Een spuitje

Het zal de vaste lezer niet ontgaan zijn: Saartje heeft “toiletmanieren.” Ze loopt overdag los in huis, en poepen en piesen doet ze op een kattenbak.
Van de ene op de andere week begon Saar steeds vaker op andere plekken dan haar bak te piesen en sloot ze af met een royale sproeier. Alles zat binnen de kortste keren onder: behang, kleed, zeil en parket.
Ze werd ongetwijfeld door haar hormonen tot dit wangedrag gedreven. Ik probeerde Saar te heropvoeden, maar haar interne kompas was sterker.
Dagelijks was ik in de weer met schoonmaakmiddelen en natuurazijn en kwam tot de conclusie dat het zo niet langer ging. Ik voelde me schuldig maar belde toch de dierenarts. Zij was het met me eens: Saartje moest een spuitje…

…en als ze dan onder zeil was, zou ze gesteriliseerd worden…

Kind bracht Saar weg en sprak haar tijdens de autorit ferm toe: ‘O wee als je niet uit de narcose komt!’

Ik ging Mevrouw Konijn ophalen.
De assistente vertelde dat ze dezelfde hoeveelheid narcose hadden gebruikt waar ze normaal gesproken een volwassen Rottweiler mee platspuiten.
Dat verbaasde me niks.
Ik liep mee naar de uitslaapkamer.
‘Hej hej …Saar,’ sprak ik liefkozend.
Heb jij weleens een konijn een joint zien roken? Ik ook niet, maar Saar loenste stoned door de tralies. Ze keek me aan en dacht vast: rotmens, het jouw schuld dat ik hier lig, ik wil je niet meer zien! en sloot prompt haar ogen.

In de auto slingerde ze zeeziek heen en weer.

Ze heeft alles dapper doorstaan en krijgt pijnstillers.
Eerst had ze veel weg van een afvalbak: klep open en laat al het lekkers tot haar komen. Nu heeft Mevrouw een wensdieet. Ze blijkt intelligenter dan ik aanvankelijk dacht, want sinds de operatie negeert ze haar brokjes maar rukt ze lekkers als broccoli en stukken appel uit mijn handen.
Het valt niet mee als je favoriete huisdier met de uitstraling van een dood vloerkleed op de grond ligt, dus het is haar van harte gegund.

Ik weet zeker dat ze weer snel de oude wordt. Maar dan wel zonder plasongemakken!

63 gedachten over “Een spuitje

 1. Oh jee..heel herkenbaar, mijn lieve schattige babykonijntje veranderde in zijn puberteit ook in een hoogspuitend monstertje, zelfs zijn vriendin kreeg e volle laag en als ik niet oppastte ! 😛 Ook naar de DA maar daarna was het nog niet ineens over. Ik had ze al naar een slaapkamer verbannen(de grootste uiteraard haha) en nu zitten ze riant buiten en in de schuur, ’s avonds mogen ze ook de keuken tot hun domein rekenen. De woonkamer houd ik nu netjes en knaagvrij. Het sproeien is wel afgelopen nu trouwens en plasjes gaan in de wc en…. zandbak GRRRR

  • Jeetje, was het sproeien daarna nog niet over! Ik heb daar wel rekening mee gehouden. Geen idee hoe we het hadden opgelost…
   Geraffineerd loedertje om in de zandbak te plassen!
   Bij Saartje heeft het uitstekend geholpen. Ze probeert geen kuilen meer in huis te graven en plast netjes op de bak.
   Een hele vooruitgang. Volgende week terug voor de nacontrole ;-))

 2. Dames kunnen echte bitches zijn, dus maar goed dat je haar hebt laten helpen. 😉 Maar je moet haar zeker nu lekker verwennen… vertel haar maar een sprookje of zo.

  Love As Always
  Di Mario

  • Van de DA hoorde ik dat vrouwtjeskonijnen niet alleen feller zijn, maar dat mannetjeskonijnen ook veel aanhaliger zijn.
   Nooit iets van gemerkt. Soort zoekt soort 😉
   Het gaat hartstikke goed met Saar!
   Liefs Kakel

 3. Nou Saartje zal vast proberen van haar “ziek zijn” zo lang mogelijk gebruik te maken 🙂 Moeilijk word het dat verwennen weer te laten, als ze in haar gewone doen is, maar ach ……. zo erg is dat ook niet, broccoli is immers niet dikmakend

 4. Sinds dochter en kleindochter ook zo’n apparaat in huis hebben, van ons gekregen trouwens, begrijp ik iets meer van de hechting tussen mens en konijn. Deze kijkt wel heel erg lodderig. Beterschap

 5. Die plasongemakken zijn vervelend ja. Je hele huis gaat er van stinken natuurlijk. Hier wordt alles standaard gecastreerd of gesteriliseerd. Beter voorkomen dan genezen, dus zodra het kan…
  Maar voorlopig hebben we dit niet aan de orde. En jullie zijn er ook weer vanaf. Trouwens, spruitjes zijn heerlijk 🙂

 6. Eerst even dit: wat een schitterende foto maakte je van je lieverd!
  En tja, soms moet men naar drastische middelen grijpen wil je haar gedrag terug in goede banen leiden hoe moeilijk het jullie én haar ook valt.
  Hopelijk heeft ze het allemaal goed doorstaan en zal ze van nu af aan weer vrolijk door het huis kunnen huppelen zonder dat jij er met de zwabber achteraan moet gaan!

 7. Hopelijk is het probleem nu echt opgelost dan…
  En laat haar maar lekker even eten wat ze wil joh, een operatie blijft een operatie, ook voor Saar…
  Ze is wel heel mooi hoor!

 8. Begrensde liefde

  aan liefde voor dieren hangt dikwijls een prijskaartje
  begrensd tot een bedrag
  dat de factuur niet overschrijden mag
  want dan wordt hun levensdraad een héél dun haartje

  Lenjef

  • Je wil niet weten wat ik moest betalen bij de dierenarts 😉 Maar het was elke cent waar.
   Lief zei nog: “We kunnen Saar ook afgeven bij de kinderboerderij.”
   Dat hebben Roos en ik uiteraard weggestemd 😉
   Fijne zondag!

 9. O nee hoor…. dáár trap ik niet in, wanneer Saartje wérkelijk aan “een spuitje” toe zou zijn geweest had je stukje er héél anders uitgezien en titel omzichtiger gekozen. Waarschijnlijk had het ook nog wel even op zich laten wachten eer je voldoende moed verzameld had.
  Slimme tante die Saartje en nu laat ze het zich lekker aanleunen dat ze even verwend wordt om de “dood vloerkleed;-) ” status van zich af te schudden.

  • Jij kent me écht door en door, hè?
   Ik wilde mijn lezers even op het verkeerde been zetten 😉
   Er zit al weer behoorlijk veel leven in ons vloerkleed. Ze heeft twee hekjes gesloopt omdat ze per se de tuin in wilde. Ik ben blij dat ze weer “dwars” doet. Een hele opluchting.
   Fijne zondag!

 10. Aggos, het is gebeurd bij mevrouw? Ik kan me voorstellen dat ze beledigd is en zich koninklijk laat bedienen. Zou ik ook doen nl 😉

  • Saar krijgt meer aandacht dan ik toen ik geopereerd was 😉
   Nee, ik ben niet zielig. Ik liet ze gewoon voor me draven. Nou ja, een beetje dan…
   Fijne zondag!

 11. de verdoving werkt nog waarschijnlijk, ze zal vlug weer beter zijn….
  zonder sproeigedraag.
  Maar ondertussen ; toi toi!

 12. Ahum…en ik die dacht dat alleen katten sproeiden, konijnen dus ook. Kan me voorstellen dat het geen pretje was toen ze dat deed. Saar (en jullie) zijn daar nu van af, verwen haar maar lekker, zo’n narcose is niet niets voor een konijn (dat weet ik dan wel 😀 )

 13. Het sproeigedrag zijn i.d.d. ‘de hormonen’. Waarschijn lijk had Saar een kinderwens. Helaas niet in vervullng gegaan, dus moet dat gecompenseerd worden met culinaire tractaties…… (heb ook 11 konijntjes, tussen de 6 en 10 jaar oud)

  • Zeker weten dat ze een kinderwens had. Ze probeerde overal in huis door de vloer heen te graven en pieste daarna haar plasje.
   Het gekke was dat ze in de tuin geen holen groef, dat deed ons vorige konijn wel. Lief had er een dagtaak aan om alle gaten weer dicht te gooien 😉
   Elf konijntjes…some have it all 🙂 En wat hebben ze een mooie leeftijd. Tien jaar is écht oud voor een konijn. Mijn complimenten.
   Fijne zondag!

 14. Je laat me wel meerdere malen schrikken zeg. Eerst het spuitje, toen dacht ik.. what?! Daarna de narcose, toen dacht ik weer.. what?! Eenmaal een stukje verderop gelukkig kunnen lezen dat het een slimme dame is die zich nu heerlijk laat verwennen. Hopelijk is ze weer snel de brave Saartje! (wat een leuke naam trouwens)

  • Saartje is ook en heel leuk beest! Het was steriliseren of heel de dag opgesloten in een hok zitten. Dat laatste was geen optie…
   Groetjes kakel

 15. ohhh kakeltje,
  ik hoop écht dat het heeft geholpen,
  dat dat het euvel was….
  dan is het het allemaal wel weer waard hé.

  af en toe vermanend toespreken misschien…. wil soms ook wel eens helpen,:-)
  ach nee dat doe je met je kind ook niet hé,
  fijn dat het weer beter gaat,,,

  * vloerkleedje oprol*

  xxx

  • Het is gewoon niet leuk: laten snijden in een gezond beest.
   Maar alles beter dan haar opsluiten in haar hok.
   Ze heeft alleen nog huisarrest ivm bacteriën en is al door twee hekjes gebroken: ze moet en wil de tuin in 😉
   Het is zo’n lekker konijnending!
   Truste Klapper x

 16. Altijd weer spannend, konijnen en narcose.
  Ik hoop dat ze snel weer de oude is. Verwen haar maar flink, arm beest! Liefs, Narda

  • Ik zag ook meer tegen de behandeling op dan Saar 😉
   Voelde me ook wel schuldig, maar haar heel de dag in haar hok opsluiten is óók geen leven voor dat beest.
   Ze maakt het hartstikke goed!
   Liefs Kakel

 17. arm dier! Ik schrok ook al, maar goed wat dat betreft valt het mee. Ze accepteert dus geen gewoon meer. Maar mss is dat door de narcose? Kunnen mensen ook niet wat vreemde eigenschappen hebben na een operatie? Mss is er een dokter onder ons of een nurse?
  Beterschap Saartje!

  • Het gaat heel goed met Saar! Ik ben blij dat ze goed eet, want dat is een heikel punt bij konijnen. Als hun darmen stilvallen heb je pas écht een probleem. Vandaar ons zwak voor verwennerijen. Ze vreet alweer brokjes…
   Bedankt voor je lieve reactie!

 18. Daar gaat Saartje, dacht ik bij de titel en zelfs toen ik die zin over de dierenarts las.
  Gelukkig ging het om narcose…scheelt weer. Ze komt er wel overheen hoor, je bent zo lief voor haar 😉

  • We sleuren haar er doorheen, Bibje! Ze mag niet op hooi en op stro zitten ivm infectiegevaar. Dus ligt er een handdoek over de kattenbak. Zie je het voor je 🙂 En dat mag ik dan verschonen. Dat is mijn straf…

   • jij blij dat Saartje keuteltjes doet en geen natte plakken haha
    alhoewel, de nattigheid stinkt zo lekker…
    Nou ja, ze leeft, dat is het belangrijkste toch?
    😉

 19. Tja tis bijna onvergeeflijk wat je hebt laten doen.Ik geef Saar groot gelijk dat ze extra lekkere dingen wil dus op naar de suup om voorraad te halen !! Maar zonder gekheid ,ik hoop dat ze snel weer opknapt en de ingreep het gewenste resultaat heeft !

  • Tot nu toe heeft ze alleen nog maar op de bak geplast! We gaan ervan uit dat dat zo blijft.
   Het andere alternatief was Saar heel de dag in haar hok opsluiten. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen…

   • Het gaat dus al best goed ,ze plast op de bak en eet alweer brokjes lees ik .En nee Saar de hele dag in haar hok opsluiten lijkt me vreselijk voor haar als ze gewent is om lekker door de kamer te mogen lopen .Het komt vast helemaal goed !!
    Liefs Elisabeth

 20. Gut, o gut, Saartje is door een diep dal gegaan, en dat is allemaal jou schuld Mirjam, misschien dat ze het je over een paar jaar kan vergeven….hahahaha!

 21. Je liet me schrikken, de titel deed me het ergste vermoeden. Godzijdank is ze alleen maar ‘geholpen’. Heel veel beterschap voor Saar en een dikke knuffel voor iedereen die bezorgd om haar is.

 22. Achhh gosssjjjj t’ arme schaap…. ehhh konijn dus……
  Laat je maar verwennen hoor Saartje maar niet jouw grote vrouw teveel draven hoor!

  -x-♥

  • Konijnen zijn van nature heel zindelijk. Af en toe kunnen ze gaan sproeien omdat ze hun territorium af willen bakenen. In de tuin is dat niet erg maar in huis is het geen pretje. Het probleem lijkt opgelost: ze doet alles weer op de bak. En we verwennen haar bij het leven…
   Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *