#Help Rosa de winter door

Keek op de week (159)

Rosa

Had zin uit comfortzone te stappen en besloot Nieuwjaarsduik in de Lek te maken in naburig dorp. Samen met stuk of zestig andere idioten. Gekleed in rookworstmuts en badpak (was bang dat door kou mijn bikinibroek op enkels zou zakken) rende ik over het door vrijwilligers aangeharkte strand het ijskoude rivierwater in. Snel door de knieën zakken tot schouders nat zijn en metéén weer eruit.
Alleen in gedachten, hoor. Ben toch niet gek?

Was afgelopen week stem kwijt. Bewaar haar doorgaans op vaste plek. Overal gezocht: onder bed, in koelkast, besteklade, trapkast, tussen cd’s…
Droeg stippentrui maar was allesbehalve in nopjes.
Edoch, Man sprak gniffelend: ‘Stop maar met zoeken, ik kan wennen aan deze stilte.’
Had ik fut gehad, had ik Joris met vleesvork achterna gezeten door gans het huis om hem in zijn kont te prikken tot hij genade riep.
Heb stem terug. Lag bij gevonden voorwerpen.

Lieve lezers. Dit is ikke, Rosa. Ik sta 24/7 aan. Houd inbrekers buiten de deur. Jaag pakjesbezorgers angst aan. Blaf katten uit tuin. Loop heel de dag achter vrouwtjes kont aan in hoop dat er iets uit broekzak of van aanrecht valt. Ikke is zielig, want ik krijg te weinig eten. Niet te doen. Familiehonden wegen vijftien kilo zwaarder. Dat wil ik ook. Stuur mij voer, feestelijk voer! Met veel kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen. Die krijg ik nooit want daarvan ga ik vreselijk ruften. Who cares? Ikke not!
#Help Rosa de winter door!

Pakte pak knäckebröd. Joris heeft liefst per vier stuks verpakt in plastic. (‘Blijven ze knapperiger.’ ‘Niet zeuren, dooreten.’) Ik koop pak met louter losse. Scheurde plots verpakking kapot: alle knäckers in gruzelementen op grond. Keek naar Joris.
Hij draaide zich om en verliet dubbelgevouwen van het lachen de keuken.
‘Ik veeg de kruimels op en gooi alles in jouw kant van het bed!’ dreigde ik.
Man lachte nog harder.
Had hij maar gezegd: ‘Dat durf je toch niet.’

Droomde dat ik zat opgesloten op politiebureau.
‘Weet u waarom u hier bent?’ vroeg agent. Hij ging zitten op enige stoel in vertrek.
Ik zei: ‘Zal weer te hard over de dijk hebben gereden.’
Er klonk een irritante zoemer. ‘Dat is fóut geantwoord,’ sprak agent.
‘Is het een quiz?’ hoonde ik. Stem in hoofd zei: Kakel, houd je waffel, zo kom je nooit op straat.
Agent zei: ‘Als u volgende vraag goed beantwoordt, mag u naar huis. Komt-ie: Noem iets waar u heel goed in bent’
Politieman sloeg mij met stomheid. Had er zichtbaar plezier in.
Begon lukraak dingen te roepen die niet waar waren: ‘Koken. Wielrennen. Hardlopen. Zingen. Voorlezen.’ Na elk antwoord klonk de zoemer. Steeds weer die zoemer.
‘Telefoneren!’ riep ik.
Zoemer. ‘Leugenaar!’ riep agent.
Liep naar het raam en zette tanden in tralies. Ze waren niet van chocola. Wilde mijn cowboylaarsje uittrekken om ermee te slaan maar liep ineens blootsvoets.
‘Eh…doorzetter? Kordaat? Aansteller?’ Telkens die zoemer. Wist opeens mijn eigen naam niet meer. Was malende. Begon door te draaien.
‘Word wakker,’ schudde Man. ‘Je droomt.’
‘Ik mag niet naar huis want ik kan de vraag niet beantwoorden,’ snikte ik.
‘Wat voor vraag?’ vroeg Man verveeld.
‘Waar ik goed in ben.’
‘Je man uit zijn slaap houden,’ bromde hij.
Draaide me om en wist plots het antwoord: blind typen met tien vingers.

80 gedachten over “#Help Rosa de winter door

 1. Tja Labradors en eten………. hoort bij elkaar he!
  En helaas is het veel van Roza haar soortgenoten aan te zien.

  Zoekt en gij zult vinden ging bij je stem dus niet op begrijp ik ………….. zonde zeg! Was dus gewoon geduldig wachten tot ie weer thuis kwam….

 2. Ik dacht echt even dat je de Lek ingesprongen was vond je ontzettend dapper. Dochter Floor sprong de IJssel in, echt waar. Liet zich Oudejaarsavond door een paar vriendinnen overhalen en had daar de volgende ochtend ontzettend spijt van. Maar ja, als je afgesproken hebt ga je , zo is ze opgevoed, haha. Ik was trots op haar!

 3. Hier in Veendam was er ook een nieuwjaarsduik, mij ook niet gezien. Wel heel dapper van die mensen natuurlijk 😉
  En ik heb ook vaak dromen die plotseling ophouden, uiteraard door de wekker. De hele dag blijft zo’n droom dan een beetje hangen. Maar je mag het vervolg dan zelf bepalen 🙂

 4. Nondeju wat een reacties! Ik reageer later op je logje, maar eerst: bedankt voor jouw reactie 🙂 Haha ja Lief en ik vinden wel ergens een rustig plekje in huis. Als het Huis maar genoeg vleugels heeft hè! Als de bibliotheek niet werkt gaan we graag naar de winterse eetzaal. Daar bij het vuur zitten, perfect.

 5. Ik schrok even, dacht dat je echt de duik had gedaan. Eigenlijk wel jammer dat je het niet gedaan hebt, anders had ik je zo lekker kunnen pesten dat ik in korte broek bij 23 graden iedereen aangemoedigd heb.
  Heb mij goed gehouden om in de vakantie geen pc aan te raken en hooguit wat facebook berichten de wereld in te slingeren, meer om mensen jaloers te maken wat ook gelukt is 🙂 Nu alleen wel hoop achterstallig werk en overal bijlezen .

 6. Je vent kent je die heeft de zin ‘dat doe je toch niet’ uit zijn spraakcomputer geschrapt! Maar hij heeft wel gelijk met die crackers, die waardeloze verpakking zorgde dat ik er vroegtijdig mee gestopt ben. Wist ik waar maar je woonde, dat zou ik stiekem an die heerlijke bonzobrokken in je tuin gooien precies op een dag dat je vent met Rosa thuis is en jij een lekker eindje bent fietsen.

  • Af en toe zie ik iets van hem door de vingers…
   Zonde van je bonzobrokken: mijn man raapt ze op en gooit ze over de schutting. Je hebt mijn adres toch?!

 7. Ha weer gelezen met een big smile 🙂
  Heerlijk zoals jij schrijft…oja Rosa lijkt als 2 druppels water op de hond van dochter.
  Andere dochter heeft een donkergrijze…wat zijn ze mooi en lief hè.
  Verheug me iedere keer als ze meekomen en samen spelen.
  Al hou ik dan mijn hart vast voor de spullen in de kamer 😉
  De ene is ruim 2 jaar de ander over 3 maanden ook 2
  Pubers zijn het haha
  Met 10 vingers typen kon ik wel, maar zoals meestal kies je de makkelijk weg

  • Labradors blijven ondeugend (zeker wanneer je er twee tegelijk hebt) maar je krijgt er zoveel voor terug. Wat apart, een grijze! Die heb ik nog nooit gezien. Blind typen verleer ik niet. Best handig. Jij bent weer handig in het plaatsen van PPS. Werkelijk geen idee hoe je zoiets doet.

 8. Je had natuurlijk moeten zeggen tegen die agent dat je goed was in bloggen. Echt weer zo to the point en met humor en doordenkertjes. Geweldig om te lezen. Ik wens je wel een rustige nacht toe met veel droomloze verkwikkende slaap.

 9. lieve kakelino,
  je weet dat ik die ogen van Rosa niet kan weerstaan hé, 🙂
  sinds de komst van Tom rollen hier de lekkernijen ook vaker om meneertje blij en rustig te houden:-)
  maar dik mag hij niet worden, dat voorrecht is mij toebedeelt namelijk…
  mijn moeder zei altijd, eet maar als je ziek wordt heb je wat bij te zetten,

  Heb nét een nieuwe wonderschone muts besteld, kadootje van zomerse vrienden.. 🙂 ik hoop ‘m overmorgen te hebben, dus laat het nog maar even koud zijn 🙂

  dag mon kakelino
  xxx

  • Dien, jij hier! Ik moest even kijken of het geen dubbelganger van je was (-: Op alle foto’s die ik van Tom zie, staat hij er gestroomlijnd op. Net als zijn oudere broers. Hahaha, jij wordt niet dik. Daarvoor beweeg je teveel. Stuur je mij een foto met je nieuwe muts op?
   Dag Dienie ♥

 10. Ik ben blijkbaar wel zo gek, heb inmiddels 4 mutsen liggen. Ik vind het heerlijk, maar het is verslavend, koud douchen en de koude zee in. Dat gezegd hebbende denk ik dat het voor iedereen goed is uit de comfortzone te stappen en het lichaam weer lichaam te zijn. Hier spreekt niet de herzenkneuzing maar ik zelf. 😛

  Bentley klaagt echt over hetzelfde. Complimenten van de dierenarts dat hij zo mooi op gewicht en zo gezond is, maar daar luistert hij niet naar. Hij ziet andere jackies die dik zijn en wil het liefst ook heel de dag door eten. Ik ben maar een slecht baasje wat dat betreft want ik hou mn hond graag gezond. 🙂

  • Jij liever dan ik. Plaats een filmpje van je duik in de ijzige zee. Dan valt je veel bewondering ten deel. Oh wacht: dat interesseert jou niet. Uit het juiste hout gesneden (-:
   Een te dikke hond is een vorm dierenmishandeling. Bovendien: in een goede conditie gaan ze langer mee!

 11. Arme Rosa moet op dieet. Zal wel erg vinden. Maar het moet dan…
  Gelukkig is je dromen vaak niet echt.
  Ik heb wel eens nachtmerie… Ik ben bang voor iets.
  Ik wens jou fijne week. Rosa is zeker mooie hond om te zien.

 12. Ik duik op 1 januari onder de warme douche, dat vind ik voldoende! Dat vervuilde zeewater, daarvan word je helemaal niet schoon! Een beetje de cracker-resten uit je haar shampoo-en terwijl er zeehonden en walvissen in het zeewater poepen, nee ik snap daar niks van! Onze Loki is in de wintermaanden ook wat zwaarder, buiten is het donker en koud en binnen brandt de kachel, hij wol dan echt niet buiten lopen, bij gelijkblijvende consumptie neemt het gewicht dan vanzelf toe.

  • Rosa duwen we naar buiten. Soms denk ik: ik laat haar ergens los en ze ziet maar hoe ze thuiskomt. Maar dat doe je niet, hè? Loki weet precies hoe hij moet kijken om in de kelder iets lekkers te kunnen bemachtigen.

 13. Dapper van je om als rookworst de Nieuwjaarsduik te maken, al is het alleen maar in je gedachten.
  Oeps, je bent streng tegen je man met je vleesvork.
  Rosa ik zou je graag willen bijvoeren, maar mijn zus heeft ook een Labrador gehad en die kreeg veel sperziebonen te eten.
  Labradors hebben de aanleg om dik te worden, net las ik.
  Nou ik denk dat man lief wel op de kruimels heeft geslapen.
  Haha, wat een bijzondere droom en na het antwoord heerlijk door slapen. Hans

  • Dank je wel dat je me dapper vindt. In gedachten.
   Joris heeft geluk gehad, ik kreeg hem niet te pakken. Jij denkt dat hij op de kruimels heeft geslapen 😀 Heerlijk.
   Lieve groet.

   • Ja, ik gok soms maar wat, zo kun je ver komen.
    Wie weet hebben de kruimels jullie meer tot elkaar gebracht.

    @ ik heb het ook niet op natuurijs, of er moet een olifant op kunnen staan zei mijn vader.

 14. Gelukkig, bewijs geleverd ik ben wél gek, plonsde wél een keer op i januari in de zee, zonder knakworstmuts, dat dan weer wel..
  Stem was natuurlijk door Joris bij gevonden voorwerpen afgegeven, had een rustig weekend willen forceren.
  Arme Rosa, moet noodgedwongen acteren als échte hond en mag niet de rol van rolmops spelen.

  • Dat je op 1 januari in zee plonsde zónder knakworstmuts maakt je nog meer de Queen dan je al bent. Je bent geen volgzaam type maar hebt er wel veel (-: Goeie vondst van de rolmops ♥

 15. Rosa.. ik heb het met je te doen, maar geloof mij, het is echt niet zo lekker als het er uit ziet. En die dikke honden hadden graag een baasje die van ze hield en die er voor zorgden dat ze niet zo vol zouden proppen. Maar.. omdat je zo´n schat bent, mag je natuurlijk altijd bij mij een koekje komen halen.

  Dat was wel een angstige droom zeg. Hopelijk komt zoiets niet nog een keer voor.

  als ik denk aan koud water, dan bevries ik al…

  Love as Always
  dimario

  • Na het voorlezen van je reactie is Rosa niet meer te houden en wil jouw brokje komen halen. Laat maar horen wanneer het schikt (-:
   Niet denken aan koud water, Di Mario. Ik snap het volkomen!

   • Rosa is altijd welkom. Ze mag wel de hele dag in de winkel komen. Zolang ze maar niet bij de konijnen komt, want Tamara houdt niet zo van honden.

    Love As Always
    Dimario

  • Hej Anneke!
   Vanochtend liet ik een paar stukjes kiwi van mijn schoteltje glijden. Dat bliefde Rosa niet. Dan zal het met de trek ook wel meevallen.

 16. Hallo Rosa. ik leef met je mee.
  Help dan ook mij, Bente, de winter door.
  Ze hebben mij op dieet gezet, krijg minder voer.
  Arts heeft binnenboel verwijderd, nu kans op vetrollen zeggen ze.
  En streng dat ze zijn!
  Ik probeer om vier uur al te bietsen op mijn eten, maar nee. Ik moet wachten tot vijf uur.
  ”Leer maar klokkijken” zeggen ze.
  HONGER!!!!!!
  Hopelijk valt hier ook zo’n pak crackers, dan ben ik er als de kippen bij.
  En zal dat varkentje wel even wassen.
  Woef!

  • Ha Neeltje!
   Rosa eet speciaal voer voor gesteriliseerde labradors. Het doet pijn in je portemonnee maar voor je hond heb je het over, hè? Is Bente helemaal opgeknapt van de operatie?
   Een aai-lik-blaf van Rosa.

  • Dat is een goeie: soort zoekt soort.
   Vanochtend liet ik een paar stukjes kiwi van mijn schoteltje glijden. Rosa bliefde ze niet. Het zal meevallen met de trek dan, hè?
   Lieve groet.

 17. Dag Mirjam,

  Ik zou Rosa verwennen die schat, maar dat doe jij ook:)
  Kruimels in bed brrrr.

  Dromen zijn meestal bedrog en daar ben ik vaak blij om:)
  Je bent vast in heel veel dingen goed Mirjam

  Bedankt voor je kaart, hij hangt aan het lint, ik waardeer het zeer.
  Ik word blij van kaarten.

  Alle goeds voor een fijne week,
  Hilly

  • Alleen daarom eet ik nooit een beschuitje met iemand (-:
   Van kaarten word ik ook blij. Ze houden de wereld bij elkaar ♥
   Jij ook alles goeds voor een fijne week.

 18. ha die Mirjam

  had wel je enkels warm gehouden die bikini

  volgende x toch maar gewoon in de la liggen

  Rosa ik leef met je mee
  maar ik ben toch wat bang voor die vork

  wat een heerlijke droom

  oja leeft die smerig nog

 19. Ik’wens je dikke proficiat. Ook in mijn gedachten dan maar en dus blijkbaar onterecht.
  Vloog Rosa niet op de kapotte cracotten af? Dit was zijn kans. Win, win, hij kreeg eindelijk iets te eten en jij moest niet opruimen.
  Dromen zijn bedrog. Of had je man gelijk!?

  • In gedachten feliciteer je me. Wat een briljante vondst! Mijn man heeft twee keuzes: 1) hij kan gelijk krijgen of 2) hij kan het gezellig hebben *proest*

 20. Arme Rosa, je mag ook nooit iets. De labrador van mijn broer, Toepes, is ook zo’n zielenpietje. Zij krijgt ook noooooit iets extra.
  Ik, Toepes, weet precies dat wanneer de koelkast open gaat of de grote kast in de eetkamer dan moet ik bij opa en oma op het matje zitten. En thuis vind ik de vuile vaat in de vaatwasser ook zo leuk, mag ik aflekken van het baasje. En als het vrouwtje naar de kelder gaat, krijg ik een snoepje, een appeltje of een stokje. Dus ik ben nog zieliger als Rosa.

 21. In gedachten ben je dus even een die-hard geweest, ik kan er de sport niet van inzien, maar ben ook een watje!
  Hahahaha, als mijn Oma iets kwijt was, keek ze eerst in de broodtrommel!
  Het geluk van Joris, was dus maar van korte duur…hihi.
  Ach gut, arme Rosa kan je bijna door een lampenglas halen hè?
  Ik geloof er helemaal niets van Rosa, volgens mij wil je gewoon een beetje zielig doen.
  Kijk…die kruimels knäckebröd, waren nu juist gezond geweest voor Rosa!!!
  Dat was geen droom, maar een nachtmerrie Mirjam, dat wens je je grootste vijand niet toe….of juist wél?
  Liefs van Edje.

  • Dan zijn wij samen een watje. Best gezellig, hoor. Hahaha, Rosa door een lampenglas halen. Die uitdrukking ken ik niet, daarom is-ie des te leuker. Ik heb er beeld bij.
   Dag Edje, lieve groet.

 22. Met Rosa leef ik 200% mee.Snakken naar iets ongezonds, ik ken her! Daarom droom je natuurlijk zo naar, als straf.
  Maar goed, je deed een kouwe duik, dat dan weer wel al was het in gedachten.

 23. Ook hier lopen de katten achter mij aan, bedelend om voer, maar ik mag ze niet overvoeren aangezien de ene meer dan 7 kilo weegt en de andere meer dan 5 kilo.
  Wat een droom. Daar heb ik lange tijd ook last van gehad. Niets lukte mij nog in mijn dromen. Het was altijd te zwaar, te moeilijk, te dit en te dat. Badend in het zweet met hartkloppingen wakker schieten omdat ik zo hard mijn best deed en het mij niet lukte. Vreselijk. Lijkt nu beter. Houden zo.

  • Dromen dat je door stroop loopt en dan doodmoe wakker worden. Ik hoop dat er iets veranderd is in je leven, waardoor het nu luchtiger voor je is. Inderdaad: houden zo!

 24. Nou Rosa ik weet dat je een heel goed thuis hebt, en tja ze willen je niet ombouwen tot vet varkentje wees daar maar blij om. Je leeft een stuk langer met gezond hondeneten . En ik denk dat je zo af en toe best wel eens een hondensnoepje zult krijgen, maar dat moet een uitzondering zijn, zeker weten.
  En dromen. . . tja daar moet je niet teveel aandacht aan besteden.

 25. ‘Weet u waarom u hier bent?’ vroeg agent. Hij ging zitten op enige stoel in vertrek.
  Nouhou.. omdat je a) niet je bikini aanhad en b) vergeten was je fanclub tijdig te informeren!

  Oh enne Rosa?
  Wrafroeffbrgrmriefweafwraf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *