Postcrossing

Ik ontvang graag post. (Mits het geen rekeningen of blauwe enveloppen zijn.)
Daarom ben ik gaan meedoen met Postcrossing.
In bijna twee jaar tijd heb ik iets meer dan driehonderd kaarten ontvangen en verstuurd. Het is leuk en relatief goedkoop, maar vooral heel nostalgisch om via de post ansichtkaarten met onbekenden van over heel de wereld uit te wisselen.

Elke keer als de brievenbus kleppert en er een ansichtkaart in de bus valt, is het of ik een cadeautje krijg. De ene keer uit Belarus, de andere keer uit Finland of Japan.
Postcrossing combineert oude en nieuwe media met elkaar. De registratie en de aanmaak gaat via de website; de kaarten worden bezorgd via de post.

In je profiel kan je je voorkeur voor een bepaald thema aangeven. Ik vraag om kaarten met fietsen, oude gebouwen, Scandinavische huizen, vuurtorens, iets blauws of David Bowie. Van de laatste heb ik er helaas nog geen ontvangen. Ik vraag of mensen iets persoonlijks over zichzelf willen schrijven, of hun favoriete quote, gedicht of muziek.

Wat me is opgevallen aan al die kaarten is dat:
* Taiwanezen en Chinezen uitermate trots zijn op hun land en de ontvanger proberen over te halen tot een bezoek. Ze schrijven een wervende propaganda in uiterst secuur geschreven regels met een zwarte inktpen.

* Duitsers sturen graag kaarten uit landen waar ze op vakantie zijn geweest. Krijg ik een kaart uit IJsland – leuk, mijn eerste! denk ik dan – blijkt hij afkomstig van onze oosterbuur. Het minst leuk vind ik hun kaarten met een postzegel met: “Deutschland fussball weltmaister 2014.” 🙂

* Russen sturen veel kaarten met een foto van een fruitcorporatie uit lang vervlogen tijden. Velen kennen geen Engels en krabbelen iets in het Russisch.
De dames heten óf Olga óf Anastacia.

* Sommige afzenders hebben zo’n slordig handschrift dat hun hanenpoten in het Engels nog grotere hiërogliefen zijn dan de Russische groeten.

Roos en ik hebben van een foto van molens in Kinderdijk ansichtkaarten laten drukken. Duizend stuks. Kunnen we even vooruit.
Ongeacht naar wie ik een kaart stuur: ik plak de postzegel op zijn kop. Een vleugje anarchie in de geordende postwereld!

86 gedachten over “Postcrossing

  1. Wat fijn om daar zoveel plezier aan te beleven, kan me het helemaal voorstellen, de verrassing elke keer als een weer zo’n kaartje op de mat valt. Herinner het nog uit te tijd dat je elkaar nog brieven en ansichtkaarten stuurden. Eigenlijk was dat romantischer dan tegenwoordig, zo’n handgeschreven kaartje of briefje heeft toch nog steeds meer charme dan een appje of smsje.

    groetjes Mickey

  2. Wat leuk had hiervan nog nooit gehoord. En inderdaad een kaart in de brievenbus blijft voor mij nog steeds mooier dan een mailtje of kaart per computer……

  3. Wat een leuke hobby 🙂
    De kaart met daarop het konijn ‘Attacked’ … dat is vast een foto van (één van) jullie konijn(en) gemaakt door jou … 😉

    • Nee, dat is een kaart die ik gekregen heb 🙂
      Het konijn van die mevrouw was 11 1/2 jaar oud geworden en 2 jaar geleden dood gegaan.
      Ze schreef dat ze ‘m nog steeds miste.
      Heb je de kaart gezien met: vrouwen hebben avontuur nodig. Dat is ook een leuke!

  4. Klik op verzenden

    het internet maakt van sommigen luie mensen
    steeds minder staat het licht op groen
    om een schrijfsel naar de post te doen
    steeds meer is een kabel de drager van wensen

    Het lijkt mij een toffe bezigheid, Mirjam.
    Lenjef

  5. Leuk hoor Kakeltje, ik heb er al eens eerder iets over gelezen bij je hè. Ik vind het ook nog steeds leuk om echte kaarten of briefjes per post te krijgen, het sterft meer en meer uit, des te leuker is het!
    Leuk juist, die postzegel op zijn kop! Haha, echt iets rebels dat wel bij je past! Liefs, Trees

  6. Dit is een erg leuk idee en ik ga me zo eens aanmelden op die site. Altijd leuk om nog meer post te krijgen, en altijd leuk iemand anders een kaartje te sturen 🙂

  7. postcrossing, het zou niets voor mij zijn.

    ik raak soms niet uit mijn eigen geschrift ..

    保持社会交往 kreeg ik als reactie op een zelf verstuurde kaart..

    een postzegel op zijn kop, lijkt me wel iets voor brieven aan de overheid..

    btw, moest je ooit een ansichtkaart van Kinderdijk te veel hebben, zou ik ze met veel dank aanvaarden

  8. lijkt me leuk Kakeltje, en boeiend om de verschillen volgens de nationaliteit te zien
    k begrijp het gevoel van iets in je brievenbus te vinden
    ooit, toen ik jong was 😉 correspondeerde ik, k zat over de ganse wereld verspreid, en maar brieven schrijven 🙂 en dan vol verwachting uitkijken naar antwoord…
    k denk dat ze in meerdere landen niet zullen doorhebben dat je de postzegel omgekeerd plakt 🙂

  9. Altijd leuk een kaartje sturen of ontvangen maar op deze manier was het me nog niet bekend. Leuke hobby maar ik laat het bij “de gelegenheidskaarten”voor familie vrienden en bekenden.
    Maar eh…..”nog éven en iedere buitenlander denkt dat heel Nederland “met molentjes loopt”.

  10. Er zijn kennelijk mensen die graag de posterijen ondersteunen. Voor mij zijn kaartjes gezellig, maar wel als ze van vrienden of familie komen. Van totaal onbekende mensen heb ik er geen behoefte aan eerlijk gezegd. Ik verstuur wel altijd kaartjes voor allerlei feestelijkheden zoals verjaardagen, jubilea, slagen voor rijbewijs of school. Ook bij ziekte, of een kop-op kaartje voor iemand die het moeilijk heeft, bij overlijden probeer ik meestal een brief te sturen.Kortom ik stuur wel kaartjes en ontvang ze ook, maar dan weet ik wie ze me toestuurde.

    • Als ik ergens een gloeiende hekel aan heb is het aan kerstkaarten schrijven. Op het sturen van kaarten op een paar personen na, zou ik daar het liefst mee stoppen. Verder ben ik in het dagelijks leven ook van kaartjes versturen.
      Gewoon doorgaan met schrijven, Haba! Je doet er veel mensen plezier mee.

  11. Zullen ze het stempelen van de postzegels dan ook op zijn kop doen ?
    En gaat dan de postbode ook op zijn kop de kaart in de bus gooien, en gaat die dan ook op zijn kop de bus in, of juist niet…… (ik ben echt toe aan vakantie) stel dan dat David Bowie op zijn kop bij je binnen komt…….
    En duizend kaarten, je kan er ook altijd nog een kaartenhuis van maken ….

    • Heel soms plak ik de postzegel ook weleens rechtop maar dan aan de linker bovenkant van de kaart of envelop. Misschien een goede oplossing voor David Bowie 🙂
      Duizend kaarten zijn er wel erg veel maar in verhouding kosten ze niets: 50 euro.
      Je bent idd toe aan vakantie, haha.

    • Duizend waren in verhouding het goedkoopst: 50 euro 🙂
      Als je bedenkt dat gewone ansichtkaarten al gauw een euro kosten, is de beslissing snel genomen.
      Wil je ook een kaartje van me? Laat het maar weten!

  12. ….., ik heb me altijd af zitten vragen wat er nou zo leuk is, aan kaarten ontvangen van mensen die je niet kent:-) ik ben niet wereld vreemd, maar echt….
    pssssssssoonlijk…. lijkt me er geen bal aan, ik voel me al ongemakkelijk als ik een kerstkaart krijg van iemand die ik niet ken, die eigenlijk waarschijnlijk ook niet voor mij is…. dat blijft me dan achtervolgen:-)

    ik vind het fijn dat jij er zo’n plezier aan hebt:-)
    dag kakeltje,
    wij zijn weinig binnen:-) en buiten op de i pad is reageren niet leuk:-)

    maar ik krijg ‘alles ” mee

    xxx

  13. Het is ook altijd zo gezellig om een kaartje te ontvangen!
    Die quotes lijken me het allerleukst.
    Zou persoonlijk trouwens een foto van een mooie kuil op het strand terug gestuurd hebben;-)
    Liefs, Narda

  14. Zooooooooo leuk dat Postcrossing. Wie heeft je eigenlijk op het idee gebracht 🙂 ? Inderdaad heet 80% van de Russinnen Olga en kunnen de Taiwanezen en Chinezen hele mooie lettertjes tekenen. Wat me ook keer op keer verbaasd is de lengte van de Russische adressen, ik krijg ze vaak maar met moeite in het adresvak.

    • Volgens mij heb ik een keer in een tijdschrift over Postcrossing gelezen.
      Sommige adressen zijn een crime! In het begin printte ik ze nog weleens uit, maar daar moet ik nu speciaal met mijn laptop voor naar boven lopen (voorheen kon ik via bluetooth mijn printopdracht versturen) en dat is net weer te veel moeite.
      Ik moet ook lachen om de verschillende verzoeken op de profielen: Please do NOT sent me self made cards!
      Op een andere stond: the netherlands: dont’t sent me tulipcards anymore. Haha 🙂

  15. Ooo, hier had ik nog nooit van gehoord maar het lijkt me reuze leuk om doen. Jou doet het alvast heel veel plezier, zo’n kaartje in de bus te krijgen. Wat zeg ik? KaartJE? Je hebt er ondertussen al een hele collectie van die zowat vanuit alle hoeken van de wereld komen!

      • Ooo, dat zou leuk zijn Kakeltje. Stuur je adres naar maar mijn gmail, dan stuur ik jou eerst eentje met mijn gegevens, dan kan je me ook een kaartje sturen.
        Fijne vrijdag meid en voor straks een superleuk weekend gewenst!

  16. Enkel rond de kerstperiode vallen er hier kaartjes in de bus, voor de rest zijn kaartjes hier helemaal passé 🙁 Zelfs reizigers sturen die niet meer op om het thuisfront te plezieren. Die post crossing is dus wel een leuke manier om alsnog kaartjes in de bus te krijgen in plaats van enkel rekeningen en reclamefolders 🙂 Persoonlijk zou ik er niet aan mee doen, ik ben zo’n rotmens die alleen maar kaartjes wil van mensen die ik ken…en die sturen geen (zijn ook rotmensen 😀 ).

  17. een leuke hobby, zeker als je kaartjes krijgt van andere landen die je eigenlijk niet kent.
    Ik herinner me dat mijn ex radioamateur was, die zat ook ongeveer bij zo’n bond, en die hadden allemaal een postbus, het duurde wat langer voordat de kaartjes er waren, maar het was wel gratis en ze konden hun postzegels sparen om ergens anders ondersteboven te plakken

    • Dat ondersteboven plakken maakt wel indruk. Ik doe het al heel lang.
      Van gratis iets versturen naar een postbus heb ik nog nooit gehoord. Het moet voor mij niet té persoonlijk worden.

      • je moet dat niet zien als persoonlijk, het waren gedrukte kaarten met hun naam op (ON4 of ON1)enz….
        als ze contact kregen met iemand ver weg, stuurden ze een kaart enz

  18. De enkele keer dat ik nog een postzegel plak twijfel ik telkens weer.
    Zal ik hem ondersteboven plakken of gewoon rechtop?

    Vrolijke vakantiegroet,

  19. je zou familie kunnen zijn, ik plak ook graag de zegel op zijn kop, of een laatste krabbel op een allang gesloten envelop.
    Wow, wat wil je van hier? Zo’n leuke man met kostuum?? hoef ik er geen afzender op te zetten. Mss hebben ze nog een zegel met een hond erop, voor Rosa. En wat vind je dochter leuk?
    Mss laat ik een foto afdrukken voor een auto met een bepaalde titel erop en rood en blauw op het dak?
    nah dat doen ze niet
    Mss is een adres aardig?? Stuur ik geheid wat naar je.

    • Ha, ik wist wel dat we een beetje familie waren!
      Ik vind álles leuk, zolang het maar niet te romantisch is. Mijn dochter houdt van Disney en cupcakes. Wat een fantasie heb jij over auto’s
      Maar maak het jezelf niet te moeilijk. We zijn echt snel tevreden.
      Stuur ik jou natuurlijk ook wat op. Ik zal je mijn adres mailen. Kun je vast nadenken over wat jij wilt ontvangen:-)

  20. Blijkbaar zijn er velen hier die het kennen er zelfs even aan meegedaan hebben ook. Voor mij is het iets totaal nieuw nog nooit van gehoord. Wel een tof initiatief
    Ik doe dan wel niet mee met post crossing maar wil wel een rondkijken of ik een mooi kaartje voor je vind

  21. Volgens mij heb je hier al eens een logje over gemaakt.. of ehhhhh zit ik nou in mijn hoofd bij de verkeerde logger.. Nou dan heb ik er twee die het doen. Ook leuk. Ik vraag me eigenlijk nog af.. moet hij ook in een ver land gepost zijn… of heb je ook graag een kaart uit een ver land en dan gewoon in Nederland gepost… omdat de post in mijn favoriete vakantieland niet helemaal geweldig loopt…

    Love As Always
    Di Mario

    • Ik heb nog niet eerder over Postcrossing geblogd. Je bent een beetje in de war. Zal wel door de hitte komen; die ben jij natuurlijk niet gewend :-))
      Natuurlijk hoeft hij niet in een ver land gepost te zijn! Ik houd me aanbevolen als je iets in gedachten hebt. Als je wilt mail ik je mijn adres. Moeiteloos.
      Lieve groet

      • Warmte.. het is hier ijskoud. Weet je dat mijn kinderen met een jas aanlopen. Ze hebben het koud hier in Nederland. Wat nou zomer. 😉 Maar… dan heb ik dat van die postcrossing bij iemand anders gelezen of ik ben helderziend. Maar niet helderziend genoeg om je adres te sturen. Dus ik zeg.. volgend jaar als ik op vakantie ga, vraag me dan even om een kaart.. Koop ik die op vakantie.

        Love As Always
        Di Mario

      • Moet ik een heel jaar wachten op een kaartje van jou? Dat duurt wel heeeel lang. Veel langer dan een jaar:-)
        Reken maar dat ik je er volgend jaar aan zal herinneren!
        lieve groet

  22. Heerlijk, ik heb het ook een tijdje gedaan, had op het laatst een hele muur vol met prachtige kaarten. Het is echt een cadeautje vind ik ook!

  23. Een kaart in de hand houden is toch warmer dan een virtuele kaart, dat is een mooi oplossing om snel of als je alleen een e-mailadres hebt.
    Wel leuk om aan Postcrossing mee te doen, zo ontvang je wel speciale post. Hans

    • Net als boeken; daarvan houd ik ook liever de papieren versie in mijn hand.
      Ik ben er mee begonnen omdat ik door de vermoeidheid meer een thuiszitter ben geworden.
      En kaarten vind ik echt kleine cadeautjes!

      • Dat heb ik met een krant, gewoon bankhangen met een krantje. Hans

        ot, ik val onder de “slome schiet toch eens op chauffeur”.
        Heb de meeste info van het net gehaald.

  24. Klinkt leuk, dat postcrossing. Als lieden elders foto’s van bijvoorbeeld kastelen willen ontvangen ga je heel lang doen met je 1000 kaarten van molens. Heel hachelijk!

    • Ik heb ook nog andere kaarten in voorraad. Alleen één Fransman kon ik geen plezier doen. Hij wilden alleen kaarten van blote dames aan het strand ontvangen. Ik heb de lelijkste kaart gestuurd die ik vinden kon. Volgens mij eentje van een aap. Zo ben ik dan ook wel weer 😉

  25. ik heb er al eerder over gehoord en vind het een schitterend idee. Alleen kaarten kopen, postzegels halen, kaarten posten… Zucht.
    Misschien later als ik groot ben..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *