Discriminatie en een antiekliefhebber

Keek op de week (5)

Met Roos naar stad. Reden over vernieuwde brug en wat denk je? Ging weer open.
In metro zaten twee twee vriendjes naast elkaar. Helm op, skateboard aan voeten. Deelden broodje, krentenbol, mandarijn en zakje snoep. Lieten elkaar filmpjes op smartphone zien en hadden dikke pret. De een bruin, de ander wit. Wie heeft discriminatie uitgevonden? Domme actie.

Ging drie-chocoladen-ijs kopen voor Roos.
Pakte ijs uit koeling bij buurtsuper, en reed met tassen vol boodschappen naar huis. Borg alles op en ging koken. Wilde ’s avonds Roos trakteren op lekkers maar kon ijs niet vinden. Trok alle diepvrieslades open-dicht, open-dicht.
Dacht na.
Had ik ijs afgerekend? Check.
Had ik ijs meegenomen? Che…Aha! Holde naar trapkast, en jawel, onderin boodschappentas zat plastic koeltas met ijs.
‘Wil je per se koud ijs of mag het ook milkshake zijn?’ vroeg ik Kind.
Man zat te schuddebuiken. Zal dit voorval nog héél vaak moeten horen.

Fietste door polder. Onderweg floot onbekende kerel naar me. Kan niet anders dan antiekliefhebber geweest zijn.

Zat in wachtkamer.
‘Ze is wel een leuk meisje, hoor,’ zei vrouw op zeurtoon. ‘Zij werkt bij drogist en ziet er…tja…zo  doorsnee uit terwijl Erik zoveel in zijn mars heeft! Hij heeft charisma, werkt aan zijn carrière…’
‘Wat doet Erik ook alweer?’ informeerde vrouw naast haar.
‘Hij is radioloog.’
Vriendin keek blijkbaar alsof kwartje bleef hangen.
‘Hij maakt rontgenfoto’s,’ verhelderde Zeur.
Vrouw dacht even na. Kwartje viel. Vrouw besefte zelf niet hóe goed kwartje viel. Ze zei: ‘Ja, je snapt niet wat hij in haar ziet, hè?’

Kind zat in wak en ging huilend naar bed. Ging even naast haar liggen. Beetje gepraat. Moesten ineens denken aan de eerste keer dat we gingen barbeknoeien. Man stak er vol vuur vakkundig de brand in met vreselijke rookontwikkeling tot gevolg. Buurvrouw haalde haastig was binnen. Alle omwonenden sloten ramen en deuren. Wij ook, bang dat rookmelders af zouden gaan. Joris haalde volgende ochtend deksel van bbq en ding vloog direct in de hens. Roos en ik konden amper praten van het lachen. Kind ging opgelucht slapen.

Nieuwe mand voor Rosa gekocht. En raad eens wie ‘m heerlijk vindt liggen?

78 thoughts on “Discriminatie en een antiekliefhebber

 1. Ding dong

  velen staren
  zich blind
  op de huidskleur

  ik vraag me af of echte blinden
  zich over het verschil opwinden

  wanneer
  er iemand belt
  aan hun voordeur

  De tong trekt er zich niets van aan of een ijsje warm of koud is, Mirjam!
  Een sappig verhaal! 🙂
  Lenjef

 2. Waarom zouden ze naar jou niet meer fluiten ??? 😉 Ja ook kinderen hoe volwassen ook hebben wel eens een dip(je) . Gelukkig dat ze haar verhaal weer bij je kwijt kon en weer lekker ging slapen. Ja discriminatie betrap me er zelf ook wel op hoor. Vanmorgen nog. Er kwam een donkere man met een capuchon over zijn hoofd helemaal getrokken richting de auto lopen terwijl we stonden te wachten in Gouda. Ik deed meteen de autosloten dicht. Hij moest gewoon in zijn auto zijn die naast ons stond. Heb hem maar voorrang gegeven bij invoegen om mijn schuldgevoel weer kwijt te raken. Het is wel jammer dat ik zo reageer vind ik. En eigenlijk wil ik dat ook niet.

 3. Wat een mooi verhaal weer! En dat ijs, ik zag het al aankomen, maar hij blijft leuk! Was het nog lekker de milkshake of viel er nog wat van te maken?
  Erg leuk geschreven, vele groetjes Mickey

 4. OMG Kakel toch… antiekliefhebber ☺ waar haal je het toch! Wat de milkshake betreft, dat zijn inderdaad van die dingen die je nog eeuwen gaat moeten horen Ach ja, dat wordt voor Rosa verzekers een andere mand…

 5. Goede morgen Kakeltje. Wat een schitterende én grappige keek op de week alweer, je hebt me meer dan eens een lach bezorgd, hoe jij die dingen op een ludieke manier beschrijven kan…. heerlijk! Jij hebt je hart altijd op de juiste plaats en komt ook eerlijk voor je mening uit… dat siert je!

 6. Saai is het bij jou nooit in elk geval .Moet lachen om dat ijs verhaal ,zou mij ook kunnen gebeuren .En misschien een extra mand erbij ?
  Lieve groetjes Elisabeth

 7. Haha Mirjam wat een heerlijk weekje!
  Milkshake is ook lekker hoor, of lustte ze het niet meer?
  Ik heb hier ook een kraker (poes) op het hondenkussen liggen, knappe jongen die haar daar weg krijgt. Ze proberen het niet eens, respect voor scherpe nageltjes en haar venijnige blik 😉
  Jonge kinderen kennen geen discriminatie, volgens mij is het aangeleerd.

  • Een poes waar een kop op staat. Dat mag ik wel (-:
   De DA moest Saartje helpen met haar ogen. “Soho, da’s een hoogstandje,” zei hij en ik voelde me nog trots ook, haha.
   LIeve groet

 8. Ik las dus in eerste instantie: antie-klief-hebber. Huh, wie of wat is er nou met ons aller Kliefje? Maar goed, het kwartje is hier gevallen, kwestie van goed lezen.

 9. Het BBQ-verhaal spant natuurlijk de kroon. Doet me meteen denken aan een voorval dat… nee, daar ga ik ooit nog eens een logje van maken.
  Dus jij dacht dat wat met de poolkappen gebeurt niet kon gebeuren met jouw ijsjes? Forget it! Maar levert wel een leuke keek op de shake op.

 10. Als niet het ijs in de diepvries is gegaan, wat dan wel ????
  Hoop niet briketten voor de barbeknoeien., zou wel de rook kunnen verklaren.
  Toch slim dat je over bent gegaan op het gourmetten…. maar leg er geen ijs op, krijg je een hoop knoeigourmet…..

 11. O, meis, ik vind jou keek op de week zo heerlijk lezen 🙂 Wat je al niet mee maakt hé, als je maar oplet 🙂
  Trouwens, wees blij dat die nieuwe mand uberhaupt gebruikt word. Ik heb er jaren een gehad, waar mijn poezenkinderen nog niet eens aan wilde snuffelen, laat staan in liggen.

  • Poezen slapen volgens mij het liefst in te kleine kartonnen dozen.
   Als mijn man op vrijdag de grote boodschappen heeft gehaald, springt Saartje standaard bovenop de boodschappenkrat.
   Nee, saai is het niet 🙂

 12. Heerlijk zo’n milkshake, knap gedaan.
  Die Joris toch. Zou maar een wollen deken of een flinke emmer zand bij de hand houden de volgende keer.
  Misschien best een strak plan om een en ander te herhalen. Knapt Roos vast van op. Liefs! X

 13. De huidskleur en andere persoonlijke buitenkanten zijn het kado van de ouders.

  Van wie heb jij je schrijftalent, of is dat helemaal door jou zelf ontwikkeld?

  Vriendelijke groet,

 14. whahahahaha wat ben je toch een heerlijk figuur,
  jij maakt van elke dag een feestje kakelino,
  het moet toch wel een feestje zijn om met jou in een huis te wonen , never a dull moment,
  fantastastisch moederke,
  heerlijk,
  met véél plezier gelezen dit verhaaltje,
  discriminatie, wie dat uit uitgevonden heeft zouden ze in de hoek moeten zetten…. oh nee dan discrimineer ik weer 🙂
  dag mon cherie,
  heb het goed
  xxx

  • Chronische vermoeidheid vraagt ook om chronisch optimisme. Mijn lijf mag dan “geknakt” zijn, mijn hoofd werkt als vanouds, haha.
   Heb nog steeds het gevoel dat ik 20 ben (-:
   Hoe kan jij nou discrimineren als je een zwart-witte hond hebt??
   Kus!

 15. Dat is mee een BBQ vuurtje geweest zeg. 🙂 Daar houden we hier toch wat minder van. Het vuur moet precies goed zijn om het vlees te garen 🙂
  Moest wel lachen om die antiekliefhebber 🙂
  en er zaten twee twee vriendjes naast elkaar? 🙂 Ik moet stoppen met goed lezen 😛
  grts

  • Soms heb ik wat moeite met de woordvolgorde 🙂 Dat komt omdat ik te snel ga. Kan mezelf gewoon niet bijhouden 🙂
   Tegenwoordig grillen we elektrisch. Ook buiten. Binnen is onverantwoord, hihi.

 16. Oh wat een heerlijke onderwerpen bij elkaar, heb weer zitten genieten. En ja ,even serieus, als je zo nu en dan kinderen van verschillende ras en huidskleuren bezig ziet dan snap je niet dat discriminatie bestaat.

  Off topic, uiteraard heb jij je eigen gids als je hier bent 🙂

  • Ja, het is altijd goed lachen om het “leed” van een ander 🙂
   Kinderen kennen geen discriminatie. Die accepteren iedereen totdat de ouders hen “wijzer” maken.
   Wederom bedankt voor je uitnodiging. Ik bewaar ‘m zorgvuldig.

 17. Een mooie week. Met het vergeten ijs als uitschieter. Ik ben geen ijsmens, Hubbie doet er een moord voor. En dat had ook plaatsgevonden als ik het niet in de vriezer had gelegd.
  Ik heb genoten van je week en je logje. Bedankt lief mensch

  Liefs Frederique

  • Nou, voor een lekker stuk ijs draai ik m’n hand niet om, hoor. Maar ik krijg last van de suiker.
   Dankjewel voor je lieve compliment. Fijne week en lieve groet.

 18. Ach Kakel, kinderen zijn kleurenblind , jammer dat dat bij sommige mensen overgaat als ze ouder worden. Ik hou niet van ijs, dus voor mij zou dat smelten geen probleem zijn geweest. Mijn buurvrouw wilde de klas van haar zoontje eens trakteren op perenijsjes, ze had een doos vol bij zich, maar vergat die mee te geven aan het kind, dus. . . toen ze die avond uit haar werk kwam lag er een aardig plasje perenwater in de auto.
  Saartje heeft gelijk, een lekkere mand moet je niet aan een hond verspillen denkt ze zeker 🙂
  En antiek . . .vast en zeker nog lang niet, tenminste 150 jaar en dat haal je echt nooit vrees ik.

  • Oh, dus het kan altijd nog erger wat betreft ontdooiend ijs 🙂 Zou ook echt iets voor mij zijn. Gelukkig bestaan er ergere dingen.
   Kinderen gaan pas discrimineren als volwassenen hen gaan leren mensen in hokjes te stoppen. Dat noemen ze dan “wijzer” maken.
   150 hoop ik niet te worden. Zelfs 100 ambieer ik niet.
   Lieve groet

 19. ahahahahhahahaha Kakel.. je weet het weer voor elkaar te brengen..een simpele week.. en ik schaterlach hier mijn stoel af. Even naast je kind liggen gaat dus niet over als ze ouder worden…dat stelt me gerust.

  Love As Always
  Di Mario

  • Dank voor je lach, dat is het grootste compliment wat je me geven kan.
   Nee hoor, naast je kind liggen gaat nooit over. Je merkt het vanzelf als het over gaat. Denk ik…
   Jij bent een supervader!
   Lieve groet

   • OT… helaas word het land altijd eenzijdig belicht. Misschien ook wel door mij, maar ik ben wel een van de weinige die het van de positieve kant bekijkt. Er zijn zoveel tegens… dat ik vind dat ik alleen maar voor hoef te melden.

    Love As Always
    Di Mario

   • Dat siert je ook als mens. Negatieve berichten lijken overal de overhand te hebben/krijgen.
    Een positief ingesteld mens heeft – denk – ik een gemakkelijk leven.
    Lieve groet

 20. ha die Mirjam
  ik heb dit weekend zeer zeker genoten , ik mag graag wandelen , en belangrijker ik kan het ook nog goed , geniet van al ik zie onderweg , geschiedenis en zeer zeker de natuur , en ach wat druppels regen , nee die houden mij niet tegen
  als de kiekjes zijn gelukt zal je zien dat het watervallen gaf in Nijmegen hihi hoezo druppels 😉
  ik moest jaren zonder koffie de deur uit , gelukkig maar 1 x per jaar , moest verboden worden heb ik altijd gezegd , en wat denk je , hoeft niet meer 🙂
  slaap wel

  • Ik dacht vroeger ook dat ik niet zonder sigaretten en een glas wijn/een borrel zou kunnen maar het afkicken viel me hartstikke mee. Het zit vooral tussen je oren. Het klinkt gek maar afkicken van koffie was nog het moeilijkst.
   Kom weer snel een bezoekje brengen aan je blog. Ben benieuwd naar je foto’s. Ik bekijk ze altijd graag.
   Groetjes

   • ha die Mirjam
    ik rook al lang niet meer , maar het pintje laten staan valt mij zwaar
    zal de kiekjes als de tijd daar is in een album doen 🙂
    ja een moeder is en blijft een moeder en het overlijden komt altijd onverwacht
    ook voor de moeder van de man van een blogvriendin van mij
    ik ga daar niet heen ,maar de man reist af naar Wales
    ik stond er wel ff bij stil
    lieve groet , karel

 21. Hahaha prachtige keek op de week.
  Saartje heeft haar plekje gevonden en ja Rosa …, jammer dan.
  Milkshake heerlijk maar dat wordt een vast lachertje in de toekomst.
  Wat discriminatie betreft geef ik Rietepietz gelijk. Alsof gekleurde mensen altijd zo aardig zijn, mooi niet en dat hoeft ook niet wij zijn het ook niet.
  Antiekliefhebbers houden meestal van een groen blaadje maar sommigen ook wel een grijs duifje.
  Lieve groetjes, Ria

  • Neem zwart/wit niet te letterlijk. Doe alsof je kleurenblind ben en beoordeel ieder mens afzonderlijk.
   Is iemand een trut, dan is ze een trut. Kleur doet er dan niet toe.
   Ik vind het nog steeds schandalig dat de oorspronkelijke bewoners van Australië – de aboriginals – gediscrimineerd worden. En dat vrouwen die hetzelfde werk doen als mannen, toch minder betaald worden. En dat buitenlanders die in Nederland komen wonen niet onze vrije manier van denken over nemen.
   Haha, je opmerking van het groene blaadje 🙂
   Lieve groet

   • De discriminatie van de aboriginals vind ik ook schandalig. Dat er in zo’n modern land als Nederland nog steeds verschil is van lonen tussen mannen en vrouwen is ook niet om trots op te zijn.
    Wat de buitenlanders betreft; er zijn er velen die hun gewoontes en tradities niet wíllen opgeven omdat ze altijd de hoop blijven houden , vaak tegen beter weten in, terug te kunnen gaan naar hun heimat
    Lieve groet, Ria

  • Ik wil best naar je komen fluiten 🙂
   Zou je me alsjeblieft je adres willen mailen (pippi@freeweb.nl) dan kan ik je ook snailmail sturen 🙂
   Lieve groet

 22. Jij vergeet tenminste de diepvrieszak niet. Ik moet altijd snel naar huis, anders zijn de diepvriesproducten gesmolten. Tja, zo’n zeur die een ander meisje voor haar zoon wil, omdat zijn huidige keuze niet aan haar verwachtingen voldoet, dat vind ik heel hachelijk!

 23. Dat woord…. bijbehorende acties….. verdienen eigenlijk totaal geen aandacht maar ja helaas is het er….

  Hoe dan ook… met een milkshake ziet de wereld er toch stukken smeuiger uit of niet dan 😉

  xxx

 24. Heel veel jongeren gaat gewoon goed met elkaar om, kunnen wij volwassenen nog wat van leren.
  Jammer dat het mensen verbaast.
  Jammer dat het ijs is veranderd in een milkshake.
  BBQ is soms wat, denk dat de kat Rosa wel fijn vond liggen. Hans

 25. Leuke week, behalve dan van dat ijs voor Roos.. Hilarisch dit.
  En die antiekliefhebber hahaha… kind je bent gewoon buitengewoon aantrekkelijk en wie weet wordt dat nog wel erger me de jaren, kan hoor 🙂
  Lief, die 2 jongetjes en ja wat Riet schrijft dat onderschrijf ik ook wel. Je doet het niet meer zo snel goed tegenwoordig..
  Fijne volgende week! XXX

 26. vriendschap is mooi
  discriminatie is al antieker dan jij, slavernijtijd
  en toen zou vergeten ijsjes afgestraft worden, maar nu kunnen we daar smakelijk mee lachen, milkshake is lekker
  topmoeder om kind weer aan het lachen te krijgen, hopelijk heeft ze geen te grote zorgen
  Saartje heeft dat al zeker niet, een mooie grote mand voor haar alleen
  Gezellig om zo even in je week binnen te vallen Kakeltje

  • We hoeven er niet trots op te zijn dat het Nederlandse woord “apartheid” in elke taal bekend is. Niet bepaald een reclame.
   Het is de kunst verder te kijken dan je neus lang is…
   Lieve groet

 27. een mooie week , toch
  en niks mis met een milkshake 🙂
  mooi antiek is ook niks mis mee 🙂
  kind en kat slapen goed
  en lachen is ook altijd goed
  en is het niet mooi Z?W zo mooi samen
  al zal die zeur er anders over denken
  fijne avond

 28. Er wordt veel te véél en van alles discriminatie genoemd, voor alle zekerheid ….. om niet af te gaan! je mag iemand met een gekleurd velletje gewoon niet meer “niet aardig” vinden terwijl er, net als bij de blanke mens, natuurlijk etterbakkies tussen zitten. Iemand alleen om z’n huidskleur aardig vinden is ook een vorm van discriminatie ….toch? Maar hier zaten gewoon twee dikke vrienden….sorry… zeg ik “dikke” ?
  Geweldig ijsverhaal, zoiets zou mij nou nóóit overkomen;-(
  Fijn dat je Roos uit het wak kon halen, heb je nu haar schaatsen verstopt tot het weer gaat vriezen?
  Antiekliefhebber….? Maak je niet te snel blij hoor, sinds ik in de krant las dat een 93 jarige vrouw werd aangerand denk ik dat jij je nog begeerd moet voelen als je sjans hebt!

  • Ik heb het niet over Zwarte Piet, Jodenkoeken, negerzoenen, Arnhemse meisjes (in Zutphen zullen ze net zo lekker zijn (-: ) en dat opgefokte gedoe over “foute” attracties in de Efteling.
   Ik blog al jaren met jou en ken je niet anders dan iemand met het hart op de juiste plaats. En dat moet ook zo blijven… Er is nog genoeg om ons echt druk om te maken: dat de oorspronkelijke bewoners van Asutralië – de aboriginals – worden gediscrimineerd. Dat vrouwen die hetzelfde werk verrichten als een man toch minder betaald krijgen. Dat vluchtelingen uit bijv. Syrië zich weigeren aan te passen aan onze normen en geen homo’s tolereren. En ik blijf erbij dat kinderen kleurenblind zijn totdat ze “wijzer” gemaakt worden.
   Nee, dat ijsverhaal zal jou nooit overkomen (-:
   Warme groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *