Ballendief!

Keek op de week (179)

Kasteel Haarzuilens

Liep in Koeienbos vrouw Emmie en hond Bjorn van huppelslager tegen het lijf. Honden dolden door gras. Rosa liet bal los en Bjorn zette tanden erin.
‘Oh, die laat hij niet meer los,’ zei Emmie.
‘Dan heb je een probleem,’ grapte ik. Tegen Bjorn: ‘Hebben je bazen een gigantische camper, maar geen geld voor een bal. Ik had ze anders ingeschat.’
Emmie schaterde: ‘Hij heeft er thuis een stuk of 20.’
Zei begripvol: ‘Dat snap ik.’

Fietste in Haarzuilens. Achter trafohuisje, omgeven door bosschages, lag groen grasveld. In het midden was oudere man druk in weer met fotocamera, paraplu en lichtmeter. Het te fotograferen object was een jongeling in wit overhemd, zwarte knickerbocker, witte kniekousen en platte schoenen. Zijn haar zag er uit alsof hij uren oliebollen had staan bakken.
Hij stond er verveeld bij. Alsof hij iets miste. Iets kleurigs in zijn bestaan.
Fotograaf zag mij staan, knikte van jonge kerel naar mij.
Kort keken wij naar elkaar, zonder te groeten. Ik kan slecht bij mijn humor als het om dierenmishandeling gaat. Zag nergens prikkeldraad met rund erachter in nabijheid hetgeen me gerust stelde.
Daar kwam gekleurde lap tevoorschijn. Een rode cape werd om schouders van toreador geworpen en knul deed ineens of hij in arena stond. Nam trotse houding aan, draaide pirouette en trok denkbeeldig zwaard tevoorschijn.
Had ik nou maar uit de heup leren schieten met klappertjespistool. Maar…met ossenkopstuur op fiets had ik ook goud in handen.

Las oud interview.
‘In de week van Sonja Barends tachtigste verjaardag: vragen die ze ooit stelde aan haar gasten, nu door haarzelf beantwoord.
Word je op je oude dag mild?’(aan Annie M.G. Schmidt, Sonja op zaterdag 1991.)
‘Annie zei toen precies hetzelfde als wat ik nu zeg: vooral níet doen. Vooral je overal mee blijven bemoeien, je ontzettend blijven opwinden. Ik vroeg haar hoe je oud wordt. ‘Doorroken en vreemdgaan,’ was haar antwoord. Annie Schmidt was als beste in staat om elke vraag met humor te beantwoorden. Zó ontzettend leuk. Ik hou sowieso van leuke, verstandige, opgewonden oude mensen.’ Aldus Sonja.
Besloot terplekke om leuk, opgewonden, oud mens te worden. (Verstandig, kan ik niet beloven.) Goed begin voor rest van mijn leven!

Stapte 03.12 uur uit bed.
Brak onder aan trap mijn nek. Wat nam deel van hal in beslag?
Deed licht aan. Zag direct Roos’ jas en schoenen aan en onder kapstok. En ding op wielen, een omgekeerde kattenbak erbovenop, met snoer en ingeklapte duwstang.
Wat was het? Mijn hersenen leken een stofnest.
Het was…een elektrische grasmaaier.
We hebben geeneens gras! En Joris geen borsthaar.
Was te vroeg om serieus na te denken.
Stapte na ontbijt terug in bed.
Weer eruit was grasmaaier foetsie. Roos had apparaat meegenomen om uit te lenen aan vriendin Suus.

Deed inkopen bij huppelslager. Na afrekenen overhandigde Nel me de koeltas en zei: ‘Er zit een cadeautje in voor Rosa.’
‘Een cadeautje voor Rosa?’ herhaalde ik schaapachtig.
‘Opdracht van Emmie. Iets met een afgepakte bal door Bjorn?’
Nou ja! Het bleek een door slager zelf gefabriceerde worst als hondensnack.
Hoort Rosa naam van Bjorn holt ze kwijlend naar koelkast, en laat even later in gelukzaligheid plakje naar binnen glijden. More!

Langs de Lange Linschoten

29 gedachten over “Ballendief!

 1. Ik vind de naam huppelslager al heerlijk maar wat een prachtmens. Melij met jongeling, keek vast verveeld omdat het helemaal geen zin had in het uitgekauwde fotoidee bij dat saaie kasteel. Annie MG stijgt in mijn achting, niks leukers dan een bejaarde met een grote waffel, deels al gelukt.

 2. Vorige week fietsten ook wij in Haarzuilens, ik vind het een schitterende omgeving. We hadden samen iets kunnen gaan drinken in Toetje.
  Weer zalig gelachen met jouw verhaal.

 3. Wat goed van die Emmie om de slager het ballenprobleem op te laten lossen…en Rosa heeft een vriend voor het leven.
  In gedachten zie ik je nu fietsen met de hoorns op het stuur 😉

 4. Een toreador bij Haarzuilens, had daar eerder een ridder verwacht.
  Ik denk dat Rosa met plezier een nieuwe bal verspeelt. Voor wat hoort wat.

 5. Honden en slagers is een perfecte combi. Zag laatst ook Sonja Barend op tv en genoot van haar, blijft een geweldig mens. Ligt eraan of het leuke mensen waren die vader en zoon, anders had ik er een stier op afgestuurd. Ik denk dat ik weet waar Roos de grasmaaier voor nodig had, gaat vast feestje vieren met vriendinnen. Kijk maar naar het filmpje op 4.10 minuten. https://www.youtube.com/watch?v=ql_eBl0LHjc

 6. “Besloot terplekke om leuk, opgewonden, oud mens te worden. (Verstandig, kan ik niet beloven.) Goed begin voor rest van mijn leven!”….

  Dat betekent dus nog heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll ‘keekjes bakken’

 7. Oud worden is me gelukt, al het andere komt misschien nog. 😉
  Grasmaaier had je In beslag moeten nemen, altijd handig om dwarsliggende mensen c/q/ mannen, het gras voor de voeten weg te maaien.

 8. Bij de slager kom ik al jaren niet meer, tja vega heeft die man niet natuurlijk. Alle ballen verzamelen !! Tja honden en hun bal dat kan lastig zijn, gelukkig heeft mijn kat alleen pingpong balletjes om in huis mee rond te rennen, als ik het niet zie dat er eentje opeens voor me ligt wil ik die wel eens per ongeluk plat trappen. Nou ja geen probleem ik heb er genoeg in huis dan krijgt ze een nieuwe.

 9. Ik loop altijd met een wijde boog, om zo’n ballenhapper als Bjorn heen hoor!
  Is dat een ossenkopstuur met grote hoorns, dan gaan ze wel je opzij hè?
  Je hoeft helemaal niet verstandig te worden, dat zijn vaak saaie mensen, en dát wil jij vast niet zijn!
  Had die vriendin van Roos, dan wél borsthaar?
  Aardig van de huppelslager, een lekker cadeautje voor Rosa, ze zijn nu vrienden voor het leven toch?
  Lieve groetjes, Edje

 10. Ik was een paar weken geleden ook bij Haarzuilens, als wandelaar zonder fototoestel of toreador. Wel zag ik in de verte de spoorlijn (Harmelen?). Het was er zo druk dat we maar in Woerden op een terrasje zijn gaan zitten (toevallig is daar ook de modelspoorwinkel van meneer Grootendorst). Een model van de Siemens Eurosprinter familie heet Taurus (stier), misschien die toreadors daar eens mee laten vechten (met rode theedoek op een gesloten spoorwegovergang laten staan waar zo’n Taurus met 230 op af komt rijden?)?

 11. Die Bjorn, men zegt dat hij 20 ballen heeft.
  Je ossenkopstuur zal wel indruk hebben gemaakt en riep hem tot actie.
  Zo je hebt jezelf nogal een belofte gedaan, deel je deze ook met Joris?
  De huppelslager voelde zich blijkbaar schuldig en baalden van de bal. Hans

 12. Ik denk dat Rosa het een zeer goede ruil vond, een oude bal voor een verse worst. Zowel Annie M.G Schmidt als Sonja Barend zijn fantastische vrouwen, beide adrem en vol humor.

 13. Nog altijd wil ik het boek van Sonja eens lezen. Binnenkort maar eens aanvragen in de bieb (Je ziet mij nooit meer terug). Er schijn trouwens ook een toneelstuk over haar te komen. Jouw leven met Rosa en consorten kan ook wel een toneelstuk of boek vullen. Gelukkig mogen wij je blog lezen.

 14. ha die Mirjam
  Rosa, zal blij zijn , volgende x geeft ie alle ballen aan Bjorn
  er is vreemd volk op je pad , de boer moet daar maar wat stieren laten grazen
  dacht dat je dat al was geintje de

  niks ernstigs na de aanvaring met de grasmaaier pppfffttt
  Rosa blij
  lieve groet

 15. De Colnago brengt je langs mooie plekjes. Wat is het fijn hé om zo fietsend rond te dwalen.
  Las dat de Colnago fabriek topjaren qua verkoop heeft, dankzij meneer Pogačar die alles wint op zo’n fiets.

 16. Roos mag bij mij ook wel even het gras komen maaien. Die Rosa, heeft gewoon een slager als vriend. Kan toch niemand tegenop.

  Love as always
  Dimario

 17. Keihard!
  Je kon het voorstellen, Mirjam, dàt zou pas een reportage geweest zijn!
  Kunnen wij meegenieten…
  ‘k Bulder…!
  Wahw! Toffe reactie!
  Lie(f)s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *