Doorsnee

Keek op de Week (161)

Tuinfluiter

‘Ik ben een wandelsok kwijt,’ klaagde Joris.
‘Heb je er nog negen over,’ concludeerde ik.
‘Zeker weer de kaboutertjes?’
Kreeg ingeving. ‘Mis je een dikke blauwe?’ Stond op, liep naar fiets en trok sok uit bidonhouder. Gebruik sok onderweg als slaapzak om inhoud drinkbus warm te houden.
‘Hierzo!’ riep Man. ‘Ik had het kunnen weten.’ Pakte sok aan en verdween naar boven.
Vijf minuten later: daar was hij weer. ‘Hier heb je allebei de sokken. Het is toch bijna zomer.’

Er stond iets blauws voor de deur. Geen smurf, een mens.
Jongedame trachtte me te verleiden tot lidmaatschap van vriendenloterij. Lid worden van vriendenclub? Een vriend heb je of niet. Bedankte dan ook.
‘Waarom niet?’ vroeg wicht. Ze had sluik geverfd zwart haar, donkere kringen onder haar ogen en zag bleek alsof ze aan bloedarmoede leed.
‘Nee is ook een antwoord,’ zei ik en wilde huisdeur dichtdoen.
‘Maar waaróm niet?’ hield ze halsstarrig vol.
Brutaal nest! Zal ik het in drievoud op je voorhoofd schrijven? ‘Ik gooi mijn geld liever in de sloot,’ zei ik. ‘Daar heb ik meer plezier van. Dan zie ik tenminste nog kringetjes.’
Daar had ijzertekortje niet van terug.

Drie pubers hingen op een bankje.
Liep voorbij.
Jongelui stootten elkaar aan. Dacht: nu zal ik het krijgen.
Middelste knul riep: ‘Dag Ingrid!’ Jongens klapten voorover van het lachen.
‘Dag Henk!’ riep ik terug. (Voor Vlaamse lezers: Geert Wilders noemt doorsnee Nederlanders Henk en Ingrid.)
Mijn laarzen maakten slurpende geluiden in de zeiknatte grond. Pubers bootsten geluid na en hadden dag van hun leven.
Rosa staarde geobsedeerd naar een graspol naast de bank. Riep haar.
Ken je dat nummer van Donna Summer, The State Of Independence? Uit 1982, de tijd van de Koude Oorlog? Het refrein werd gedeeltelijk verbasterd tot: “Ze komen wel, ze komen niet, ze komen wel, ze komen niet. Hé! Hé!” Waarbij ze de Russen waren.
Voor Rosa geldt hetzelfde: doet ze het of doet ze het niet? Riep diverse malen.
‘Die hond luistert niet naar Rosa,’ zei Henk.
Andere tactiek. ‘Rosa wil je kip?’ Hond rende op me af alsof ze me die dag voor het eerst zag. Oh baasje, ik houd zoveel van je…(…eten.)
Achter Rosa bewoog een langwerpige bruine vlek. De neus laag over de grond in de speurneusstand.
‘Karel! Karel, kom hier!’ riep Henk. ‘Kom. Hier. Karel!’
Karel kende Donna Summer ook. Zoals een eigenwijze teckel betaamt, hield hij er de spurt in. Henk kwam overeind, greep te laat naar de riem, en holde hond achterna. Een van zijn sneakers bleef steken in de zompige klei. Puber balanceerde, verloor evenwicht en zijn schoenloze voet zakte tot zijn enkel in de grazige weide. Probeerde overeind te blijven maar door snelheid belandde hij met twee gestrekte armen op de grond. Zijn kornuiten – een ware steun – lachten zich kapot en klampten zich aan elkaar vast om niet van bank te glijden. Tien meter verderop verdween Karel onder een braamstruik.
Allesbehalve doorsnee.

66 gedachten over “Doorsnee

 1. Toch slim wandelsok op de verwarming liggen. Ik heb ook teddy sok. Leuke verhaal heb je geschreven. Jij kan het heel goed. Humor….Tuinfluiter foto is zeker mooi gedaan.Is bij jou in de buurt? Fijne week.

 2. Raap ik post van de gangmat … leg een envelop op j’s tafeltje…
  Komt ie uit bed… ‘kaartje?” ehhhh ‘voor mij’???
  Weer even later …. “goh van mirjam”…

  en ik zeg: “en jij dacht dat ik dat nog niet wist? Dat handschrift herken je toch gelijk”

  🙂

  Kortom, dank je wel skatiie <3

 3. Ach de verveelde opgeschoten jeugd als je ze alleen treft kleuren ze tot in hun nek! Wat heb je toch een attente vent, ik had ze meteen beide gepakt dikke kans dat hij ze dan niet eens mist. En die loterij kent geen vrienden, als je wat wint heb je alleen maar nepvrienden die geld ruiken. En als je niks wint zie je ze niet want da is er niks te halen.
  Volgens mij hoort het bij de labrador dat ze alleen naar eten luisteren, voel me geestverwant.

 4. Ik wist ook niet met wie Henk en Ingrid bedoeld worden, ben geen fan van Geert (of een andere politicus). Onze kat wordt wel al een tijdje Henk Driepoot genoemd in plaats van Loki. Geen idee wie dat bedacht heeft.
  We moeten ook een hond nemen, ik maak nooit wat mee tijdens mijn wandelingen. Oké, een met zijn elektrische fiets gevallen bejaarde, maar na 10 minuten nemen ambulancepersoneel en politie dat over. Het uitlaten van de hond ‘s ochtends en ‘s avonds en door de week ook overdag heb ik geen tijd voor (wil ik geen tijd voor maken). Ben ik nu de doorsnee kattenbezitter?

  • Tref jij ook regelmatig met gevallen bejaarden of e-bikes? Ze dragen geen helm. (Als er niets in zit, hoef je er ook niets op te zetten…) Wachten op de ambulance en politie. Ik kan er niet aan wennen.
   Dan bén je toch een doorsnee kattenbezitter? Als jij maar blij bent!

 5. Vroeger kregen we ook een sok om de warme kruik.
  Nee, de naam vriendenloterij klink mooier dan het is.
  Zulke vrienden heb je niet nodig, want zonder geld zien ze je ook niet meer.
  Het leuke van pubers, ze lachen overal om, zelfs als ze in de shit komen.

  @ De hele week al druk met gedoe, heb last van boezem-fibrilleren

  • Klinkt niet best, Hans. Ik kan me voorstellen dat je heel onrustig wordt van het boezem fibrilleren. Zorg je goed voor jezelf?
   Lieve groet ♥

 6. Een loterij waar je vrienden kunt winnen. . . .hmm erg twijfelachtig, ik denk dat ze bedoelen dat je hopen vrienden krijgt wanneer je behoorlijk veel geld in een loterij wint, nou dat soort vrienden hoef ik echt niet. Leuk stukje weer, je kunt het zo beeldend vertellen dat ik je hoor lachen.

 7. Die dame van de vriendenloterij was voorheen Jehova zeker? Wat gaat haar het nu aan als iemand niet mee wil doen met die loterij. Dat ze er nog voor langs de deur komen zeg.
  Helpt dat, die wandelsok? Zo dik zijn die toch niet.

 8. Ooit vertrok ik lopend uit huis met jas waarvan de kraag omhoog stond en hoed op mijn hoofd.
  Kwam 3 jongetjes tegen waar er een vroeg aan de ander, “hoe weet jij nou dat hij een kinderlokker is”?
  “Dat ben ik echt niet”, riep ik verbaasd uit, maar bedacht later dat ik er misschien wel zo uitzag.

 9. Kom vaak scholieren tegen die wat roepen… meestal roep ik iets gezelligs terug en soms fiets is ze hard voorbij als ze minder leuke dingen zeggen en steek mijn middenvinger naar ze op 😉 ….. Kwaad straft zichzelf.

 10. Wie wil er nu vrienden winnen met de loterij? Ik wil niet eens veel vrienden, veel te vermoeiend. Wat een gedoe zeg.
  Goed idee van de sok rond de fles. Ga ik ook eens proberen.

 11. Waarom moet je nou weer de naam van mijn Henk te grabbel gooien, arme vent heeft het tegenwoordig altijd gedaan, als hij niet stormt baggert hij door de blugger of wordt door Wilders misbruikt. Mag ik één van die blauwe sokken zodat ik die om de urn kan doen, zodat hij dat niet allemaal meekrijgt. 😉

  • Mijn nederige excuses, Rietepietz. Stiekem denk ik dat Henk zich rot had gelachen. Helemaal toen hij tijdens die storm uit zijn bol kon gaan. Maar misbruikt worden door Wilders gaat natuurlijk te ver.
   Tenzij het een Henk is die het siert ♥
   Een woord van jouw kant en ik stuur de sok op. Alleen: je gaat me toch niet vertellen dat je voor Henk zo’n bescheiden urn hebt gekocht?

 12. Mijn vriend Henk had ooit een vriendin. Het is uit gegaan door Geert. Mooi dat de sok weer terecht was, niets vervelender dan een eenzame sok. Ik heb bij de vriendenloterij gevraagd of ik er ook vrienden bij kreeg, want ik was zo eenzaam. 😉 Denk dat ik meteen op een zwarte lijst ben gekomen, nooit meer iets van gehoord.

  Love As Always
  Dimario

  • Geert is geen man voor in het midden, hè? Wel jammer dat bij Henk en zijn vriendin de verschillen groter waren dan de overeenkomsten.
   Kon de vriendenloterij jouw vraag weerstaan? Ongelofelijk. Ik was voor je gevallen!
   Lieve groet ♥

 13. Jouw drank moet toch warm blijven, Mirjam!
  Sommigen vragen om een harde reactie.
  Ook boemerangeffect weet je te verwoorden!
  En dank voor die ‘Tuinfluiter’ hé! Er rest weinig…
  Lie(f)s.

  • Een beetje warme drank is handig, anders krijg ik de koude pies.
   De Tuinfluiter was een toevalstreffer. Houd Moed, was geschreven met krijt en de volgende dag verwijderd.
   Soms zit het mee!
   Lieve groet.

 14. Toch maar eens op zoek naar een goede kruikenzak…niet te verwisselen met loopsokken. Ideetje voor Valentijn (Joost)
  En was er geen andere struik dan een met prikkers ?
  Hoe dan ook puberlol voor allemaal
  Die worst op pootjes 😉
  Zo noem ik die

  • Joost? 😀 Alleen wanneer hij héél leuk is (en van fietsen houdt.) Teckels zijn ook worsten op pootjes. Wij noemen ze knakworsten. Ze gedragen zich alsof ze 1.80 meter lang zijn.

 15. Een sok in de bidonhouder, dat zou ik zelf niet bedacht hebben Mirjam

  Henk en Ingrid

  Henk kan ik me best voorstellen, maar Ingrid doet me wel niet aan Holland denken..

  een leuke Keek op de Week

  fijne avond

  fijne avond

 16. Nu kan je de drankjes dubbel heet houden. Let op voor verbranden onderweg.
  Noot lachen met pubers, die zijn niet te vertrouwen. Behalve als ze veilig onder de modder liggen.
  Groetjes van…..tja…… Ingrid

 17. Best wel bijzonder hoe blij je iemand kunt maken met een paar blauwe sokken.
  Joris kan niet meer stuk hè?
  Die lui van de vriendenloterij, zijn véél te opdringerig, ik heb geen vrienden, dan houd het op toch?
  Bij Geert Wilders, is echt een steekje los hoor, ik heet toch niet Henk McDunn?
  Dat refrein is intussen aangepast naar…..de russen zijn er bijna, bijna.
  Ik ben niet op dol op teckels, het zijn van die laag bij de grondse wezens.
  Lieve groetjes, Edje.

  • Liever twee blauwe sokken dan een paar nieuwe vrienden. Met mensen die opdringerig doen, wordt het nooit wat. Die moeten nog veel leren.
   Bij Geert Wilders zijn wel meer stokjes los.
   Dag Edje, lieve groet.

 18. ha die Mirjam

  tijd voor Joris om te gaan winkelen
  en niet voor sokken , die kan hij wel van jou lenen 🙂
  dus jij hebt warm drinken mee op de rit

  hihihihi
  🙂 🙂 🙂

  ik heb nog nooit onder een braamstruik gelegen 🙂
  toch weer wat geleerd hier , wist niet hoe Geert ons noemde
  Rosa een verstandige hond

  lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *