablet tetokkelen terwijl zus me met een giftige blik aankijkt want zij zou ook net 🙂
  Hopelijk volgt de redding spoedig of kan je er inderdaad een andere gebruiken. Een mens is toch een gewoontedier he 🙂

  • Ik neem me altijd voor om me niet teveel te hechten aan “spullen.”
   Ruim 20 jaar geleden hadden we brand thuis en moesten 3 maanden elders verblijven en daar heb ik wel wat van geleerd, maar toch die laptop…

   • Uh, brand gehad…jeetje dat moet niet makkelijk geweest zijn, al die persoonlijke spullen…
    Zoals gevraagd geef ik hier een seintje – herfstlief.wordpress.com, met een vaste beginpagina waar een gedicht op staat dus effe de kalender gebruiken…went wel 🙂

 22. Die andere dingen die kapot zijn, zijn eigenlijk maar dooie dingen. Daar vertrouw je geen geheimen aan toe. Die zijn gemakkelijk te vervangen. Maar een laptop. Dat is verschrikkelijk als die kapot is. Je dagboek weg. Vreemde ogen die er in kunnen kijken. Ik hoop voor je dat hij snel gerepareerd zal zijn.

  • Ja, maar reparateurs liggen hier niet voor het oprapen en welwillende kennissen hebben meestal wel wat beters te doen. Als het een beetje tegenzit, moet ik straks ook nog liggeld gaan betalen…

  • Ik ben het he-le-maal met je eens! Soms gaan er twee dagen voorbij en denk ik: oh ja, ik heb ook nog een telefoon. Eens kijken of er nog iemand aan me gedacht heeft.

 23. Zo is het, meestal gaan er drie dingen kort naeen kapot. Maar dat nu net uw laptop die derde is *slaat volledig in shock de handen voor de mond*! De wereld is om zeep…snif. Hou moed Kakeltje, de tijd gaat snel, veertien dagen zijn zo om 😉 (Laat ons hopen)

 24. Och meisje toch, een dooie doos is niet zo best. Ik hoop dat de een of ander er snel weer leven in blaast. Gelukkig is je huis en water warm en je was weer schoon.

 25. Het is gewoon flink balen en dat het ook nog in drieën komt meestal.
  Alleen ik heb weer je stukje gelezen met een lach, sorry.

  Wat Lenjef schrijft klopt wel, tegenwoordig mag het niet te lang mee, net de kans om weer te kunnen sparen voor een nieuwe.

 26. heb je dan geen voortekens gezien van zijn ziektMirjam ?Ik zie bij die van mij allerlei foute dingen, die niet zouden mogen. “Tja mamske” zei mijn dochter; die heeft zijn tijd gehad hee. (Net zoals ik zeker, bromde ik stillekes bij mezelf, want mijn houdbaarheidsdatum is ook al over zijn tijd) Waarom ik zo boos bij mezlf brom , ” Ja mams dat wordt een nieuwe ” , zei ze nog.—-Moet ik nu nog een nieuwe kopen met al zijn nieuwe vernuftigheden erbij. Plezant is dat niet , liggen knoeien en zoeken. zucht ! !. Een paar maanden geleden zei een reparateur hetzelfde als mijn dochter…….
  ‘t zal dan wel moeten zeker ! ! ;-(

  • Ja, een paar weken daarvoor begon ie ineens heel hard te piepen. Het leek de sirene van de brandweer wel. Daarna kreeg ik wel een aanmeldscherm en moest ik een paar keer daarna na het opstarten elke keer datum en tijd instellen. Dat vond ik niet echt leuk, maar hij deed het in elk geval nog. “Het is maar een apparaat” hield en houd ik mezelf voor, maar ik begin nu onderhand wel ontwenningsverschijnselen te krijgen! Dus dat jij je zorgen maakt, snap ik he-le-maal. Maar beter je laptop dan jijzelf. Je bent dan misschien een beetje oud, maar als het aan mij ligt, kan je nog mákkelijk twintig jaar mee.
   liefsliefs Kakel

 27. Made in…

  vroeger
  werden de dingen gemaakt
  om meer dan honderd jaar mee te gaan

  levenslange waarborg was vanzelfsprekend
  daar werden alle onderdelen op berekend

  de fabrieken
  waarin men vandaag
  iets duurzaam maakt hebben een heel kort bestaan

  Lenjef 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *