Seg maar Sjon

KodW (149)

Oudewater

Fietste polderrondje. Voor Gouda haalde ik een man op een Gazelle randonneur á la wereldfietser Frank van Rijn in. Hij droeg een retro wielershirt en een helm van paardenhaar. Uit zijn achterzak stak een pakje zware Van Nelle.
Tijdens passeren vroeg de man of ik de weg naar Oudewater wist.
Plakje cake, mensen!
“Seg maar Sjon” verkeerde in lichte paniek want hij was zijn fietskaart kwijt.
Mijn ingebouwde radar taxeerde de krasse knar als onschuldig, dus stelde ik voor samen te fietsen.
‘Kommie uit Rotterdam?’ informeerde Sjon. ‘Ik uit Amsterdam. Statistisch gesien souden wij een hekel aan mekaar motte hebbe.’ (Rotterdam/Amsterdam versus Feyenoord/Ajax.)
Zei prompt: ‘Dat maken wij toevallig zelf wel uit.’
Dat directe antwoord beviel Sjon zeer. Hij schamperde genadeloos over asociale wielrenners. ‘Mij kijke se erop aan. Hep jij dat niet?’
‘Het glijdt meteen van me af. Het is net als met voetbalsupporters: vier procent verpest het voor de rest.’
Sjon keek of hij een openbaring hoorde. ‘Fier procent ferpest het foor de rest…So hep ik het nog nooit bekeke.’ Allemaal leuk en aardig, maar: ‘Hoe kom ik nou aan een fietskaart?’
‘In Oudewater – tegenover de kerk – zit het VVV. Als dat gesloten is, kunt u voor een kaart in de kerk terecht. De deur staat open. U mag uw fiets in het portaal parkeren.’
Van zo veel service viel de praatgrage Sjon stil.

Buiten ging de herfst behoorlijk tekeer. Midden op dorpsweg zat kletsnatte duif. Dier zag er uit als een scharminkel, en ging niet aan kant voor scheurende scooter. De postbode stond er als een treurwilg naast. ‘Onder die auto zit een kat,’ wees hij.
‘Heb je tijd te blijven staan?’ vroeg ik. ‘Loop ik naar de duivenhouder.’
Belde aan, zag beweging achter glasdeur. Man deed open. Terwijl ik over de duif vertelde, trok kerel zijn houten klompen aan en kloste achter me aan over klinkers. Hij bekeek de situatie, dreef de duif richting een heg en ving vogel in een vloeiende beweging. Witte veertjes dwarrelden op grond. Duif werd bekeken met kennersblik. ‘Het is een postduif. Goeie conditie. Helemaal verregend. Kan weer vliegen zodra ze is opgedroogd.’

Acht was ik, en had een vriendje. Hij heette Dickie en dat was-ie ook een beetje. Hoogtepunt van dag was na schooltijd hand in hand teruglopen naar huis. Dagen later liep een schoolvriendinnetje van me mee. Mooi meisje met lang, blond haar. Dickie zag dat ook en wilde hand in hand tussenin lopen. Ging mij te ver. Liet zijn hand los en zei tegen vriendin: ‘Margo, jij mag ‘m wel hebben.’
Beslissing viel me licht: Dickie had zweethanden.

Ging drie-chocoladen-ijs kopen voor Roos.
Pakte ijs uit koeling bij buurtsuper, en reed met tassen vol boodschappen naar huis. Borg alles op en ging koken. Wilde ’s avonds Roos trakteren op lekkers maar kon ijs niet vinden. Trok alle diepvrieslades open-dicht-open-dicht.
Dacht na.
Had ik ijs afgerekend? Check.
Had ik ijs meegenomen? Che…Aha! Holde naar trapkast, en jawel, onder in boodschappentas zat plastic koeltas met ijs.
‘Wil je per se koud ijs of mag het ook een milkshake zijn?’ vroeg ik Kind.
Man zat te schuddebuiken. Zal dit voorval nog váák moeten horen.
Zijn er nog lezers die zin hebben in een authentiek Nederlands spel? Doe dan mee met het SinterPieterklaasspel! Kennis van zaken is overbodig. Raadsels en rebussen oplossen is het devies. Zet je schoen klaar en start het 1e spel op 26 november. Geef je HIER op.

Het Sinterpieterklaasspel

69 gedachten over “Seg maar Sjon

 1. Prachtige verhaaltjes weer en heerlijk dat platte Amsterdams Heb er net gisteren naar geluisterd toen ik met een vriendin een hele oude video heb gekeken ‘Hoge hakken echte liefde’ wat zich afspeeld in de pijp in Amsterdam
  Ook mooi met die duif Bij ons is er een duif een keer tegen het huis aangevlogen Mijn man had toen een kooitje voor hem gemaakt zodat de kat er niet bij kon. Hij lag op zijn rug dus dachten we dat ie er geweest We hadden water en eten naast em gezet. De volgende dag was ie opgeknapt en lieten we hem los.

 2. Hoi pieppelep poi, ik heb me op de vroege morgen een klein uurtje zitten te vermaken met het lezen van je keekopdeweekjes, heerlijk begin van de dag. 🙂
  Waar kwam die gedachte aan Dicky nu opeens vandaan?

  • “Herinneringen zijn als een hond die gaat liggen waar hij wil.” Aldus Cees Nooteboom.
   Dat is de openingszin in het boek van Douwe Draaisma. Het komt erop neer dat je geheugen soms kunt sturen, een loopje met je neemt, maar vooral doet waar het zin in heeft.
   Heel bemoedigend op een regenachtige dag, toch (-:

   • Ja dat klopt, soms komen die herinneringen zomaar onverwachts bovendrijven, ik heb dat vaak als ik een bepaalde geur ruik, soms leuk, soms helemaal niet.

 3. Kerkje aan de gracht ziet daar mooi uit. Fietsen moet kunnen zijn ook mensen. Duif red het wel. Milkshakes vind wel te koud voor. Zomer is zeker lekker. Sint schoentje is zeker leuk voor de mensen. Veel succes ermee. Fijne dag.

  • Oudewater is een oud stadje met smalle straatjes. En de Heksenwaag staat er.
   Het Sinterklaasspel biedt een leuke afleiding in de saaie novembermaand.

   • Dat is waar. Het regent zowat elke dag. 26 november hebben wij klein feestje. F… zijn verjaardag. Fijn weekend.

 4. Ik heb weinig met Amsterdam omdat het zo pompeus is het doet zo groots maar ondertussen hoor je in het centrum geen Amsterdams meer en kunnen ze de huizen aan de gracht alleen betalen als ze prins zijn of als een kamertje met een pooier. Dat arrogante dat mag er vanaf, meestal zeg ik ze jullie blèren zo Rotterdam is gewoon is er gewoon aan het zijn. Ik zou me kostelijk vermaken met Sjon trouwens. Wat is dat dat wielrenners geen slot op hun fiets hebben?

  We hebben hier ook duiven gehad, dit jaar ook weer. Ze vallen uit de lucht paar maanden terug nog gezien. Ik ben inmiddels redelijk handig met mijn vest erover gooien heb ook al een duif in de voorvak an mijn trui gestopt koerde de hele weg naar huis van hoe lekker warm het was. Hebben standaard een zak duivenvoer in de schuur.

  • Een slot op een racefiets heeft geen nut. Je moet zowel beide wielen als het frame vastzetten omdat het gemakkelijk demontabel is.
   “Hij koerde de hele weg naar huis.” Dat was nog eens gezellig gezelschap. Tof dat jij ook dieren opvangt!

 5. Goede morgen Kakel, hopelijk is het met de duif allemaal goed afgelopen en kon die na droging weer vliegen. En tja ijs. . .als het heel warm is ’s zomers wil ik wel eens een yoghurt ijsje nuttigen, maar verder hoef ik niet. Ik nam ook nooit ijs als dessert wanneer we uit eten gingen, geef mij maar een kop zwarte koffie na.

 6. Oudewater ben ik per ongeluk 1 keer geweest en is vooral bekend van de heksenwaag? Die heb ik toen niet gezien. Hier in Alkmaar hadden ze die ook, als een heks in het Alkmaardermeer werd gegooid en ze bleef drijven, dan was ze een heks en ging ze op de brandstapel. Als ze niet bleef drijven was ze verdronken. Een win-win situatie? Hier gaan we voor de milkshakes, van McDonalds of Febo. Hebben ze liever dan een ijsje. Hachelijk?

  • Klopt, in Oudewater staat de Heksenwaag. Vroeger haalde ik daar altijd een stempeltje voor in mijn toerboekje.
   Als een heks verdronk, was ze onschuldig. Echt iets waarover men goed had nagedacht.
   Mijn dochter is ook fan van het ijs van Mac. Eet jij de variant met M & M’s?

 7. Heb ik toch niet net vandaag hetzelfde voor met diepgevroren vis? Dat was ze toch, ooit. Ze belandde bij de vuilnis, zelfs de kat had geen interesse en niemand had zin in een visshake.
  Ik hoop jou ooit tegen te komen op de fiets, service verzekerd en volgens manlief is Oudewater de moeite.
  PS ik ben omabaard. Waarom verschijnt hier plots mijn naam?

 8. Als je naar de uitspraak luistert noemen ze mij ook vaak Sjon. Het is toch echt John, afgeleid van Johnnie. Op de fiets maak je nogal wat mee, meer dan wanneer ik op de fiets zit. Ik heb altijd maar tegenwind en heb soms last van hardrijders. Ik moet zeggen, ik fiets niet als het regent. En duiven zouden niet moeten vliegen met regen 😆

  • Het waait áltijd, maar dat heb je in de polder. Misschien was het een niet zo snuggere duif (-: Of hij werd overvallen door een stortbui en kon nergens schuilen…
   Dag John!

 9. Je maakt wat mee op die fiets van je…maar wel heel behulpzaam.
  Zware van Nelle en toch op een racefiets ?
  Jammer van het ijs…was de choco ook gesmolten ?
  Dickie ocherm wisseling van de wacht.
  Doe al jaren mee…eens kijken of we dit jaar dat weer doen 😉

  • Vroeger rookte ik ook. Door het fietsen ben ik gestopt (-:
   Het ijs smaakte na een nacht in de vriezer weer “zo lekker” volgens Roos.
   Ik doe mee zodat een ander kan winnen.

 10. Ha Mirjam,
  Haha, dat pakje zware Van Nelle, leuk detail.
  Je hebt Sjon zijn 020 accent goed verwoord.
  Duiven zijn toch wel sterke vogels, een duivenmelker weet dat wel.
  Is de leeftijd Dickie met zweethanden.
  Een milkshake is ook lekker, soms vergeet je wel eens wat. 🙂
  Ik heb me ook aangesloten bij het SinterPieterklaasspel.
  Weer een leuke blog Mirjam. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

  • Sjon nodigde me nog uit voor een kop koffie maar ik fietste liever verder. Die duivenmelker is een goeierd.
   Leuk dat je meedoet met het spel. Van mij heb je weinig concurrentie (-: Tot horens!

   • Je weet het nooit met Sjon, lol.

    Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 11. Ik zet elke dag mijn schoen in de gang, maar er zit nooit wat in, dus waarom nu weg. Gisteren nog met de trein langs Gouda (en Rotterdam) gereden, maar ik zag je niet fietsen.

  Love As Always
  Dimario

  • Als iemand een cadeau(tje) verdient, ben jij het ♥
   Je was dicht in de buurt! Gisteren fietste ik richting Waddinxveen, net niet door Gouda.
   Lieve groet.

 12. Een helm van paardenhaar, ik denk dat die er ontzettend grappig moet uitzien.
  Voor zweethanden pas ik ook….
  Het voorval met het ijs vind ik heel komisch alhoewel dat vermoedelijk op dat moment voor jou niet zo was. Milkshake was inderdaad een gepaste oplossing.

 13. Hardvochtig om Dicky zo af te schepen, je was natuurlijk bloedmooi (en nog) en dan zijn zweethanden logisch, van de zenuwen.
  Lekker “blont” om dat ijs niet uit de fietstas te halen, dat krijg je nóóit meer in een beker als milkshake, ben je ondertussen wel achter natuurlijk.
  Lief voor de duif gezorgd, voor je het weet zit zo’n beest in de zwarte doos van Toon Hermans. Je maakt nog eens wat mee hé!

  • Kan jij mijn blogs voortaan niet schrijven? Ik lig dubbel.
   Bloedmooi en blont. Ik ben voor erger uitgemaakt (-: Dat ijs was snel weer hard en ging er bij Roos in als een roze koek.

 14. Ola Querida señora Kakel

  Wat fijn dat u ons spel onder de aandacht brengt
  en daarmee de rij van deelnemers verlengt

  U weet als geen ander hoe het spel gaat
  en dat plezier met zijn allen bovenaan staat

  Deelnemer is het doel
  Grote Pret is het bijpassende gevoel

  Even weer in de Sinterklaasmodus gedurende een paar weken
  want in geen enkele groter is het kinderhard definitief bezweken

  Laat het kinderhart dus gerust maar zingen
  en zo naar het spel en misschien een prijsje dingen

  Pepernootse groetsels

 15. Die Sjon, da’s één van goeiuh 😉

  Arme duif… gelukkig liepen onze poezels er niet, Bilbo gaat probleemloos onder elke auto door

  IJs….milkshake ja ja ja … maar nee doe maar niet chocolade = lactose = … jeweetwel

  Sinterklaas… ja wie niet, het kind mag blijven 🙂

 16. Die Sjon, en ik maar denken dat de Rotterdammers alleen maar vloeken… Maar goed dat je een duivenpiet gevonden hebt, had die ook een goeie dag met een stukje vlees in de soep. Nog altijd beter dan die milkshake

  • Rotterdammers die alleen maar vloeken 😀 Hoe kom je aan die wijsheid? Als ik die duivenman niet vertrouwde, had ik de duif wel zelf opgelapt.

 17. Je hebt weer één en ander meegemaakt de afgelopen dagen.
  Wielerterroristen noemt men die lui die overal doorheen fietsen.
  Zou Dickie zijn naam gestolen hebben ? Je zal het wel nooit weten. 🙂
  Gesmolten ijs is niet zo smakelijk. Volgende keer beter.

 18. ha die Mirjam
  ik heb vele boeken van Frank van Rijn gelezen en nog wat andere wereldfietsers o.a ene Josie Dew ook , een kanjer van een meid https://nl.wikipedia.org/wiki/Josie_Dew
  jij trof dus een krasse knar op een randonneur , nu ik heb die van mij wat jaren terug weg gedaan , net als de zware van de weduwe , dus ik was het niet 🙂
  ja dat maken we zelf wel uit , zegt deze Amsterdammer ook
  goed werk wat die kerk daar doet 🙂

  posbode en postduif tegelijk , wat krijgen ze daar veel post

  arme Dickie hahaha

  jaja voor Roos
  maar goed voor een lach salvo van man lief

  mijn schoen staat hoor , zo’n grote hoge wandelschoen 🙂

  geniet de dag

  • Hej Karel,
   Van Frank van Rijn heb ik zelf veel boeken. Josie Dew las ik via de bieb. Haar heb ik hoog zitten. Als vrouw alleen zo veel continenten over fietsen. Zij heeft een eigen blog en fietst nu met man en kind.
   Nooit geweten dat jij Amsterdammer bent. We kijken de persoon aan, hè?
   Handig een hoge wandelschoen. Daar past een groot cadeau in (-:
   Lieve groet.

 19. Dat pakje zware shag, zal niet bijdragen aan het uithoudingsvermogen van Sjon.
  Zie je nu wel Rotterdammers en Amsterdammers, kunnen best samen door éen deur!
  Wat leuk, een postbode en postduif, ik kan mij ” Ome Gerrit ” nog wel herinneren.
  Hop, hop, hop, hop,
  hier is ome Gerrit in galop.
  Ik verdien in het bos me kost
  met het bezorgen van de post.
  Hahahaha, nooit meer iets van Dickie gehoord?
  Tja, dat werd dus ijs met een rietje!
  Ik speel al een aantal jaren mee met het SinterPieterklaasspel, en heb zelfs een keertje gewonnen!!!!!!!
  Lieve groetjes van Edje.

  • Ik wil(de) niet aan een zwaar sjekkie denken. We piepten samen heel gezellig (-:
   De Fabeltjeskrant! Even twijfelde ik of het van Ja zuster, nee zuster was.
   Geen idee wat er van Dickie terecht is gekomen.
   Je staat op eenzame hoogte hoor, als je een keer het Sinterpieterklaasspel hebt gewonnen.
   Dag Edje, lieve groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *