Lieve mam

Hectometerpaaltje

Lieve mam,

Je hebt het vroeger met mij niet gemakkelijk gehad. 

Ik sleurde je aan je arm over straat. Met leed overmande blikken werd je aangegaapt, maar ik sleurde stevig door, bang om de bus naar ons werk te missen.

In de puberteit heb ik mezelf plechtig beloofd later niet op jou te gaan lijken. Uiterlijk als twee druppel water okeej, maar nooit zou ik me druk gaan maken om onbelangrijke dingen als een schoon huishouden, of te nimmer een net stelletje ondergoed voor het ziekenhuis apart houden. Sommige dingen zijn er tussen toen en nu toch ingeslopen.

Sorry dat ik mopperend de ramen voor je zeemde, en op jouw aandringen: “Neem je ook het houtwerk mee?” altijd hetzelfde antwoord “Waar naartoe dan?” paraat had. 

Je bent een voorbeeld voor onberispelijke klederdracht: nooit zit je in een uitgezakte joggingbroek en een t-shirt vol vlekken op de bank. Zingend en dansend ga je door het leven, en je  bent een bron van zegenrijke hulpvaardigheid.
Hoe oud ik ook ben, jij blijft altijd mijn moedertje. Als we op vakantie gaan, sta je krom van bezorgdheid, en nog steeds moet ik de bovenste knoop van mijn jas dichtdoen.

Zolang als ik fiets – en dat is al héél lang – kom ik langs bovenstaand hectometerpaaltje en dan denk ik altijd aan jou. 

JLieve mam, van harte met je 76-ste verjaardag! Je bent al best een beetje oud, maar overjarig ben je nog lang niet. Als ik naar jou kijk, weet ik hoe ik er over 25 jaar uitzie, en dat bevalt me prima. Je bent een fantástisch mens, en we hopen dat je gezond de 100 haalt. In plaats van een persoonlijke felicitatie een virtuele met je favoriete nummer van Tol en Tol. Tot na de vakantie!

50 thoughts on “Lieve mam

 1. Het duurde even maar ik ben weer helemaal bij gelezen. 🙂
  Mijn moeder is van 27.7 maar wel ietsje ouder, 89 om precies te zijn.
  Ik heb weer genoten van al je verhalen; oud, nieuw en herschreven.
  En wat knap om de suikers te laten staan. Doet Kind nog steeds mee en merk je al verschil?

  Liefs, Truus.

  • Ja, ik merk zeker verschil! Voorheen had ik verschillende keren per dag een hongerklop.
   Dan liep ik te trillen en te beven. Sinds m’n dieet ben ik dat kwijt en dat bevalt me prima.
   Roos doet nog een klein beetje mee. Regelmatig graait ze met haar hand in de koektrommel,
   maar dat vind ik prima. Het zijn lange schooldagen en een eind fietsen…
   Nou, je hebt wel van heel ver af teruggelezen, Truus 😀 (Dappere Dodo!)
   Liefs Kakel

 2. Volgens mij gaat je moeder het ondertussen een beetje gênant vinden om zó lang de volle aandacht te hebben, ik wéét wel een beetje hoe moeders dat aanvoelen 😉

 3. Dag Mirjam…

  wat lief, dat je je moeder zo in het zonnetje zet.
  Ik wou, dat ik dat nog kon.
  Maar helaas…

  Ik denk, als het 23:23 uur is aan mijn moeder en gek genoeg stap ik dan vaak mijn bed in. Ik weet niet hoe dat komt.
  Ze was 23 maart jarig.

  Ach ach… time flies!
  groetjes van Marlou

  .

 4. Wat mooi, ik denk dat je je moeder het mooiste hebt gegeven dat je geven kunt: je hebt je talent gebruikt speciaal voor haar. Volgens mij is je moeder er één om trots op te zijn.

 5. ah, van harte gefeliciteerd! En wat fijn dat je het je moeder nog allemaal kan zeggen. Hoewel he, toendertijd wist ze natuurlijk al lang waar ze mee bezig was, en dat het begrip later toch wel zou komen!

 6. Een waardig stuk voor een prachtmoeder van een geweldig wijf (met eerbied geschreven). Mag ik het zo uitdrukken? Tenslotte is het die moeder die ruim een halve eeuw geleden een talentrijk blogster op de wereld heeft gezet die verschrikkelijk scribaal te keer kan gaan tegen de wereld, artsen in het algemeen en mannen die het wagen haar op de fiets te passeren in het bijzonder. Dat je hier Mam verwisselt met Man is ook niet toevallig. Want natuurlijk wilde je van de gelegenheid gebruik maken hem te feliciteren met al die jaren liefde, geduld en warmte.

  Die bovenste knoop komt mij ook bekend voor trouwens.

  Heb ik al gezegd dat ik dit stukje al grijnzend en genietend heb geconsumeerd tot de laatste druppel en dat ik daarna nog mijn beeldscherm heb uitgewrongen voor nog één piepklein druppeltje (je reacties)? Bij deze dan.

 7. Proficiat met je mams! Mooi hoor, dit logje. Ik moet lachen om die bovenste knoop en kromstaan van bezorgdheid, dat doet mijn moeder ook. En ze wijst me op aanbiedingen van de AH:))

 8. Wat liefdevol geschreven. Van harte gefeliciteerd. Ik hoop dat mijn dochter ook zo over mij denkt. Helaas had ik hoe ouder ik werd steeds minder warme gevoelens naar mijn moeder toe. Als kind heb ik wel heel erg van haar gehouden

 9. Het ontroert me en raakt me, je blog over je moeder. Van harte gefeliciteerd nog met haar verjaardag! Herkenning ook: ik ga met de jaren steeds meer op mijn moeder lijken en waar ik dat eerder niet wilde, ben ik er nu stilletjes een beetje trots op…. Geniet van elkaar, lief mens!

 10. Prachtig geschreven Mirjam en van harte met je mam ( beetje laat) maar feliciteren mag altijd. Ben ook nog steeds blij mijn moeder nog te hebben al is ze al heel oud en soms gewoon nog bezorgd om me.

 11. Moeders

  goede raad gevend
  heeft moeder
  haar dikwijls koppige hoofdje gestreeld

  voor opstandigheid de ogen dichtgeknepen
  pas veel later werd het bezorgd-zijn begrepen

  nu ze zelf kinderen heeft
  ziet ze
  in raamglas kijkend moeders spiegelbeeld

  Knuffel haar!
  Lenjef

 12. Wat een geweldig stukje weer van jou. Met een glimlach gelezen en ja we ontkomen er niet aan he hoe erg we ons er ook tegen verzetten en op een dag zijn we juist blij dat we sommige dingen van ze hebben. dikke knuffel van mij.

 13. Lief Kakel, dit stukje! Gefeliciteerd met je mams en ik hoop dat jullie nog maar veel goede en gezonde jaartjes samen mogen hebben. Stom is dat inderdaad he, dat je, naarmate je ouder wordt, steeds vaker denkt: ‘iiiieeeuuuww, ik ben bijna een kopie van mijn moeder geworden!!!’ Haha! En je weet het he: 76 nu is het 66 van toen. Je mag er tegenwoordig rustig 10 jaar vanaf trekken! (Geldt overigens voor elke leeftijd hoor 😉 )

 14. Wat mooi geschreven. Heeft je dochter het al gelezen? Die wil nu misschien ook wel niet op haar moeder lijken. Mijn dochter in ieder geval niet dus ga ik haar meteen dit blogje laten lezen. En nog gefeliciteerd met je moeder!

 15. Gefeliciteerd met de verjaardag van je lieve moeder!!
  Wij hebben beiden onze moeder nog en daar moeten we zuinig op zijn he Mirjam? Nog een fijne en zonnige vakantie verder!
  Liefs Petr@ X

 16. Hartelijk gefeliciteerd met je Mam !
  Deze brief zegt alles en een mooier geschenk kan een moeder niet krijgen dan deze liefdevolle erkenning.
  Dat jullie samen nog lang van elkaar mogen en kunnen genieten 😀

 17. Een lief eerbetoon zoals het ook moet zijn…
  maar helaas niet iedereen gegund is.

  Ben superblij voor jou dat jij die zegen wel (her)kent!

  Van harte gefeliciteerd met je mamsje en jullie band, houden zo, en nog veel meer jaren dan wij kunnen tellen.

  -x-x-x-

 18. ha 🙂
  wat herkenbaar, we willen allemaal niet op onze moeders lijken maar gaan het tóch doen, awel vrouwke,
  ik heb je gezien en weet nu hoe je mama eruit ziet:-)

  een tof vrommeske, dat denk ik wel ,

  proficiat moeder kakel,u heeft een toffe dochter:-)

  xxx

 19. gefeliciteerd met de verjaardag van je mamme en ze lijkt me lief heel lief en jij lijkt dus ook op je moeder hahahaha net als ik ook op de mijne lijk maar niet in alles hoor .Jij vast ook niet nou ja geniet ervan Kakel

 20. Je moedertje zal hier helemaal niéts op tegen hebben denk ik ! Gefeliciteerd met haar verjaardag en ik hoop dat je haar inderdaad nog héél veel jaren mag koesteren en zij jou natuurlijk!
  Grappig,ik voel me bijna een beetje aangesproken want al ben ik niet jóuw moeder ,ik héb kinderen van jouw leeftijd 😉

  • Ik kan ook moeilijk schrijven: wie zit er altijd in de kroeg? Dat is toch mijn moedertje.
   Grapje natuurlijk. Maar voel je vooral aangesproken! Ik denk dat uiteindelijk elke dochter/moeder zich wel in dit stuk kan vinden.
   Je eigen moeder blijft met stop bovenaan staan natuurlijk. In de meeste gevallen dan…

 21. Dat je zo lief over je moeder schrijft verwonderd mij niet van je.
  In je verhalen merk ik dat je een aardige vrouw bent, dus !
  Ik wens dat je je mams nog lang bij je mag hebben en wens haar een gelukkige verjaardag en een goede gezondheid toe !

  • Ik vrees toch dat ik je niet anders dan teleur kan stellen: ik ben echt niet alleen maar aardig 😉 Maar bedankt voor je lieve woorden en felicitaties!

 22. Wat een mooi eerbetoon aan je moeder en hoe grappig, ik heb dat als ik langs 23.5 kom :-).
  Fijn dat je nog zo kunt genieten van je moedertje! Koesteren hoor Kakeltje!
  Oh ja en gefeliciteerd natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *