Meneer Jonas

Keek op de week (144)

Kinderdijk

Zat om 03.45 uur aan ontbijt. Joekel van spin – zo’n zwarte met harige poten – rende over keukenvloer in mijn richting. Ik deed voeten omhoog en weer omlaag. Spin rende heen en weer. Heen en weer. Zenuwlijer. Pakte theedoek, arresteerde spin, opende tuindeur en wapperde doek uit. Door aanfloepen buitenlicht zag ik spin wegrennen. ‘Ga jij je moeder maar pesten,’ riep ik haar na.

Voer over naar Kinderdijk. Fietste in omgeving Schoonrewoerd berm in vanwege trekker met roterende bladen. Rechts in weiland stond oudere man gemaaid gras bijeen te harken.
Wij groetten elkaar.
‘Flinke klus!’ riep ik.
‘Ben hobbyboer en heb heel de dag de tijd,’ zei man. Hij had wijduitstaand wit haar en gulle lach. ‘Vanavond draagt het paard het naar de schuur. Voor haar is het te warm.’
‘Voor u niet?’
Hij maakte wegwerpgebaar en leunde met oksel op hark. ‘In voorjaar liep ze ineens kreupel. Een ontsteking. Nu gaat het weer. Ben zuinig op beest; ze is een ouwetje. Ik ben het werkpaard.’ Hij schaterde.
Hoorde links gehinnik.
‘Dat is ze!’ riep eigenaar. ‘Ze hoort mijn stem.’
Keek opzij. Zag geen paard, wel met zorg onderhouden boerderij met naam. ‘Heet u Jonas?’ informeerde ik vrijpostig.
‘Naar mijn vader. Boerderij was van hem. Mijn vrouw en ik kregen alleen dochters.’ Weer die lach. ‘Dus heb ik het paard maar Jonas genoemd.’
‘Ze is een merrie?’
‘Jahaha! En ze luistert beter naar me dan mijn vrouw.’

Dacht aan vakantie in Wallonië. Eerste nacht in den vreemde schoot ik rechtovereind in bed. Hoorde buiten hevig gekerm. Klonk als jammerend dier. Was het een aangereden hond? Arm, arm beest. Was in staat vakantiehuis te verlaten, dorpsbewoners te mobiliseren en dierenambulance te bellen. Detail: mijn Frans was in staat van ontbinding.
Onverwacht ging gejank over in gereutel en hoestgeluiden. Na een rochel volgde luid: Iii-aaa! Iii-aaa! Was dat niet…? Ja, het geluid van een ezel. Gebalk hield aan, en tweede ezel zette in als ware het een canon.
Nom de dinges! Had me in luren laten leggen door stel prehistorische rendieren van buren. Hadden ze ’s nachts niets beter te doen? Slapen of zo? Liet me gerustgesteld achterover vallen.

Man tilde boven deuren uit scharnieren om ze in garage te kunnen verven.
Kwam thuis van rondje Portengen fietsen en ging douchen. Zonder deur. Kreeg heel apart gevoel vanbinnen. Vooral toen tijdens poedelsessie Rosa op douchemat ging liggen en onbevangen naar me keek. Is dat nou wat Grote Baas je Adamskostuum noemt? Jemig Baas, jij bent kaal! Doe als ik, neem haar. Wat hebben we het gezellig, hè?
Verveling sloeg snel toe en hond ging dutten. Was alles in leven maar zo gemakkelijk oplosbaar.

Broer is treinmachinist goederenvervoer. Appt me regelmatig foto’s en filmpjes vanuit loc-cabine. Mag ik raden waar hij zich bevindt. Staar ik in nachtelijk duister op filmpje. Hoor wel maar zie geen fluit. Dorp tegen heuvelwand met lichtjes. Perron zonder plaatsnaambord.
Kan ik ook. Kom ik tijdens fietsrit tot stilstand bij gesloten spoorwegovergang – midden in polder – mag hij raden. Portengen? Harmelen? Zwammerdam? Arkel? Leerdam? Hij weet het niet, hè? Dan ook geen punt. Zijn keihard voor elkaar.
Maar ook – er zij licht! – filmpje rijdend over spoor Moerdijkbrug.
Appte Broer foto van mozaïekbank in Papekop. Papekop is drukst bereden stuk spoor van Nederland. Hoorde twee dagen later – was weer wakker, zat beneden – om 03.30 PING!
Broer: “Rijd langs je bankje. Ben onderweg naar Basel. Auf wiederschnitzel!”
We reizen wat af samen.

Papekop

68 gedachten over “Meneer Jonas

 1. Jij ontbijt vroeg!
  Ik ben niet bang voor spinnen. Maar ik roep wel om Lief. Om hem, de spin dan, netjes buiten los te laten.
  Soms liggen wij in bed en ziet Lief een verdwaalde spin aan het plafond hangen. Dat krijg je dan als de hele dag het raam open staat.
  Van mij mag ie blijven hangen. Maar van Lief niet. Die ziet hem ’s nachts al afdalen ons bed in. Ik draai mij nog eens om terwijl Lief hem probeert te vangen.
  Weer genoten van je Keek op de Week.

  Liefs Joanne

  • Van de week zat er een spin in mijn (opgestoken) haar. Dat vond ik iets minder. Even schudden en hij was gelukkig weg.
   Bedankt voor je uitgebreide reactie.
   Lieve groet.

 2. Bij ons zitten ook meer spinnen op de balkon. Anders dan anders. Ik ben ik niet zo weg van spinnen. Beestjes komen naar binnen. Eergisteren was bij ons woonkamer op de muur ook rare beestje gezien. En gelijk naar buiten gedaan. Leuk verhaal heb je weer geschreven. Bankje wil ik ook zo hebben. Met konijnen erop. Schattig. Mooie foto Kakel.Bij kinderdijk zie je veel mooie molen. Prachtig molen is dit. Fijne dag.

  • Kruisspinnen zie je nu ook veel. Buiten zijn ze op hun liefst.
   Er staan welgeteld 19 windmolens in Kinderdijk. Het ziet er altijd zwart van de toeristen.
   Jullie ook fijne dag.

  • Als het ’s nachts kouder wordt, komen spinnen graag naar binnen.
   Maar niet hysterisch over de vloer gaan rennen, hè?
   Ik kan niet meer op jouw blog komen!

 3. Zeer herkenbaar die middernachtelijke sessies. Voor mij helpt een kop thee en wat lezen vaak t beste. Maar ook vaak niet . Jaloers op alle slaapkoppen

  • Meestal pak ik papier en pen. Na de havermout ga ik nog even terug. Zonder eten lukt slapen sowieso niet meer.
   Van een goede nachtrust kunnen jij en ik dromen.

 4. Hier mogen sommige spinnen wel blijven zitten, maar niet in de slaapkamer. Daar worden ze weggehaald en naar buiten vervoerd.
  Die Jonas. Ik schetste in mijn hoofd een type, verweerd gezicht en al.
  Leuk, zo’n broer. En van die raadplaatjes. Papekop, ik heb het even opgezocht.

 5. Dat was zeker een vroeg ontbijt.
  Heel goed de spin naar buiten, ze zijn te belangrijk in het bestrijden van ongedierte.
  Vaak herken ik mezelf in jouw opmerkingen, ik ben ook zo om iets naar een ander te roepen.
  Haha, wat een heerlijke conversatie.
  Voordeel als Rosa naar je naakte lichaam kijk zal ze niks door vertellen.
  Als treinmachinist is er altijd wat te zien, behalve op donkere trajecten. Hans

 6. Schitterende ‘onderweg’verhalen weer, Mirjam!
  Vermits ik reeds voor de 32ste dag in ’t donker leef, ontbijt ik ook op wat anderen ‘onmenselijke’ uren noemen, en niet ontbijten alleen…
  Lie(f)s.
  Dank voor de wensen!

 7. ha die Mirjam
  de ezels moeten slapen van je in de nacht , denk dat die voorbeeld aan jou nemen en om 03:45 aan het ontbijt gaan
  pracht ontmoeting met hobbyboer en Jonas , werken zo ik vroeger deed op de boerderij
  Rosa zal het kostuum van Eva bedoeld hebben ? toch
  je noemt een heel rijtje bekende plaatsnamen op , en juist dat Papekop is me onbekend hihihi
  en nu slapen

  • Die ezels spanden gewoon samen. Tuig is het (-:
   Karel, heb jij vroeger nog met paarden gewerkt? Lijkt me zo apart.
   Dat Papekop wereldberoemd is in Nederland, weet ik van mijn broer. Anders was het aan mij voorbij gegaan.
   Hou je taai!

 8. Zo’n man als Jonas, daar zou ik ook voor stoppen en eens oeverloos mee kletsen.
  Mag ik je een wijze raad geven. Geen schermpjes kijken midden in de nacht. Ook ik zit op dat soort tijden op de bank, klaar wakker. Mag twee minuten op mijn telefoon kijken en dan weg met dat ding. Lezen!

  • Zulke mensen zijn de kers op de taart. Hij trekt handmatig de boterbloemen uit de wei zodat het paard ze niet kan eten.
   Meestal pak ik ’s nachts pen en papier…

 9. De stoptrein die ons dorpje aandoet en vervolgens verder rijdt naar Amsterdam laat men al enkele jaren doorrijden naar Rotterdam voordat ze hem nuttig inzetten tussen Amsterdam en ons dorpje. Die komt dus langs papekop! Ik snap nu waarom ze hem door laten rijden naar Rotterdam, anders was het nooit zo druk daar geweest! Hachelijk?

  • Een trein van Amsterdam naar Rotterdam rijdt toch niet via Woerden? Den-Haag lijkt me logischer. Maar of de NS logisch kan denken? Mijn broer heeft er wel een mening over (-:

   • Dienst 4000 gaat van Uitgeest – Zaandam – Amsterdam Centraal – Breukelen – Woerden – Gouda – Rotterdam Centraal

    Via Woerden dus! Voor mij had hij niet verder hoeven rijden dan bijvoorbeeld Amsterdam Bijlmer Arena, maar om toch iets te laten rijden in de buurt van Rotterdam gaat deze trein naar Papekop. Jouw broer heeft merkbaar verstand van NS!

 10. Ik dacht dat ik het verkeerd las, maar je zat echt zo vroeg aan het ontbijt. Ja als je toch niet meer kunt slapen kun je maar beter iets nuttigs doen en leuke verhalen verzamelen. Wat heerlijk die communicatie met je broer. Mijn broer overleed voordat we deze mogelijkheid hadden, wij correspondeerden schriftelijk met elkaar, maar altijd met de afbeelding van een vuurtoren. Hij en ik waren dus altijd op jacht naar postpapier en kaarten of maakten het zelf met foto’s. Wat een enig bankje. Een van de leukere.

 11. Je zat vroeg aan het ontbijt hoor, om die tijd, draai ik mij nog een paar keer om.”
  Ach spinnetje, zolang ze maar niet in je kraag kruipen.
  Wat een lieve man, hij zorgt goed voor Jonas.
  Het is een veel voorkomend probleem, dat vrouwen niet luisteren…..OEPS!
  Die ezel had zich vast niet nog een een keer aan een steen gestoten, want doen ze maar één keer hè?
  Hopelijk krijgt Rosa nu geen nachtmerrie….hihihi.
  Die ” papekop” is wél mooi, maar niet echt bilvriendelijk lijk mij.
  Lieve groetjes, Edje.

  • Na mijn ontbijt ga ik nog even terug, hoor.
   Jij weet er zeker alles van dat vrouwen niet luisteren? (-:
   Soms zitten er mensen op het bankje. Ik heb nooit gevraagd wat hun billen ervan vonden.
   Dag Edje! Lieve groet.

 12. Paard Jonas daar wordt goed voor gezorgd.
  Ezels kunnen balken als de beste:)
  Je zal maar zo mooi kunnen mozaïken.
  Mooie molen.

  Spinnen vind ik nuttig, maar op een of andere manier ben ik er ook weer niet zo van gecharmeerd. Toch breng ik ze wel buiten als het moet:)

  Heb het goed,
  Hilly

 13. Lekker bezig jullie, wel op onchristelijk tijdstip, misschien is zondagsschool een optie om dat “on” er af te krijgen? hoef je niet meer midden in de nacht je bed uit.
  Hoewel, je hebt al “open deur dienst” in huis!

 14. Ik vang spinnen meestal met een glas en schuif daar een kartonnetje onder , dan krijgt de spin een ‘free ride’ naar een eind verder in de tuin niet te dicht bij het huis want dan zijn ze zo weer binnen denk ik. Maar ik heb weer genoten van je verhaal.

 15. Weten jullie niet dat je in de nacht ook eventueel zou kunnen slapen. Ehhh. slapen, het liefst in een bed met je ogen dicht. Dan kom je tot rust. Ach probeer het eens, misschien bevalt het je wel.

  Love As Always
  Dimario

 16. Het is de tijd dat de spinnen naar binnen komen. Die zie ik liever ook buiten.
  Merrie die Jonas heet. Zo wordt het ingewikkeld.
  Ezels die ’s nachts een duet zingen is inderdaad niet leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *