Mona en de vrijwillger

Keek op de week (180)

Foto Pixabay

Dorpsgenoot kwam aanlopen terwijl ik mos en witte muur uit voortuin plukte.
Vrouw hield halt, bekeek ons lapje postzegel en zei: ‘Wat heeft u een rommelige tuin.’
‘Wat vindt u precies rommelig?’ vroeg ik, terwijl ik mijn rug strekte.
‘Die lange stengels. Vréselijk, dat onkruid.’
‘Dat zijn bloemen; het is Vingerhoedskruid. De hoedjes zitten bomvol bijen en hommels.’
‘Alles groeit door elkaar,’ zanikte vrouw verder.
Daar had ze een punt. Sinds vier buxusvakken zijn opgevreten door motten, groeien Zenegroen, Franse geranium, Zeeuws Knoopje en Kattenstaart knus tegen elkaar.  Daartussen enkele paardenbloemen, Engels gras, en bodembedekkers. Onze tuin is een koek en zopie voor insecten.
‘Haalt u alléén het mos en dat…dat platte spul weg? Laat u de rest staan?’ Bij laatste zin schoot stem van vrouw omhoog.
Kreeg lust vrouw omlaag te slaan. ‘Mevrouw,’ rondde ik het gesprek af, ‘het is maar goed dat wij een tuin hebben, en u slechts een balkon met kunstgras. Goedemiddag!’

Zat weer bij Carolien. Kennelijk heeft Hemel via Droomland bezoekuren.
Carolien breide blauwe sokken, en die naaide ze aan uiteinde van een in zelfde kleur gebreide sjaal. Ze vouwde een sok om haar oor, wond sjaal om haar hoofd – als boerin met kiespijn – en andere sok om andere oor.
‘Nu krijg ik nooit meer koude oren,’ zei Carolien met onnavolgbare logica.
Voelde na ontwaken hunkering om ook blauwe sokken te breien.

Wandelde met Rosa door woonwijk. Passeerde speelplaats. Op schommels zaten twee knaapjes. Twee meisjes stonden er beteuterd naast. Een met paardenstaart, ander met kroeshaar en kralen.
‘Mevrouw, die jongens pesten ons.’
Hè get! ‘Wat doen ze dan?’ vroeg ik.
Vanaf schommels klonk: ‘Jongens zijn sterk, ze bouwen een kerk! Meisjes zijn slap, ze vallen in de pap!’
‘Weet je wat je kan zeggen?’ smoesde ik met meiden.
Enthousiast veerden vriendinnen op. ‘Zal ik tot drie tellen?’ vroeg Kroeshaar.
‘Een, twee, drie. Jongens zijn vies, ze stinken naar de pies! Jongens…’
De sterke mannen gleden van schommel en renden weg. Naar de rok van hun moeder.
Vlecht zei praktisch: ‘Zo, nu zijn schommels van ons.’
Alles in het leven is betrekkelijk. Rosa zag onverwacht kat langs waterkant en sleurde me omver. Viel op handen en knieën in het gras, rakelings langs hondendrol.
Liever in het gras dan in de pap.

Rood autootje stopte schuin over twee parkeervakken, en portier zwaaide open. Man op leeftijd kwam zwaar steunend op loopkruk overeind uit autostoel. Het was vrijwilliger die ruim tien jaar als vrijwilliger bij bieb werkt. Geen moeite is hem teveel.
Uit AH kwam vrouw aanlopen die in dorp reputatie heeft opgebouwd. Altijd begripvol, tolerant, warm en gezellig.
‘Als je niet kan parkeren, stop dan met autorijden!’ schimpte ze in voorbijgaan.
‘Ik heb net een nieuwe heup!’ riep Vrijwilliger.
‘Wat kan mij dat schelen? Ik zou die auto zo nooit neerzetten!’
‘Nee, want jij hebt geen rijbewijs, Mona!’ bemoeide ik me ermee.
Mona keek me met moordzuchtige blik aan, waarna ze bijna op voetganger botste, die vervolgens volle lading kreeg.
‘Wat bezielt mensen toch?’ vroeg Vrijwilliger.
‘Niks van aantrekken. Mensen met een grote mond hebben meestal weinig inhoud. Wedden dat haar tv-scherm groter is dan haar boekenkast?’
Vrijwilliger schaterde: ‘Ik heb haar nog nooit in de bieb gezien.’

46 gedachten over “Mona en de vrijwillger

 1. Dag Mirjam,

  En vingerhoedskruid is nog wel zo mooi.
  Een tuin vol bloemen waar de bijen komen en de vlinders, hoe mooi kan het zijn.

  Het tv-scherm groeter dan de boekenkast, die wil ik onthouden:)

  Ik heb weer genoten van je blog.

  Fijn weekend verder en lieve groeten,
  Hilly

 2. Tja sommige mensen snappen nu eenmaal niet dat wij de bijen en vlinders in hun bestaan een handje moeten helpen, willen ze niet helemaal uitsterven!
  Inderdaad maar goed dat die mevrouw een balkon en geen tuin heeft.
  Al op een balkon kun je ook heel goed een bijen- en vlinderrestaurant hebben hoor, als je maar wil.

 3. Vingerhoedskruid …toch een van de mooiste planten die je nu in de tuin kan hebben
  een geneeskrachtige plant, die zich moeilijk laat doseren..

  je zette die dame keurig op haar plaats

  prettige avond

 4. Het kán gewoon niet lang meer duren of je vindt Adam en Eva in je vooruit, Die zijn nog altijd op zoek naar een nieuw paradijs. Misschien zou een appelboom planten ze over de streep trekken.

 5. Jouw tuin zal een klein paradijs voor insecten zijn, heerlijk toch en aan die griezelig nette afgezette tuintjes heb ik een hekel. Mijn tuin heeft rondom een hoop struiken en een paar bomen en bij het terras ook nog wat bloemen, maar het is voornamelijk groen. Fijne dag gewenst.

 6. Wat heb ik weer genoten en gelachen met je week. Ik zie het allemaal gebeuren. Dat TV-scherm is een vondst die zo maar eens zou kunnen kloppen.

 7. Wat een fijne droom, wat een schat en nog steeds humor !
  Vingerhoedskruid is een lekkere eigenwijze plant, trekt haar eigen plan. Het ene jaar hier, het andere jaar daar in de tuin, maar op welke plek ook, altijd prima.

 8. Alles is beter dan een betonnen tuin. Hier mag de tuin zijn gang gaan, behalve het gras. Dat maai ik eens per maand. Om nog zelf nog enige toegang tot de tuin te houden. En klagende mensen moeten een spade onder hun kont krijgen…

 9. Volgens mij kan het zo nu en dan bij jullie in de buurt heel gezellig zijn met klagende mensen over auto’s en onkruid. Bij ons achter staat het onkruid gigantisch hoog. Waren vandaag mensen van afdeling groen aan het proberen het tussen de struiken weg te halen. Misschien hadden ze beter de struiken weg kunnen halen is minder werk 🙂 Terwijl ik sta te praten hoe snel het groeit, zeg ik opeens nou ja kijk nou eens. Tuinman kijkt verschrikt op, wat is er, wat is er. Je haalt het weg en ik zie het zo alweer omhoog komen. Tja daar lijkt het wel op zei hij met een trieste stem.

 10. Stuur die mevrouw maar eens over de grens, meer bepaald in België. Onlangs noemde een tuinman met veel ervaring onze tuin een ‘jungle’. Alles groeit door elkaar en de sterkste overwint hier. Een paradijs voor dier én mens, want wij werken er (te?) weinig in. Die vingerhoedjes zijn enig! Maar ook giftig, hoorde ik onlangs?

 11. Onkruid is een plant die op de verkeerde plaats staat, zegt mijn schoonzus. Maar die dames die op de verkeerde plaats hun mening ventileren zou je ook als onkruid kunnen zien. Dat is heel vervelend, want onkruid vergaat niet?

 12. Onkruid, nou ja zeg Vingerhoedskruid is juist een dankbare plant in de tuin.
  Nou, koude oren het kan zelf nu nog in juni gebeuren.
  Je hebt de meisjes toch weerbaarder gemaakt.
  Zo denkt Rosa er ook over, gas op de poten.
  Steeds meer mensen zijn goed in de wind van voren aan andere te geven. Hans

 13. Als die groenbarbaar hier in mijn tuin zou kijken zou ze een hartaanval krijgen voor haar natuurallergie.

  Fraaie blog met prachtige vergelijkingen/taalvondsten weer. Ben zo blij dat je weer (zo vaak) schrijft.

 14. Ik hou ook niet van mensen die een tuin gelikt willen. Dat is dan geen tuin meer hé. Hier in Noorwegen laten ze het onkruid overal welig tieren. Het is prachtig. In Nederland wil men enkel nog biljartlakens en beton zien.

 15. Je tuin moet je zeker zo houden, de insecten worden daar heel blij van. Ik was vorige week in ’t Cultuurhuis bij een film van wat er onder de grond leeft, heel interessant. Naast me kwam een vrouw zitten die best aardig was en een praatje maakte maar ik wist zonder haar te kennen precies hoe haar tuin er uitzag. Netjes alles in vakjes en perkjes zonder een soms zo mooi onkruidje…….

 16. Die vrouw wist dus duidelijk niet waar ze het over had, een tuin moet helemaal niet zo netjes zijn, een beetje rommelig is goed voor insecten!
  Niet doen hoor, Pipi had ook geen blauwe sokken.
  Hahahaha, die meiden hadden heel wat te vertellen thuis!
  Rosa heeft zeker geen koekje gekregen hè?
  Altijd begripvol, tolerant, warm en gezellig, zou ze een man hebben? arme stakker!
  Lieve groetjes, Edje.

  • De vrouw moest dringend de swiffer door haar hoofd halen, haha.
   Nee, had Pipi geen blauwe sokken? Het is wel de favoriete kleur van Carolien en mij, vandaar dat ik warm liep voor het idee.
   Ja hoor, bij thuiskomst krijgt Rosa altijd een botje.
   Mona heeft geen man…
   Dag Edje, lieve groet.

 17. Mijn tuin blinkt ook niet uit in netheid, maar daar maak ik me niet druk om. Had een tijdje een vriend die altijd kritiek had op over hoe mijn tuin eruitziet en vond dat ik vaker onkruid moest wieden en dat mijn planten en bollen wel erg lukraak geplant waren. Ja , makkelijk praten als je alleen een balkonnetje hebt , ik heb doorde week genoeg te doen op mijn werk en niet veel energie om alles bij te houden. Maar in mijn tuin zitten kikkertjes in mijn mini vijvertje en vliegen vogels en insecten af en aan. Bovendien heb ik geen inkijk door al dat groen en zie ik liever mijn struiken en plantjes dan de auto’s die voor mijn deur geparkeerd staan.

  • Klinkt super: een tuin met kikkertjes en veel groen zodat je de geparkeerde auto’s niet ziet. De tuin is er voor jou en niet andersom! Bedankt voor je reactie.

 18. ha die Mirjam

  goede middag

  goh ik je zou willen dat er geen sterke jongens waren
  zou een boel ellende hebben bespaart
  en de wapen industrie arm

  je zou die Mona toch
  ze zou passen bij de frikadellen en kroketten

  lieve groet

  • Hej, jij hebt Vlieland als profielfoto. Leuk!
   Laten we het maar niet over de oorlog beginnen…
   Je opmerking over Mona, ik lig blauw (-:
   Lieve groet.

 19. Onze tuin is ook allesbehalve netjes en ordentelijk. Wie ligt daar nu wakker van ?
  Leuk liedje leer je die meisjes. De jongens konden er niet mee lachen.
  Die dame komt dus nooit in de bieb. Misschien maar best zo.

 20. Ik snap niet dat mensen denken dat een tuin netjes moet zijn, denk je nou echt dat insecten en dergelijke dat iets kan interesseren. Als er maar genoeg schuilplaats, blommen en dergelijke in staan.
  De jongens in de pies, maar jij bijna in de poep, dat was toch wel karma geweest dan. Kijk dus maar uit wat je kleine meisjes leert.

  Love As Always
  Dimario

  • Onze achtertuin is nog erger. Ergens las ik dat je tuin de binnenkant van je hoofd weerspiegelt. Komt aardig in de buurt (-:
   Met kleine meisjes weerbaar maken, kan je niet vroeg genoeg beginnen.
   Lieve groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *