De nieuwe generatie man

Keek op de week (160)

IJs onder wildrooster

Ik heb een man én een vriend, jaja! Kwam vriend in polder tegen. Zo’n knappe verschijning. Zijn hond, hoor. Ook een choco-lab: Puck.
Man moest drie keer kijken.
‘U herkent me niet, hè?’ schaterde ik. Keken elkaar aan en gierden het uit. Was werkelijk om te schreien. Gedeelte van onze gezichten dat bloot lag, zag rood van oostenwind tegen. Vertelde hikkend: ‘Heb Laplandmuts van mijn dochter opgezet. Keek snel in spiegel voor ik wegging. Je snapt niet waarom een mens dat zichzelf aandoet.’
Hondenvriend sprak proestend: ‘Toen ik met pensioen ging, heb ik alle mutsen weggegooid. Hoefde toch nooit meer op de fiets naar mijn werk. Leed gisteren kou vanwege hond. Heb vanochtend muts opgezet. Zie er zo vreselijk uit dat ik van ellende een selfie heb gemaakt.’
Diep weggedoken in zijn capuchon zag ik stukje van gratis muts van frisdrankfabrikant.
‘Bofte gisterenavond dat mijn vrouw me binnenliet. Had ijspegels aan neus en wenkbrauwen. En die honden hebben nergens last van, hè?’
Honden dolden inderdaad alsof het zomer was.

Roos is langer dan Dirk. Meeste mannen willen dan dat vrouwen platte schoenen dragen. Dus mannen hebben een probleem, en verwachten van vrouw oplossing. Zou het aan mijn cowboyleren laarsjes lappen. Roos heeft oertje naar haar moertje en trekt hoge hakken aan.
‘Die lengte staat haar prachtig. En ik loop er trots naast,’ glundert Dirk.
De nieuwe generatie man. Er is nog hoop.

Kwam man tegen die als hobby dieren doodschieten heeft. Hij was in burger en werd vergezeld door vier honden. Nukkige vent; eentje die gewend is gehoorzaamd te worden.
Eens monoloogde hij trots tot mij: “Mijn hond heeft een hele vrachtauto aan dode ganzen geapporteerd.”
‘Was u zelf te lui om die dode ganzen op te rapen?’ vroeg ik.
Beledigd zei hij dat hij zijn hobby beoefende vanwege zijn liefde voor de natuur.
Sindsdien zijn we gezworen vijanden.
Rosa kwam aanrennen uit bosjes met gevangen mol in bek. Erop kauwend alsof het kauwgom was.
Riep: ‘Los!’
Hond liet mol vallen. Keek van mol naar mij met blik van peuter waarvan lolly was afgepakt.
Jagerman zei: ‘Heeft hij eindelijk wild gevangen, mag hij het niet meenemen naar huis.’
Zei: ‘Dat doet ze maar als ze op zichzelf woont.’
Kerel wierp me vreemde blik toe.
Ving blik niet op.

Onbekende man duwde met bouwvakkersdecolleté autodeur dicht. Sjokte naar voordeur met in iedere hand boodschappentas plus orchideeënplant in plastic. Smeet planten op grond en sleepte zichzelf en tassen naar binnen. Deed deur dicht.
Op terugweg stonden bloemetjes nog steeds buiten. Ik belde aan.
‘Alstublieft meneer, uw planten hebben het koud.’
Kerel keek me vinnig aan, rukte plastic zakken uit mijn hand en smeet pontificaal deur dicht.
Ik keek naar vitrage waarachter minstens tien gestorven orchideeën stonden. Logisch; bij zo’n stuk chagrijn is gevoelstemperatuur altijd -15. Sprak monter tegen dichte deur: ‘Graag gedaan,’ en keerde om.
Toevallig passerende vrouw schoot in lachstuip. ‘Daar woont zo’n gezellige man,’ schaterde ze. ‘Hij wordt door hele blok Boze Buurman genoemd.’
Dát hielp.

36 gedachten over “De nieuwe generatie man

 1. Loki, onze Noorse boskat, blijft liever binnen. Misschien moeten we hem voorzien van Noorse sokken (snowboots?) en een laplandmuts. Die zou ik zelf trouwens ook wel willen, mijn haardos is het enige dat dun aan mij is.
  Ganzen schieten ze hier ook af, die kunnen anders in de vliegtuigmotoren belanden, we wonen onder de aanvliegroute naar Schiphol. Ze proberen het aantal ganzen te beperken door eieren te rapen, maar die ganzen weten ze doorgaans goed te verstoppen.

 2. Eigenaardig dat ie nog steeds de moeite doet om verse planten te kopen. Ik zit heeeel hard te verzinnen wat de reden is.
  Vreemde schepselen zijn er.

 3. De foto van het ijs onder het wildrooster is van een prachtig blauw. Ik heb er een paar minuten naar gekeken. Prachtig gekiekt.
  En je blog heb ik schaterend met plezier gelezen.

 4. Vaak herkennen we de honden wel, maar wordt moeilijker als er een andere huisgenoot mee loopt of inderdaad verborgen zit onder een muts. had ooit ( nog in zwart wit) een vriendin die ongeveer twintig centimeter langer was dan ik. Dacht wij komen nooit op zelfde hoogte dus makte het uit. zei ze heel teleurgesteld dat het mode zou worden. Kwam haar jaren later tegen met een heel klein mannetje, kon het niet laten te fluisteren het is nog steeds geen mode 🙂

 5. Dat stuk verdriet zou het moeten laten om planten te kopen, als je er niet naar omkijkt noch om geeft. Zou wel geneigd zijn nog eens aan te bellen met plantenvoeding.
  Honden schuwen de kou niet maar ik heb een klei ettertje van een kater die denkt de zon schijnt ik wil buiten en weer binnen en weer buiten en weer binnen want toch echt te koud maar he het is warm achter het raam buiten en weer binnen.
  Je schoonzoon klinkt kneedbaar, komt goed denk ik zo.

 6. Hoi Mirjam,

  Zo’n jager houd ik me verre van.
  Brrr… hier tegenover kwamen ze pas geleden ook met geweren om die paar konijntjes die er zitten te schieten, hoe zo wildbeheer…, ik kan ze wel schieten!

  Ik las hier weer graag.

  ( kwam nog wat (kerst) kaarten tegen van jou, ik heb ze bewaard en blijf ze bewaren:)

  Groetjes en fijne week verder,
  Hilly

 7. haha, herkenbaar om zo niet herkenbaar te zijn momenteel
  Het eerste jaar dat ik weer een muts of haarband nodig heb, m’n oren kunnen niet meer tegen de koude, ouder worden zeker 🙂
  Groot gelijk, dat Roos draagt wat ze wilt. Ik ben klein en wil geen hakken :-p
  Arme ganzen

  Graag gelezen

 8. Ik heb diverse mutsen, waaronder 4 Unox mutsen maar loop als het even kan met een pet. Die beschermt mijn ogen tegen UV licht en zo en houd de meeste regen van mijn bril.
  Honden lijken veel meer aan te kunnen qua temperatuur,m maar toch pas ik met Bentley wel op. Hij is met z’n 11 jaar feitelijk bejaard, en leeft dicht bij de grond.

  De lengte van de tegenpartij heeft me nog nooit gestoord. Nu is ze kleiner dan ik ben, maar dat had ook andersom kunnen zijn. Al zie je niet veel vrouwen die langer dan 190 zijn.

 9. De eerste foto met rooster met ijsvorming is heel mooie foto geworden. Boze buurman heeft wel wat.
  Hoe kunnen dit verzinnen. Toch niet echt goed. Vrouw lachte wel. Het was -15 graden dan. In de verhaal. Leuk om te lezen. Bij ons heeft gesneeuwd. Overal weer file bij ons de wegen. Fijne dag Kakel.

 10. Ik geloof ik moet ook maar eens een tijdje boze buurman zijn… Als ze hier in de buurt een pakje kwijt zijn komen ze hier vragen waar het is, Bijna alle pakketbezorgers weten dat ze niet bestelbare zaken hier kunnen afgeven. Mijn zoon neemt alles aan…

 11. Mensen met een hond zijn al snel je vrienden, daar zorgt de hond wel voor.
  Vandaag ook een hond, die zag mij en sleepte bijna zijn baas achter hem aan, hij wilde aandacht van me.
  Zijn baasje zei, ben ik gewend als hij de juiste mensen ziet, zelfs op grote afstand wil hij naar ze toe.
  Honden zijn seizoen ongevoelig, wij zouden wij ook mee gediend zijn.
  Hoge hakken is draag ze niet, daar heeft de vrouw het in gewonnen.
  Dieren doden als hobby kan ik me niet voorstellen, meestal levert de hobby veel geld op.
  Nou zeg dat dan ik verdien er flink aan.
  rosa is een echte hobbyjager.
  Boze buurmannen je komt ze overal tegen. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

 12. Dezer dagen niet te snel van uit gaan dat een man je wil beledigen wanneer hij zegt “wát een muts”, Kan compliment zijn voor Lapland muts.
  Rosa is natuurlijk de winnaar bij “wie is de mol” en dat wil ze weten óók, logisch dat ze de mol laat zien.

 13. als je zo’n mooie vrouw hebt als Roos, dan maakt het helemaal niet uit hoe lang ze is, dat heeft Dirk goed gezien. Die jagersman heeft het zeker niet goed gezien, die honden van hem zullen nooit op zich zelf gaan wonen. Zag de mol Rosa niet aankomen?

  Love As Always
  Dimario

 14. Je zou voor minder trots zijn, met zo’n vriendin!
  Jagermannen… > zucht…, zijn jouw blik ook niet waard…
  ‘Boze Buurman’, die ken je nu ook. Komt ooit nog van pas bij jou.
  Lie(f)s.

 15. Je hebt ze in alle soorten en maten…mannen en mutsen 😉
  Je beschrijft ze weer mooi haha
  Rosa blijft wel bij je wonen, die hebben namelijk een baasje nodig….net als (sommige) mannen

 16. ha die Mirjam

  is dat dan wild ijs 🙂

  jullie wilden wel hond zijn denk ik zo

  O gelukkig er is nog hoop voor me

  je kan het Rosa niet kwalijk nemen
  die vent wel

  gezellige man , ja me hoella

 17. Toch leuk zo’n ontmoeting, geeft een beetje warmte hè?
  Dirk is slim, zo komt hij wél in een goed blaadje te staan natuurlijk!
  Ik heb geen goed woord over, voor mensen die als hobby dieren doodschieten hebben.
  Je zou toch raar opkijken, wanneer Rosa zou zeggen, ik ga op mijzelf wonen!
  Eigenlijk heeft ” Boze Buurman” een akelig leven, zo’n man heeft het best wel moeilijk met zichzelf hoor.
  Lieve groetjes, Edje.

 18. Dus een onbekende, nieuwe, luie en boze man in het verhaal. Van alles wat.
  Fijn dat jij opkomt voor dier én plant. En mens, kan ik daar zeker ook aan toevoegen.
  Heeft de mol het overleefd?
  “Ving blik niet op”. Heeeerlijke zin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *