Haantjesgedrag

KodW (150)

Wat vliegt een week.
Weet nog reclameslogan die in sociëteit hing toen ik twintig was: “Het leven begint bij veertig.” Dacht toen: ammehoela! Ben dan dood óf theemuts met krulspelden.
Moet je zien wat er van ons is geworden: we hollen maar voort.
In 2013 – ten tijden van het Boekenweekgeschenk van Kees van Kooten – vroeg verslaggever aan hem: ‘Hoe komt u tot rust?’
Kees antwoordde: ‘Door dood te gaan. Eerder heb ik geen tijd.’
Laat dit nou de 150ste keek op de week zijn!

Liep rondje met Rosa en zag in tuin kleine gevallen vrouw liggen. Impulsief bukte ik en takelde kaboutervrouwtje overeind.
Hoorde getik op raam. Vrouw erachter schudde bestraffend met wijsvinger.
‘Ik zet alleen uw kabouter rechtop,’ riep ik.
Bewoonster was niet in staat van privilege te genieten en bleef zwaaien met vinger. Snapte vrouw niet: 24/7 met kaboutersnoet in zwarte aarde liggen is toch geen leven? Snapte mezelf ook niet. Bukte weer en duwde kaboutervrouw omver. Keek tel naar haar recht overeind staande echtgenoot en gooide hem óók omver. Voelde goed.
Negeerde getik op vensterraam en liep verder.
Baas?
‘Ja, Rosa.’
Ik weet wat grote baas zal zeggen als hij dit hoort.
‘Maar grote baas hoort het van niemand want wie geeft jou tweemaal daags eten?’
Kon het me verbeelden maar hond leek te knikken.

‘Doet u mee aan actie voor gratis kledingcheque ter waarde van 450 euro?’ vroeg kassamedewerker Kruidv@t.
‘Ja, graag,’ zei ik.
Achter me bromde vrouw: ‘Ik doe niet mee; ik win nooit wat.’
‘Als u nergens aan meedoet, niet,’ zei ik vriendelijk.
Vrouw keek me geïrriteerd aan.
Zag dat vrouw jokte; ze had wel degelijk iets gewonnen. In haar gezicht zat bruine wrat met zwarte haren.

Twee boerkes van buut’n liepen naast elkaar en hielden halt op bruggetje.
Hun handen steunden op leuning. Ze droegen houten klompen, een blauwe werkbroek en geruit overhemd. Na een arbeidzaam leven hadden ze alle tijd van de wereld.
‘Ut benne postzegels, hè?’ gebaarde een boer met zijn hand naar de afgebakende lapjes grond van de amateurtuinvereniging. Zijn stem had een brommige ondertoon. ‘Arepels, uien…daar hebbe ze waainig werk an.’
‘Ze zitte meer dan ze sjouwe,’ beaamde ander.
Rosa dacht: kan best wezen, maar ik wil erlangs. Keek van ene naar andere boer maar er was geen passeerplaats. Of…ja toch. Met mengeling van schaamte en verbazing zag ik wat Rosa zag en liet hond begaan. Hoopte dat meest rechtse boer gevoel voor humor had. Enorme O-benen had hij al en daar stapte hond tussendoor.
Liep dichterbij, zei goedemiddag, eigenaar van O-benen ging opzij en ik haastte me het bruggetje over.
De brommer constateerde droog: ‘Raar volk.’

Stapte in omgeving van watertoren – in middle of nowhere – van fiets. Drie hanen kwamen op me toesnellen. Helaas, mijn eiwitreep deel ik met niemand. Had wel broodkruimels. Onderwijl het zakje leegschuddend -jij wat, jij wat en jij ook wat – doceerde ik: ‘Het zijn koolhydraatarme en met eiwit verrijkte volkorenkruimels.’ Dat moest ze toch goeddoen? Bliefden die verwende loeders ze niet. Een haan kwam brutaal dichterbij. Ik hield zijn kraaloogjes en snavel in de gaten, want hij keek verlekkerd naar mijn voorband.
’Pas je op?’ waarschuwde ik. ‘Ik ga met plezier boven op je zitten!’
Was te voorbarig; beest gedroeg zich voorbeeldig.

67 gedachten over “Haantjesgedrag

 1. Wow 150 gefeliciteerd Dat zijn nogal wat verhaaltjes. Grappig dat je kabouter weer neergelegd hebt.
  Haha ik zag de hond al door de o-benen stappen lol Dat woord erapels gebruikte ze bij ons thuis ook of piepers
  Dat lijkt me meer een kip dan een haan op die foto. Wij hebben ook kippen gehad. Een ontsnapte de hele tijd uit de ren wat we ook deden en dan zat alles onder de kippenpoep.

 2. De week gaat zo snel dat ik de maandag heb gemist.
  Nou die Kees, hij kan wel eens bedrogen uitkomen.
  In een goed kabouter huwelijk lig je samen met je neus in de aarde.
  Een heks bij de kassa, pas maar op ze prikt je zo met de bezem.
  Haha, Rosa, een hond vind altijd een weg.
  Drie haantjes de voorste, dan hou je de banden wel in de gaten. Hans

  • November is niet mijn favoriete maand maar we maken er wat van.
   Op je blog heb je de maandag niet gemist, want ik kon een verzoekje aanvragen (-:
   Dan maar samen in het donker!
   Muzikale groet.

   • Nee, ik was vergeten je maandag te bezoeken.
    Met een verzoekje maak je me wel blij.
    Maar het is niet verplicht, ik maak al heel lang radio, vroeger een radio piraatje. 🙂

    @ dank voor de felicitatie, het is een leuke hobby.

   • Ah, die van Polsbroek dan. Daar waren we in 2021 en er hing toen een grote poster op tegen windturbines. Onze 64 ste toren was dat. Mooi fietsen was het daar. Wij parkeerde onze auto denk ik in Lopik en deden toen een fietsroute naar de torens Polsbroek, Woerden en Bodegraven.

 3. 40…..Pfff ik zit al dicht bij de 70.
  Ik had hond bevolen om zijn plasje daar te doen, gewoon daarom!
  Bruine wrat, zwarte haren, dat moet mijn zus geweest zijn 🙂
  Tja de beste stuurlui staan soms ook op een brug, vervelend volk!
  drie hanen nog wel, ik was op de loop gegaan, ik heb niets met haantjesgedrag

 4. Ik dacht vroeger ook altijd dat iemand van boven de vijftig wel zo’n beetje uitgeleefd was. Als ik een boek las en de hoofdpersoon was in de vijftig, dan haakte ik daarop af….

  Nu ben ik zelf 54 en blijkt het toch anders te liggen ; )

 5. Ja, mensen hebben het maar druk, drukker, drukst tegenwoordig en ik kan niet snappen dat men niet gillend gek wordt. Waarom worden we zo opgejaagd om constant bezig te zijn met druk doen? Ik bedoel, ik ben ook graag bezig en beweeg graag, maar ik ben toch ook graag lekker rustig zo nu en dan.
  Hopelijk kan dat kaboutervrouwtje nog een beetje ademen en naar een andere tuin verhuizen in de nacht. Dit is geen leven zo.

  • Luieren is ook een werkwoord. Het is fantastisch voor de binnenkant van je hoofd. Zouden mensen zich interessant voelen met zo’n druk leven? Nou verkeer ik in de luxe dat ik niet meer hoef te werken.
   Ik ga een actiegroep oprichten voor gevallen kaboutervrouwtjes (-:

 6. Toch wel héél jammer dat de O benen boer opzij stapte, jij wás natuurlijk van plan om dezelfde weg te nemen als Rosa, ik zie het je doen.
  Het leven begint bij 40? Verhip, dan ben ik al voor de tweede keer opnieuw begonnen, je hebt mensen die het nooit leren denk ik.

 7. Volgens mij heeft die hond dat gedrag van jou aangeleerd! Vraag me nu toch af of dat mens de hele dag staat te kijken wie haar kabouter rechtop zet, moet niet gekker worden. Van de week commentaar gekregen over de staat van mijn nogal overdadig groene voortuin, kwam net van werk fietsen maar even meegereden dames vroegen wat ik kwam doen, kijken hoe jullie tuin erbij staat kom ik aanbellen als ik wat over die van jullie te vinden heb.
  Vroeg me af of Rosa riem om had? Had misschien nog aangenamer geweest voor de boer;)

 8. ha die Mirjam
  ja de tijd vliegt voorbij
  ga richting 2 x 40 , leef gelukkig nog
  en doe wat ik wil doen , niet meer en niet minder
  die Kees had wel gelijk 🙂

  Rosa had best wel wat gelijk , toch , maar ja eten is natuurlijk belangrijk
  en die kabouters redden hun maar 🙂

  krijg je die check van 450,00 euro gelijk mee . dan ga ik ook eens naar dat vat met kruiden 🙂

  Rosa is volgens mij een kenner van paadjes 🙂

  arme haan , daar ga je toch niet opzitten 🙂

  • Rosa houdt zoveel…van mijn eten (-: Ik ken mijn plaats, Karel.
   Káns op een cheque, wat ben je scherp! Als je wint, mag je shoppen op internet. Daar is Roos vast voor te porren.
   Het was maar bij wijze van spreken (-:

 9. whaha ’theemuts met krulspelden’
  De 150ste Keek, ook al een jubileum, en telkens graag gelezen
  Kleding in het Kruidvat? dat is hier niet
  Te gezond eten voor de kippen, nochtans eten die alles
  Dat was weer een mooie week

  • Dat had ik bij de eerste Keek niet kunnen bedenken.
   Volgens mij verkoopt Kruidvat alleen ondergoed.
   Heel jammer dat ik geen verse regenwormen bij me had, maar die willen ook een leven, hè?

 10. Bah die wrat met haar. Waarom laat iemand dat staan? De huidarts haalt zo’n ding meteen weg. Misschien wil de vrouw afschrikken? Ik heb ook zo’n collega – maar dan met een snor. Een onverzorgde zwarte snor. Waarom laat ze die nou toch staan? Ik kan mij daar zo aan ergeren en weet niet waarom, het staat tenslotte niet op mijn gezicht.
  Grappig verhaal van de tuinkabouter! Ik zie het helemaal voor me! En dan die O-benen!

 11. na gisteren denk ik het leven begint bij 70 op te houden, inmiddels enkele uren verder hebben mijn botten en spieren zich weer helemaal gesetteld en zie ik door de bomen het bos weer…

 12. Als ik jou was zou ik er eens in het donker nog eens langslopen en toch die kabouters weer rechtop zetten.. en op een andere plaats in de tuin. Wat.. bij de buren, omdat ze het zat zijn om elke keer op hun snoet te liggen.

  Love As Always
  Dimario

 13. Heerlijk grappig schrijven. Dat doet deugd op deze grijze natte dag. Het O-benen en kabouterverhaal zorgen hier voor een luide lach, waarbij manlief me angstvallig in het oog houdt ‘ze wordt toch niet gek achter dat scherm?’.

 14. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Die bruine wrat met zwarte haren, vind ik wel sneu hoor. Moet je die 450 euro aan kleding bij Kruidvat besteden? Dat wordt nog lastig shoppen tenzij je glad, glitter en ondergoed wilt.

  • Glad en glitter? Zoals Gerard Joling 😀
   Je kan (alleen via internet) bij Miss Etam shoppen. Mocht ik winnen dan is de cheque voor mijn dochter.

 15. Ha denk niet dat ik ze alle 150 gehad heb maar je schrijft wel leuk 🙂
  ‘Maar grote baas hoort het van niemand want wie geeft jouw tweemaal daags eten?’ Chantage is dat…
  Groetjes en fijne week

 16. Inderdaad, soms lijken de dagen lang, en toch is een week zó voorbij.
  Hahahaha, ik zie jou voor mij met van die grote krulspelden in het haar!
  150 afleveringen van “keek op de week” is een mijlpaal, gefeliciteerd!
  Zo zie je maar weer, goede bedoelingen word niet altijd gewaardeerd, arm kaboutertje!
  Die bruine wrat met zwarte haren, doen mij ergens aan denken, misschien stapt zij morgen wel op haar bezem.
  Die boer met o-benen, zal wel varkenshoeder zijn.
  Daar had die haan niet van terug hè?
  Lieve groetjes van Edje.

  • Zullen we een club voor verwaarloosde kabouters oprichten? In jou herken ik een medemensch!
   Een beetje kunnen toveren, lijkt me wel handig. Maar ik heb er geen wrat met haren voor over.
   Dag Edje, lieve groet.

 17. Ik herinner mij uit mijn jeugd een Kerstmaal.
  Halve Haantjes kregen wij te eten.

  Alsof Haantjes lekkerder zijn dan kippen?

  Je schrijft teveel in een blogpost, want je roept allerlei associaties op.

  Ik houd het kort en wens jou een fijne week.

  Vriendelijke groet,

  • Het zal een marketing-smoes zijn: als ze geen eieren kunnen leggen, dan moeten ze blijkbaar worden opgegeten.
   Bedankt voor je tip. Ik zal weer teruggaan naar max 500 woorden.
   Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *