Bowie in Groningen

Het voelt als de eerste lentedag. Zonlicht schijnt breed op de opstandige krokusjes in het gras. Toch wil ik maar één ding: opgeslokt worden door het Groninger Museum. De routecoordinatrice in de auto is echter de weg naar de dichtstbijzijnde parkeergarage kwijt en alles straten in de stad lijken éénrichtingverkeer.
Uiteindelijk parkeert Lief langs de straat. Een bord leert dat we er maximaal één uur mogen staan.
‘Shit,’ zegt Joris terwijl hij naar de auto achter ons kijkt die al een bekeuring heeft.
Whatever, denk ik beheers me niet te gaan rennen.

Binnen nemen we de audioapparatuur voor de rondleiding in ontvangst. Joris heeft het al snel gezien en gaat terug naar de auto.
Mij bevalt het steeds beter. Ik ging blanco naar de tentoonstelling. Wetende dat Bowie gedurende zijn leven onderweg was van de ene naar de andere muziekstijl weet ik dat het niet saai zal worden. Ik lees niet alle bordjes maar bekijk wel alle filmpjes, handgeschreven songteksten, tekeningen, attributen en kledingstukken. Wat was hij smal! Logisch, op een jarenlang “dieet” van cocaine en melk. De tentoonstelling bevestigt het beeld dat ik van hem had: een ongrijpbaar genie op gebied van muziek, mode en kunst.

De bovenste verdieping toont Bowie “On stage.” Op twee verschillende schermen worden wisselende live-optredens getoond. Eén opname van Live Aid 1985 herinner ik me goed. Ik zag de uitzending op 13 juli op tv en vond Bowie toen oud. Tijd is een raar iets. Nu valt me op hoe jong hij was om zulke grootse dingen te doen.
Ik neem plaats op een bank en laat me onderdompelen door muziek en beeld. Die stem… Het is alsof er een ritmebox in me zit: mijn handen, voeten en hoofd bewegen continu. Ik vind het sneu dat Joris op me zit te wachten en besluit te genieten voor twee, wetende dat deze riante beelden voor het laatst zijn.
Bij het nummer Rock and Roll Suicide – moet ik even slikken als mijn muzikale held “You’re not alone,” zingt. Even maar, dan ben ik weer nuchter: Bowie zal voor altijd een ster zijn.

En dan is het mooi geweest, ik kán niet meer. Ik lever mijn apparatuur in en loop naar beneden, naar de museumwinkel. Halverwege biedt een smal ruitje uitzicht op de straat en het uitzicht tovert een glimlach op mijn gezicht. Daar, langs de stoep staat onze auto met Lief ernaast als een trouwe hond.
Ik app ‘m. Hij wikkelt me in mijn jas en ik strompel ongeveer naar de auto. We hebben het ontbijt in het hotel goed laten smaken en besluiten de lunch over te slaan; we gaan naar huis. In de auto bekijk ik de foto’s die ik niet had mogen maken en zucht: jammer dat Groningen zo ver weg is, anders ging ik nog een keer!

78 thoughts on “Bowie in Groningen

 1. Oooo ik mag hier nog reageren! Dat zag ik niet meteen 🙂 Gaaf joh die expositie! Meer een totaalervaring he. Geweldig om daar lekker liveoptredens te gaan bekijken, goed idee.
  Ik weet precies wat je bedoelt met dat Live Aid-optreden. Ik denk dat het, omdat het niet zijn eigen show was maar zoiets groots, niet zo intens was. Heel leuk, maar ja je wilt iets anders van hem dan leuk. En dan vallen je dingen op als ouderdom, of hoe hij overkomt. Nou ja, wat ik zeg, het was best mooi. En kort.

  • Tuurlijk kan je nog reageren, mallerd (-: De expositie was bere-gaaf. Ik zou zo nog een keertje gaan, alleen om weer dat concert-gevoel te hebben.
   Bedankt voor je reactie!
   Lieve groet

 2. Super dat je geweest bent! Dat het kon op deze manier! En je hebt genoten, wat wil je nog meer 😉 Stad Groningen zien 😉 , is toch echt een beetje mijn stad. Jongste studeert er, oudste heeft er gestudeerd.

 3. hello dear!

  Wat heb je toch een lieve man.
  Hij is je grootste fan, denk ik…

  Ik ben nog steeds niet naar de expo geweest.
  Vind het wel een eind weg!
  Groningen is er natuurlijk blij mee…

  Dagdag…
  Liefs, Marlou

  .

 4. Ja, ik was er dus ook, maar dat wist je al. Had jij geluk dat je niet in de rij hoefde te staan voor de audiosets. Dat duurde bij ons nogal even. En nee ik vind hem nu dus absoluut geen aansteller meer maar een vakman.
  En wat Groningen betreft, idd. dat is een ramp, alles is éénrichting en de tom tom of miep miep of hoe dat ding ook mag heten, gaat bij het desbetreffende parkeergarage gruwelijk de mist in. Is ons ook overkomen en dan is het een hele toer om weer op dezelfde plek te komen als je de stad niet kent. .

  • Wij konden zo doorlopen voor de audiosets maar eenmaal binnen bij de tentoonstelling stond er wel een enorme rij. Ik ben maar doorgelopen en later teruggelopen naar het begin.
   Aha, dus jullie tom tom/miep miep bakte er ook niets van! Er ging ook nog een brug open en we hikten tegen het tijdslot aan. Maar wij zijn geweest, Hanschke (-:

 5. ha die Mirjam
  dus er zat wel wat voor je tussen , kijk ben ik blij
  en ook de blommen deden het goed bij je , maakt m’n blog dus vol met glimlachjes 🙂
  ja hoor de lente en zomer zijn onder weg
  wens je smakelijk en een fijne avond
  lieve groet , karel

 6. Wat heerlijk dat je er even uit kon en óók dat je net zo’n lieve Lief hebt als ik!
  Gelukkig heb je de foto’s nog 🙂
  Is het niet een idee om dit soort uitstapjes in een rolstoel te doen?
  xo

  • Daar ben ik weer te goed voor. Lopen gaat prima maar ineens stort ik in.
   Het is vooral de drukte (meer dan drie personen in een kamer voelt als een samenscholing.) Ik kan me er een tijd voor afsluiten maar ineens ben ik leeg. Ineens is het gedaan met de energie. Sociaal doen is er dan ook niet meer bij. De avond ervoor hebben we bij een Italiaan gegeten. Heerlijk, maar de muziek stond loeihard. Vroeger viel dat amper op en nu loop ik ertegenaan.
   Jij herkent je er vast wel in…
   Lieve groet

 7. Tsjongejonge, je hebt wel veel westerlingen als lezers. Alsof Groningen aan het einde van de wereld ligt. Wij hier in het “hoge” Noorden zeggen altijd, het is verder van de Randstad naar het Noorden dan van het Noorden naar de Randstad. Nog een tip van de inboorlingen…… Wanneer we in Groningen parkeren dan doen we dat gratis bij Ikea. Vandaar 15 minuten lopen naar het centrum (waar het parkeren op straat inderdaad max. 1 uur is). Nog een tip, wanneer lid bent van de Vereniging Rembrandt is de toegang gratis. Sterker nog, je mag de rij voorbij lopen als een soort VIP (maar dat hebben we maar niet gedaan).

  • Oei, oei, jij bent goed geintegreerd (-:
   Ik heb nog aan je gedacht (wanneer niet) toen we voorbij W. reden. Nog bedankt voor de uitnodiging. Was niet op te brengen.
   In elke stad is een auto eerder een last dan een gemak. Het zat gewoon tegen met de navigatie en we hikten tegen het tijdslot van het museum aan.
   Wij mochten met onze via het internet gereserveerde kaarten ook doorlopen.

 8. Goh, jij hebt die tentoonstelling dus echt kunnen zien… dat had ik ook graag gedaan maar Groningen is een beetje te ver bij ons vandaan. Nu ja, ik heb je mooie beschrijving ervan en heb er van genoten Kakeltje!

 9. Wat leuk dat je geweest bent Kakel. Misschien ben je Neef wel tegengekomen. Hij loopt stage daar.
  Weer een stukje jeugdsentiment verloren…
  Liefs, Narda

  • Wat gaaf dat Neef daar stage loopt. Althans: ik hoop dat hij het gaaf vindt!
   Werkt hij daar in de beveiliging? Die had het druk want iedereen probeerde foto’s te maken…
   Kus

 10. Nou zeg… wat een heldentrio… Bowie vanzelfsprekend, maar ook Joris voor gans dat end rijden en het wachten, en jij die het er toch ook allemaal maar mooi voor over had ☺

 11. Hoewel ik veel van zijn muziek heel goed vind zou ik er niét zover voor rijden, je bent dus een ware fan…. met een lieve man;-)
  Het is je gegund en niet alléén door die lieve man!

 12. ha die Mirjam
  inderdaad het nieuws eens overslaan is geen overbodige luxe , hebben we gewoon nodig , ik heb ook genoeg aan me eigen , heb die ellende niet nodig , hoe erg het ook is
  sterk zijn , ja dat moet ik nu wel ff hoor , maar ik ga het redden , zocht er een pps bij die ook recht tegen dat vooroordeel in gaat 🙂
  wens je nog een fijne dag
  lieve groet , karel

   • Ik was van plan iedereen met klachten nog een mailtje te sturen maar ben het helemaal vergeten. Shame on me!
    Mijn helpdesk mailde me dit:

    “Ik heb ff de reacties doorgelezen op jouw blogbericht mbt de ‘problemen met het reageren’
    Zo te zien heeft de ruime meerderheid nergens last van….
    Degenen die het probleem wel hebben…. daarvan vermoed ik dat zij GEEN adblock in hun browsers hebben geïnstalleerd… dat zou mijn 1e advies aan hen zijn….

    https://adblockplus.org/nl/

    Mijn ervaring is dat Firefox de minste problemen geeft omdat zij zelf al veel ‘bescherming’ inbouwen…
    Ik werk overigens zelfs het liefste met Chrome… vind dat gewoon prettiger…
    Beiden gebruik ik uiteraard in combinatie met AdBlock
    Behalve dat Adblock dus veel van die popups voorkomt…. beschermt het je pc nog eens extra.
    ipad-gsm… tja daar kan ik weinig over zeggen, ik ervaar met beiden geen problemen maar ja ik gebruik die 2 dingen ook hoogstzelden om blogs te lezen ofzo…’

    Geen idee of je er iets aan hebt, Petra.
    Voor mij is het helaas té veel moeite om alles van mijn blog te halen en het er opnieuw op te zetten.
    Sorry!

    Ik ben bang dat je reclame blijft ontvangen. Je gaat er wel op achteruit: eerst was het een iPhone 6 en nu de Action (-:

    Lieve groet xx

 13. Ik wilde ook gaan, maar ruim 4 uur in de auto om er te komen en weer 4 uur terug zie ik niet zitten.
  Ik heb een hekel aan overnachtingen in een hotel dus dat is ook geen optie. Ach, eigenlijk vind ik het helemaal niet erg om niet te gaan. Ik heb de langspelers en cd’s in huis.

  • Vanuit Zeeland is het idd nog verder.
   Door mijn cvs/me was het op één dag niet te doen. En eigenlijk vond ik het wel zo gezellig in een hotel te overnachten.
   En we hebben youtube nog (-:

 14. Ik kan er niks anders van maken dat ik eigenlijk uh heel erg niks met Bowie heb. Een paar nummers, maar hij was wel maatjes met mijn held en daar hebben ze helaas geen tentoonstelling van.
  Lieve vent heb je en wat een dapper mens ben je toch dat je die (wereld)reis maakt fijn dat je er zo van heb kunnen genieten.

  • Bowie heeft nog eens handgemaakte laarzen in een stalletje in Londen gekocht en daar bleek de manager…Freddie Mercury van!
   Hij kon de laarzen niet betalen en kreeg ze op de pof van ‘m mee. Dat vind je vast leuk om te lezen.
   Lieve groet

 15. Ja soms ga je over je grenzen heen, maar als het de moeite waard is geweest rust je fijner uit.Altijd lastig die grenzen.

  Bowie was wel een geval apart.

  Lief van Joris trouwens.

 16. Mooi dat het bezoek aan het museum zo’n succes was, als fan moet je er wel iets voor over hebben! Ik ben voor een voetbalwedstrijd ooit naar Munchen gereden (finale 1988) en voor een treinen evenement was Goppingen ook niet te ver. Achteraf heb ik daar nooit een seconde spijt van gehad, dat zal jij ook niet hebben van het bezoek aan Groningen.

 17. Een gemiste kans, gewoon het ticket onder de ruit van de ander weghalen en onder je eigen ruitenwisser plaatsen… Klaar is Kees. Wel gemeen voor die ander, die heeft wat uit te leggen…

 18. Dat was dus genieten van te haarwortels tot je teennagels .Ook ik had niets met Bowie maar zo leuk om je verhaal te lezen .
  Liefs Elisabeth

 19. Absolute Beginners

  idolen zijn sterren die jouw gevoelens vertolken
  alsof jij op het podium staat
  terwijl de wereld vergaat
  als een zonnestraal tussen de donkerste wolken

  Een prachtige ster, Mirjam!
  Lenjef

 20. het zal beslist de moeite geweest zijn,
  maar die prijs is helemaal niet min, Mirjam!
  Maar voor een echte fan als jij is dat niks teveel… 😉

 21. Groningen ver weg, dat ligt er aan van waar je het bekijkt natuurlijk. Voor mij ( uit Zeeland) is het inderdaad een r*teind weg, maar mocht je in Assen of Leeuwarden wonen, dan valt het mee. Mijn man was een ‘stadjer’en zijn familie is er allemaal blijven wonen. Toen hij nog leefde reden we soms op een dag heen en weer om op familiebezoek te gaan. Hij zei altijd, in Nederland heb je geen lange afstanden, kijk maar eens naar Australië. Nu kom ik er niet meer zo vaak, er leeft nog 1 broer van hem (hij was een nakomertje) Maar ik heb de stad altijd een heel leuke, mooie en gezellige stad gevonden.

  • Vanuit Zeeland is het nog verder weg dan bij ons vandaan. Wij vonden het al een kolere-eind rijden. Bijna 250 km heen en dan weer terug…
   Ik zag op het kaartje dat we in het hotel kregen (we hebben in Paterswolde overnacht, niet in Groningen zelf) dat Groningen de moeite waard zou zijn voor een bezoekje. Maar dat kon er niet meer van af. Door mijn chronische vermoeidheid is het roeien met de riemen. Weer thuis moest ik twee dagen “tol betalen.” Maar het was het waard!

 22. toch wel fijn dat de tentoonstelling langer is geopend.
  Bowie was inderdaad een muzikaal genie, wist ik niet dat hij zo’n dieet had.
  Wel lief dat je liefje op je wacht en je naar de auto draagt. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  • Ik heb een biografie van Bowie gelezen. Hij is ongeveer met de halve wereldbevolking naar bed geweest (zowel man als vrouw) en snoof er lustig op los.
   Wordt mijn verzoekje alweer ingewilligd (-:
   Dank je, Hans!

 23. Ik ben al een tijdje zo benieuwd hoe het is geweest en ben blij nu eindelijk te lezen dat je hebt genoten. Het is je zóóóóóóó gegund. Ik hoop dat je nog lang kunt nagenieten.

  • Ik keek er ontzettend naar uit en zag er tegelijkertijd gigantisch tegenop. Het was een kolere-eind rijden dus hebben we maar een overnachting geboekt. Zondag en maandag kon je me uitwringen maar het was het waard. Het was waanzinnig (-: En ik behoorde tot de doelgroep want er liepen bijna alleen maar leeftijdgenoten rond, haha. Lief dat je aan me gedacht hebt!
   Dikke kus

  • Nee, helaas…en die leek me toch heus de moeite waard. In 1980 ben ik er een middagje geweest. Toen heb ik met een vriendin de tijd gedood totdat de boot naar Schiermonnikoog vertrok…

 24. ha die Mirjam
  dat was genieten voor je dus , nee ook ik had niks met deze best wel groots artiest en genie op zijn gebied
  maar zo ik ook al eerder las meer een ouwe rocker :0

  ja ik luste ze wel , maar de knop is om en ik ga er voor
  en zal zeker nog wel eens een pintje genieten hoor
  fijne avond

   • 30 dagen 🙂
    maar dan ga ik er mee door , met misschien een pintje af en toe 🙂
    ja smaken verschillen en dat is ook goed , komt bij ik luisterde niet echt gek veel muziek na mijn echte jeugd , ook al ben ik kind gebleven 🙂

 25. Jammer dat Groningen zo ver weg is. Nog véél verder weg is voor schrijver dezes.
  Ook jammer dat een ticket zo maar eventjes 23 euro kost. Over woekerprijzen gesproken, zeg.

  • Wij vonden het ook een kolere-eind rijden: in totaal 500 km. Je moet er wat voor over hebben, natuurlijk (-:
   De prijzen waren niet normaal! Mensen met een museumjaarkaart moesten nog een tientje betalen. Je zou er bijna van in staking gaan.

  • Inderdaad een geluk dat de tentoonstelling in Nederland was. Maar waarom uitgerekend in Groningen? De randstad ligt veel meer voor de hand.
   Voor mij blijft hij ook altijd dé ster!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *