Schatkist

Keek op de week (89)

Moeder van overleden Vriendin bracht me Caroliens oude, houten schatkist.
‘Ik vind dat deze voor jou is bestemd,’ zei ze.
Vond het zo lief. Ga alle mooie herinneringen aan haar erin bewaren. Als het nodig is, of wanneer ik zin heb, kijk ik in schatkist en pluk er eentje uit. Of twee, of drie…

‘Mevrouw, wilt u wat voor me doen? U bent zo lang…ik kan er niet bij…wilt u me blikken kersen aangeven?’
Soms kan ik meegaand zijn. Soms was nu, dus zei ik: ‘Ja hoor.’
‘Vindt u het fijn dat u zo lang bent?’ vroeg oudere dame.
Zeg, willen we conserven of een diepte-interview? ‘Hoeveel blikken wilt u?’
‘Drie. Ik wil er drie. U hoeft niet op de datum te letten.’
Deponeerde blikken in vrouw haar winkelwagen onderwijl vragend: ‘Lengt u ze aan met likeur?’
Vrouw lachte zo hard, ze moest zich staande houden aan winkelkar. Druppels van pret gleden langs haar wang.
‘Kunt u de rest van uw boodschappenlijst alleen af of zal ik u vergezellen?’ informeerde ik.
‘Ik red het ver-her-der wel,’ schaterde ze. ‘U kunt hier wel in de bediening gaan werken.’
Lijkt me beter van niet.

Viooltjes. Je mag me ermee doodgooien (een hele uitdaging.)  Inhaleer altijd hun geur wanneer ik langsloop, of ze water geef. Ze ruiken verslavend lekker.
Joris vindt het ergerlijk. ‘Je hebt dure luchtjes, maar die blief je niet.’
Is waar. Heb o.a. Chanel no. 5 van hem gekregen. Hij voelt nog pijn in z’n portemonnee, doch zelfs dat reukwater haalt het niet bij verse violen.
Maar dan. Zodra ik me gewassen heb, duwt Joris zijn neus tevreden snuivend in mijn nek. Dove zeep. Tegen wil en dank is Man toch onder indruk van mijn goedkope smaak.

Heb iets gemist (wist niet dat het bestond): vrouwen die deelnamen aan Shopper Obstacle Run waarmee Huishoudbeurs in RAI Amsterdam werd geopend. Ga dat rest van mijn leven óók missen; evenals hi-ha-Beurs. Wat zóekt een mens daar?
Nee, dan samen met Broer abseilen van Euromast. Girls just wanna have fun.

Roos kwam thuis van paar uur sappelen bij Kruidvat. En wat was het weer gezellig.
‘Druk! Niet normaal. Paracetamol, ibrofen, mondkapjes, hoest- en keelpastilles, desinfecterende handwasgel…verzin het en het was niet aan te slepen. Met acht of tien stuks tegelijk. Ik hielp een klant achter de kassa, ik moest niesen en deed dat in m’n elleboog.
Klant ging helemaal los: ‘Je mag niet niesen in je elleboog!
O nee, dacht ik, waar dan? In m’n knieholte?
Klant achter klaagster schoot me te hulp: Je móet juist niesen in je elleboog! En u betaalt met contact geld en dat mag niet meer!
Klaagster keek gealarmeerd en zei: Dat wist ik niet…
Dan weet u het nu!
Met die opmerking was klaagsters inspiratie uitgeblust,’ gniffelde Roos.
Vroeg me hardop af: ‘Waarom hebben wij niets ingeslagen tegen Coronagriep?’
Kind haalde schouders op: ‘Omdat wij ons gezonde verstand gebruiken.’

Volgende dag twee doosjes paracetamol gekocht. Toch maar wel.
“Slag om Grote Behoefte aan Pleepapier 2020” ontgaat me nochtans volkomen.

Postcrossing:
Week na overlijden van Vriendin glipten vier kaarten van favoriete schilder Van Gogh door brievenbus. Vier! Met héél veel blauw. Elke ansicht goed voor een glimlach. Zou toeval dan toch niet bestaan?

101 thoughts on “Schatkist

 1. Ik heb in mijn huis diverse aandenkens liggen van overleden ooms en tantes, zo nu en dan zie ik ze liggen en dan moet ik toch altijd weer even aan ze denken. Een kistje voldoet volgens mij ook prima voor dat doel.

 2. goeiemorgen m’n kakeltje,
  die schatkist…. dat vind ik zo’n mooi gebaar van liefde hé…
  er komen grote schatten van onschatbare waarde in, ik weet het zeker,

  een héle dikke knuffel van mij mag er ook in, voor als je hem even nodig hebt,
  pak ‘m maar,
  dag lieve schat
  xxx

  • Lieve Dienelidino,
   Ik ben hartversterkend blij met de schat van een kist.
   Doe je voorzichtig in je besmette Brabant?
   Een virusvrije knuffel en een dikke zoen ♥

 3. Door al die domme hamsteraars, zit ik nu met pijn, omdat ik nergens meer paracetamol kan krijgen ………….. maar ach, het is wat het is en ik doe het er maar mee ……… heb in ieder geval elke dag een loopje om te kijken of er al nieuwe voorraad is.

  • Bij het Kruidvat kochten mensen 10 pakjes tegelijk. Zit je nog steeds zonder paracetamol? Ik wil je best een pakje toesturen!
   Lieve groet en sterkte ♥

 4. Ha Mirjam,wat een  fijn een tastbare herinnering aan je vriendin mooi gebaar van haar moeder, zo blijft het een schat van een kistje.ondanks de ernst van het corona virus vrolijke verhalen uit de supermarkt.Mirjam ,je kunt nog zo voorzichtig zijn,hou de klanten in de gaten.de meesten hebben een eigen IK
  Lieve groet
  Christiene.

  • Bij het boodschappen doen, gebruikte ik altijd een mandje, maar nu een boodschappenwagen. Dan houd je automatisch meer afstand.
   Zorg goed voor jezelf, Christiene ♥

 5. Schatkist vol liefde

  wat echt belangrijk is in het korte leven
  is altijd en niet even
  echt om elkaar geven
  liefde als een draad rond elk hart weven

  Zouden sommigen ook liefde hamsteren, Mirjam?
  Lenjef

 6. Heel fijn voor jou, misschien wel het mooiste kado wat je ooit hebt gekregen, zo dierbaar, prachtig hoor

  Als ik daar bij de Kruidvat zou werken, zou ik denk ik smorgens voor 10 uur al iemand gemept hebben, zo niks voor mij, respect voor dei meiden die dat doen hoor (en af en toe een jongen)

  • Haar moeder had er zichtbaar moeite mee en toch gunde ze mij de schatkist. Dat ontroerde me…
   Kruidvat vind ik een vreselijke winkel. Overal dozen en je kan amper je kont keren.
   Samen met jou lijkt het me wel gezellig (-:

  • Optimist! Ik heb veel te weinig geduld om klantvriendelijk te zijn. Althans, als het een verplichting is. Als klant kant ik tegen een uitgedroogde zuurpruim nee zeggen (-:

 7. Omdat iedereen inslaat, doet iedereen het. Ik niet overigens ik koop het alleen als het voordelig is en dan meteen een aantal pakken zodat ik tot de volgende aanbieding kan. Inslaan is alleen slim als je vervolgens weken niet meer naar de winkel hoeft, maar ja wcpapier smaakt niet dus daar heb je het probleem al.
  Ik ben niet zo van de bloemen binnen, maar buiten vind ik ze prachtig! De schatkist vind ik een heel heel mooi gebaar, fijn dat ze aan je hebben gedacht.

  • Iedereen steekt elkaar aan (-: met het kopen van wc-papier, alleen wij niet. Dat vervult me met een gevoel van trots, haha. Lekker dwars als altijd.
   Tegen een mooie bos bloemen zeg ik geen nee!
   Haar moeder kwam de schatkist al heel gauw brengen. Ze had het er moeilijk mee maar gaf hem toch aan mij…

 8. 3 blikken kersen de datum doet er niet toe. Die blikken komen naast het wc papier te staan. Ongelooflijk dat hamsteren. Hebnhet vandaag zelf kunnen aanschouwen in de winkels.
  Ben nog steeds wat van slag dat jouw vriendin in een ogenblik overleden is.
  Vreselijk voor iedereen. De schatkist wordt zo wel heel waardevol.

 9. Wat een lief gebaar van de moeder van je vriendin. Zo is ze toch nog een beetje bij je.
  Viooltjes, ik ben er dol op, zo’n dankbaar en vrolijk bloempje. Voor het eindexamen voor de MULO (1965) waarbij je nog moest tekenen en dat kon ik totaal niet, heb ik wekenlang op het viooltje geoefend en had dat schema redelijk onder de knie. Wat denk je … ligt er op de examendag geen viooltje.
  Had ik weer …
  Wel een margriet en die werd als maar groter op papier.
  Over hamsteren is genoeg gezegd. Ik begrijp het echt niet. En dan heb ik het niet over een paar doosjes paracetomol. Ik had nog wat voorraad en gebruik het niet dagelijks, maar als het weer in de schappen te vinden is, koop ik wel een doosje. Jullie Roos zal de afgelopen dagen ook de nodige taferelen hebben meegemaakt. Hollandse nuchterheid, ja, ja, Nou ja voorlopig zitten we deels opgehokt. De fa. F. voelt zich nog goed en hoopt dat zo te houden. Over de lange termijn, zoals bijvoorbeeld, vakantie wil ik nog niet denken.

  • Caroliens moeder is een schatje. Ik mag haar buufmoeder noemen.
   Voor m’n eindexamen havo (1980) heb ik een aantal weken het vak tekenen gehad, maar dat was niets voor mij. Daarvoor in de plaats werd het Textiele Werkvormen. Moest ik als examenopdracht een boom op plant breien of haken. BREIEN of HAKEN!
   Ik ben blij dat we in de polder wonen en om de hoek kunnen luchten.
   Laten we het maar per dag bekijken…

 10. Dat van dat wc-papier ontgaat mij ook volledig. Mijn moedertje vroeg me gisteren ‘ik heb nog maar één rol in huis, kun jij wc-papier gaan halen?”. Ik had me voorbereid op een battle, dat viel alleszins mee gelukkig. Ze hebben nu weer 10 rollen.

 11. Hartverwarmend dat je van de moeder van je vriendin de schatkist kreeg, een lief mens en de kist is op de juiste plek. Koester het !
  Wat een verhaal weer, lachen hoor !

 12. Ruiken viooltjes ? Dat is nieuw voor mij;-) Wat lief van de moeder van je overleden vriendin, dat is zeker bij jou goed ondergebracht. Snal de manier waarop je het gaat gebruiken helemaal. Ik kreeg het fijn scrabble spel van Marion na haar door, als ik het spel nu met Inge speel “speelt Marion altijd mee”.
  Kan Roos niet bij de kruidvat hier in het dorp komen werken? Ik houd wel van wat humor in de tent.
  Dom natuurlijk want risicogroep, maar ik heb nog niet ingeslagen, ben gewend dat de inkopen altijd wel ruim voorlopen op wat nodig is dus veranderen was niet nodig.
  Leuk van Gogh, van de 2 rechter afbeeldingen heb ik ooit al eens een legpuzzel gemaakt

  • Jazeker ruiken viooltjes! Het is ook het enige bloemetje dat vocht kan opnemen.
   Heel lief dat uitgerekend haar moeder de schatkist kwam brengen. Ik denk dat Carolien het eens van haar vader heeft gekregen. Hij reisde voor het maken van films de hele wereld over.
   Roos is best bereid bij jouw Kruidvat te komen werken maar de reisafstand bevalt haar niet. Tja…
   Grappig dat jij twee Van Gogh puzzels hebt gehad. Zo grijpen kleine dingen weer in elkaar.

 13. een schatkist met een wel bijzondere emotionele waarde Mirjam

  ik zit hier wel te gniffelen met die winkelavonturen van jullie

  twee doosjes paracetamol … had ik van jou niet verwacht

  maar ja, zelf het beste paard struikelt wel eens

  prettig week

 14. De andere oma van onze kleinkinderen had zo voor ieder kleinkind een herineringskist gemaakt..zelf beschilderd en gevuld met dingen die ze samen deden. Foto’s van samen, autotje, steen met tekst, verjaardags vlaggenslinger met naam van oude kleding…zo waardevol zoiets.
  En briefjes…heel veel lieve briefjes. Daar was ze heel goed in.
  Bij oudste kleinkind werd het eerst nooit geopend met een ander erbij. Dat was van hem…nu mag ik regelmatig mee kijken.
  Mijn lievelingsgeur is Trèsor al jarennnnnnnnnnn
  Groetjes

 15. Ha lieve Kakelino!

  Wat zul jij blij zijn met je mooie schatkist en met alle dierbare herinneringen die je er in stopt. Het troost! Ik weet het…
  Het houdt je herinneringen helder.

  En nu zitten we in een Corona-crisis.
  Laten we dat maar serieus nemen. En gewoon thuis blijven, spelletjes doen binnen je eigen kringetje en lekker lezen …
  Post sturen! kan makkelijk…

  Dagdag…
  Dikke knuffel van Marlou

  .

 16. Wat een mooi gebaar dat jij die schatkist kreeg. Kan me je ontroering voorstellen. Voor de rest is het fijn om even hardop mee te lachen met je verhalen over de toestand in het land, paracetamolhamsters en de kers op de taart.

 17. Wat lief dat jij de schatkist gekregen hebt.
  Dat gehamster is van het zotte, ze proberen het wel tegen te gaan, maar als je twee broden mee wilt nemen word je al beschuldigd te hamsteren. Maakt niet uit of je een groot of klein gezin hebt.

  Leuk woord: contactgeld, mag zo in de Dikke van Dale

  Geef mij ook maar viooltjes 🙂
  Liefs,

 18. Dat is een mooie schatkist! Een mooie plek voor al je herinneringen aan je vriendin.
  Ja, we leven in een rare tijd opeens. Niets mag meer, en er is bijna niets meer te koop. En omdat ik niet hamster grijp ik nogal eens naast het geen ik nodig heb.
  Ik sprak een medewerkster van de bekende drogisterij die zei ook dat het wel oorlog leek in de winkel. Bizar. Veel mensen denken dus alleen aan hun eigen en niet aan iedereen

 19. Iemand met viooltjes doodgooien lijkt me wel een hele opdracht, met weinig kansen dat het lukt. Maar dat hamsteren vind ik ook vreemd, ik heb altijd wel boodschappen voor een week in huis, op de verse dingen na, die koop ik als ik ze nodig heb. Er is nog genoeg voorraad bij de groothandel en ik geloof ook niet dat de productie gevaar loopt.
  Ik wens je een fijne maandag toe.

 20. wat lief, ja dat moet je zeker koesteren, zo’n mooie tastbare herinnering
  grappig vrouwtje, waarschijnlijk van de kersen met alcohol
  voorlopig hou ik het op normaal boodschappen doen, er is voorraad genoeg, wel proberen naar de winkel te gaan als het niet te druk is
  Hou jullie coronavrij hé

 21. Prachtig dat je schatkist heeft gekregen. Heel zuinig bewaren. Ontroerd voor jou. Er zit veel herinnering voor je. Er zijn hoop dingen uitverkocht. Erg is het aan worden. Supermarkten ook al. Gek van te voren. Corona virus heerst heel erg. Wij blijven meestal thuis. Alleen als het nodig is. Tandarts ga ik maar binnenkort afzeggen. Er werd ook gezegd. Daar kunnen ook besmet raken. Pfff… Laat maar hopen dit gauw voorbij is. Triest voor de mensen aan dood gaat. En ook heel veel zieken mensen en jongeren enz… We kregen veel mail van de regels hoe moeten doen. Zelf Ferry zijn werk. Ferry heeft nog vrije dagen. We hebben eigenlijk helemaal niks aan vrije dagen. Helaas. Vier kaarten is zeker heel mooi om te zien. Fijne week. Lieve groetjes J&F.

  • China is ver van ons bed maar nu komt het heel dichtbij. Steeds een beetje meer.
   Over twee weken weten we of de maatregelen die gisteren zijn afgekondigd, voldoende zijn geweest. Dus we zijn er voorlopig nog niet van af. Volhouden maar. Joris en Roos werken thuis.
   Blijf gezond!

 22. dat is een mooie kist, de herinnering zit ook goed en de emotionele waarde heel zeker
  En dat in die winkels, ik wist niet wat ik zag toen ik vrijdag ging winkelen voor eten voor het weekend , ik snap het niet
  -Een @->- voor jou*

 23. ‘Caféterras bij nacht” van Van Gogh heb ik op een grote ingelijste poster. Een sfeervol en tegelijk mysterieus werk.
  Al dat hamsteren, en dan vooral wc-papier, begrijp ik ook niet. Enfin, nog niet. Mogelijks willen die hamsteraars er mondmaskers van maken, want daarin heerst momenteel grote schaarste.

 24. Prachtig, om van je overleden vriendin een schatkist te krijgen. Om te koesteren, dat ding. Goh, ik heb nog niets extra’s gekocht, geen paracetamolletje, geen extra rol wc papier, geen pak rijst of macaroni. Ik was eerder alles aan het opmaken i.v.m. de verhuizing. Ga ik straks omkomen van de honger?

  • Vanmiddag bij AH waren zo goed als alle schappen leeg. Ik heb het met verbazing aangezien. Morgen probeer ik het gewoon weer.
   Een extra pak rijst/macaroni kan ik nog begrijpen maar 5 gezinsverpakkingen wc-papier? Ongekend!
   Binnenkort ga je weer lekker naar la douce Frankrijk ♥

 25. Mooi of niet mooi, het gaat om de herinnering. Ik heb alle hoop op Roos. Gezond verstand.. van haar moeder moet ze het niet hebben met haar twee doosje. Wat wilde je daarmee doen.. ?

  Love As always
  Di Mario

 26. Mooi die kist zeg. Zo nu en dan gewoon even weer open doen dat blijft toch bijzonder altijd. Denk dat toeval niet bestaat het valt je toe zeiden ze eens tegen mij en dit valt jou toe. Als troost? Als herinnering ? Ik weet het niet. Geniet er maar van. Paracetamol ik ook twee. Hoorde iemand die 10 zakken aardappelen van 5 kg kocht, wat moet je daar mee pfff……… kan je later de helft weggooien. Zal best veel verpild worden dat is dan ook weer jammer.

 27. een mooi kado
  geniet de mooie herinenringen

  dus je ziet jezelf niet werken in de suup 🙂

  je hebt gelijk , er gaat geen enkel flesje zooi boven die violen

  veel pleziet met abseilen pppfffttt

  kijk , gezond verstand

  mooie ansichtkaarten
  die moeten niet in die schatkist hoor

  lieve groet , Karel

 28. Dat wordt dus een echte schatkist.
  Deponeerde blikken in vrouw, de blikken van haar ogen?
  Joris is gewoon gek op je luchtje.
  Ja, men is flink aan het hamsteren, het is niet te begrijpen.
  wie weet van de kaarten. Hans

 29. Wat lief dat die schatkist voor jou was Mirjam, daar zitten vast een hoop herinneringen aan je vriendin in.
  Je bent een goed en behulpzaam mens hoor, zou die mevrouw stamppot kers eten?
  hahahaha, Joris kan dus voortaan beter een bosje viooltjes voor je kopen, in plaats van Chanel no. 5, dat doet ook niet zo’n pijn in zijn portemonnee.
  Abseilen, zou voor mij geen “fun” zijn, moet er niet aan denken!
  Ook ik heb 2 doosjes paracetamol gehamsterd…hihi.
  Och, en je weet, in benarde tijden, gebruikt men het papier aan beide zijden.
  Lieve groetjes, Edje.

  • De deksel kan amper dicht, Edje!
   Rondom het huis staat het vol viooltjes. In de bak voor het keukenraam, losse potten op de tuintafel, naast de ingang…Van die bloemetjes krijg ik nooit genoeg.
   Jij ook twee doosjes gehamsterd (-:

 30. Om op het slot in te haken, ik houd van Van Gogh 😀 Dan naar het begin, dat is pas echt een schat-kist. Mooi symbool. Wat zul je haar missen…

  Vanwege nooit kunnen vertrouwen op functioneren van lijf ben ik van nature al een hamsteraar. Van alle zo gewenste producten heb ik altijd stapels in huis, voor het geval dat lijflief het een week niet doet en alles op onverklaarbare wijze parallel aan die disfunctie op blijkt. Dat is altijd mijn angst. Zonder pijnstillers migraine doormaken bijvoorbeeld. Enzovoort. Dus geen last van acute hamsterwoede hier. Het loopt toch wel zoals het loopt.
  Heb genoten van je mooie omschrijving bij de blikken kersen.
  Ook een leuk iets om te hamsteren. En te maken. En dan stomdronken worden in eigen huis. Kan toch niet meer ergens anders 😀
  Lieve groet, xx

  • Alleen al van het idee dat er geen paracetamol in huis is, krijg ik al hoofdpijn. Ik ben een trouwe afnemer.
   Ik heb ooit (vorige eeuw) één migraineaanval gehad en weet nu nog hoe hondsberoerd dat voelde. Dus het hamsteren van pijnstillers snap ik.
   Lieve groet ♥

 31. Schatkist met grote emotionele waarde, Mirjam.
  Blikken kersen -> je moet er nooit naar zoeken hé !
  Wat een lieverd, die man van jou.
  Hamsteren… -> waarom toch ?!
  Toeval bestaat niet…
  Lie(f)s.

 32. Je doet me glimlachen in deze rare tijd. Ik maak me vooral zorgen om dat hamsteren. Het was eng gewoon donderdag in de supermarkt. Ik vroeg me af of ik gek was dat ik niet hamsterde. Maar dat is alles wat ik erover zeg. Ik richt me op alles wat de wereld mooier maakt en een blog van jou over kersen en viooltjes doet dat zeker. Dankjewel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *