De waarzegster

Keek op de week (181)

Lopikerkapel

In Bleskensgraaf lag op weghelft familie zwaan te dutten. Witte donskuikens tussen pa en moe in. Een familieopstelling! Greep telefoon uit wielershirt, richtte, en voordat ik vuur! kon doen, kwam volwassen zwaan blazend en wapperend met vleugels op me af. Andere exemplaar snavelde kroost sloot in.
‘Ik wilde alleen een foto maken,’ zei ik verontschuldigend.
Zwanenogen zeiden: jouw soort ken ik.
Oké, ik ging al.
Zag herkansing in futengezin bij Noordeloos. Richtte telefoon, en van onderwater dook aalscholver omhoog. Futen schrokken zich lazarus en fladderden alle kanten op.
Misschien, dacht ik, is het beter dat ik me concentreer op onroerend goed. Met uitzondering voor nest jonge kaaimannen.

Droomde dat ik bij waarzegster zat.
‘Als u mocht kiezen, wie zou u dan willen zijn?’ vroeg vrouw.
Domme vraag. Moeder van Roos, natuurlijk.
‘Wil je weten hoe oud je wordt?’
Riep ferm: ‘Nee!’ Wat was dit voor onzin. Was ik hier vrijwillig naar binnen gelopen? ‘Wie stelt hier eigenlijk de vragen?’ vroeg ik.
Vrouw begon sadistisch te lachen. Ze zag er niet uit als waarzegster. Niets zigeunerachtigs. Geen glazen bol. Op leeg bureau lag alleen lipstick. Zag vier witten muren. Geen deur. Wilde  meteen, direct, onmiddellijk weg.
‘Waar is de uitgang?’ vroeg ik.
Mens lachte krijsend.
Ik griste lippenstift weg en tekende rode deur op witte muur.
Waarzegster schreeuwde iets in onbekende taal en bleef krijsen.
Deur klemde. Als ik bij die vrouw bleef, werd ik krankjorum. Begon luid te wenen.
Werd toen wakker. Hoorde uur later nóg afgrijselijke lach. Waarom droom ik geen sprookjes?

Het waaide debiel hard. Vogels hingen zeeziek in de bomen en tijdens mijn rondje met Rosa overleed stormparaplu. Meestal is het één balein die het begeeft, maar ditmaal waaide de ene helft van de plu over de andere heen.
’s Avonds constateerde Man: ‘Vakkundig gesloopt, je moet het maar kunnen.’

‘Het schiet nou op, hè? Drie weken nog. Spannend, hoor. Alles geregeld?’
‘Al-les geregeld!’ sprak vrouw met diepe zucht. ‘Poeh! Ruim twee jaar voorbereiding.’
Terwijl ik treuzelde bij puntpaprika’s ging mijn fantasie op reis. Wat ging er gebeuren? Verhuizing naar gerenoveerd kasteel? Emigratie? Aanschaf kudde Friese volbloedpaarden? Adoptie?
‘Marie-Louise heeft haar trouwjurk voor de laatste keer gepast en hij zit perrr-fect!’
Vrouw leek van blijdschap te zweven.
Twee jaar? dacht ik. Twéé jaar ter voorbereiding van huwelijk? Moet hardcore bruiloft zijn, eentje uit hogere prijsklasse.
Man en ik hadden alles in vijf maanden bedacht, beklonken en bekeken.
Vrouw kirde verder: ‘Marie-Louise is feministisch, want ze neemt de achternaam van Raymond aan.’
Voelde adem stokken van weerzin. Wilde roepen: Weet je wat feministisch is? Wanneer man de achternaam van zijn vróuw aanneemt! Heb me ingehouden. Snap niet hoe.

Parkeerde auto op Zaag. Rosa en ik stapten uit.
Na aantal meters lopen, keek ik achterom. Auto kon best 3/4 meter naar achteren.
Om Rosa niet weer in/uit te laten stappen, bond ik haar riem vast om paaltje. Zag vanuit ooghoek witte auto aan komen rijden.
Verzette auto en liep terug naar Rosa. Witte auto stond er nog.
‘Ik dacht dat je je hond vastbond en weg zou rijden!’ riep vrouw door open raam.
No way, José!
‘Had u de politie gebeld?’ vroeg ik.
‘Jazeker. En je kenteken genoteerd.’
Prees vrouw hondenhemel in.

De Zaag

 

65 gedachten over “De waarzegster

 1. Had al zo een vermoeden…bleef zolang stil hier.
  Geniet er maar van
  Je zou het uit kunnen proberen maar dan moet je wel een zonnebloemveld vinden 😉 Wij hadden er hier in de buurt een…die aan de weg de bloemen verkochten voor bijna niks.

 2. Ik hoorde van de week heel duidelijk mijn naam roepen, op de manier zoals mijn lief mij roept als ik me (zelden) verslaap… schrok dus wakker en vloog uit bed… om te ontdekken dat het pas 04.30 uur was… Tja… Schiet mij maar lek.
  En wat fijn om te lezen dat er nog zulke toffe voorbijgangers zijn 🙂
  Heb een goed weekend met hopelijk weer mooie verhalen.

 3. Oh dromen, of ik wordt huilend wakker, of schaterlachend en soms , wanneer ik achtervolgd wordt, kan ik opeens wegvliegen.
  Maar gelukkig droom ik niet elke nacht zo intensief.

 4. Hopelijk is weer goed gegaan met politie. Zwanen uit de buurt is wel beter. Ik ben namelijk gek op zwanen en jonkies. Verleden jaar nog. Veel jonkies geboren van toen. Halve meter afstand ging ik foto’s maken. Ouders deed bij mij niks. Welk pech geweest voor je…. Nare droom… Foto erboven heel mooie buurt te zien. Onderste foto zit flos eraan voor de hond. Grappig! Fijn weekend. Bij mij blijft pijn houden…. Maar goed ik moet wel door…. Waardeloos de lift……

 5. Twee jaar voorbereiden over 1 dag, vraag me af of ze alles wat zij wilt ook zelf betaalt als ze zo feministisch is. Nog niet misschien dat ik een andere achternaam aanneem ouderwetse onzin. I weet welke dag je stormparaplu sloopte, het waaide belachelijk da moet je echt goed opletten. Op mijn werk ganzen en baby’s hilarisch moet af en toe mensen gaan ontzetten, zelfs de kleintjes blazen naar me.

 6. een zwaan met jonkies..

  zou ik niet uitdagen..

  net zoals wij met onze kinderen toch

  een waarzegster is niet te vertrouwen

  enkel geld telt voor hen, laat staan dat ik er zou van dromen

  prettig weekend Mirjam

 7. Oef de nieuwe week is al ver gevorderd, waarschijnlijk heb je alweer het nodige beleefd voor een nieuwe keek. Deze met plezier gelezen. Had nogal wisselende verbinding op camping.

 8. Het waas wél een sprookje die droom van jou. maar je werd té vroeg wakker. Wéét je toch bij sprookjes wordt het éérst heel gruwelijk en pas dán komt alles goed. Dat heb je nou gemist!

 9. Zwanen en hooglanders met jongen, daar ga ik met een grote boog omheen. Terwijl ze vast banger van mij zijn. Het is nog niet de tijd van het jaar dat mensen dieren in het bos achterlaten, al lees ik dat de dierenbescherming het al heel druk heeft met konijnen etc. Maar ik had je nummer ook genoteerd.

 10. Feminisme is vooral dat vrouwen een keus hebben. Dus als het de keus van mevrouw bijna X, dan klopt de uitspraak van mams. De rest zijn vermoedens.

  De wachtende witte auto… beetje sociale controle kan geen kwaad. Inzittende kon niet weten dat jij Rosa nooit achter zou laten.

  • Eerst waren er de feministen dan pas daarná kregen vrouwen een keus.
   Feministen zijn tegen het systeem, het patriarchaat. Wanneer je de naam van je man aanneemt, volg je het systeem. Dat geeft niet, maar noem jezelf/iemand dan geen feminist.
   De actie van die vrouw juich ik alleen maar toe. Heel alert!

 11. Zolang voorbereiden pffft , wij besloten destijds te trouwen omdat mijn man een nieuwe baan kreeg en dat , wanneer hij getrouwd was, bij die baan een huis (nou ja een flat) werd geregeld. Dus we zijn toen snel getrouwd ook vroeger was er in Amsterdam eo moeilijk aan een huurwoning te komen. Achterdochtige familie begon gelijk te tellen, maar toen er na negen maanden nog geen kleine was (die kwam pas na ruim drie jaar) bedachten ze pas dat het geen ‘moetje’ was.

 12. En toch vind ik de reactie van die dame goed….zij wist tenslotte niet dat je Rosa niet achter zou laten.
  En zwanen met jongen , net als ganzen met jongen, ver uit de buurt blijven!
  groetjes, Franca.

 13. Ik ben ooit omgevaren omdat in heel klein slootje, zwaan echt voor mijn boot en aan de zijkant erg klapperend ging doen, ben maar even achteruit gevaren. Had ik voor een meerkoetje natuurlijk niet gedaan, eigenlijk wel flauw. Ik droom vaak dat ik een grote prijs win, nou geloof me dat is ook niet prettig wakker worden. Bruid in spe zegt zeker ook haar baan op om afwas te doen, strijken, kinderen te baren en ‘feministisch’ op te voeden 🙂

  • De zwaan kwam erg overtuigend over, hahaha. Misschien droom je over prijzen winnen omdat je geslaagd bent in je leven? Je bent een BN’er in Leiden, en komt met iedereen in contact.
   Een man gehoorzamen, staat dwars op mijn karakter. Wat een andere vrouw doet, tja…

 14. Trouwen feministen dan nog? Ik had waarschijnlijk zo geschreeuwd en geschopt tijdens die droom dat Dinnetje het huis uit was gerend.

  Love As always
  Dimario

 15. Ja het is oppassen met dieren die kleintjes hebben
  Die verdedigen ze met eigen leven.
  Je had nog een halve plu…was die nodig dan ?
  Gelukkig zijn dromen bedrog maar vertellen wel wat
  Maja wat dan
  Het idee alleen al rosa achterlaten…die kwam ik dan wel halen.
  Fijne week

  • Logisch, ik verdedig Roos ook met mijn leven. Dapper, hoor, dat dieren dat ook doen.
   Kapotte plu en geen jas aan, hè? Thuis kon ik mijn broek uitwringen.
   Lief dat je Rosa zou komen halen ♥

   • Vandaag Lana van dochter weer gezien na de vakantie en wat zijn ze lief…Vakantie is leuk, maar heerlijk ook om weer thuis te zijn..
    Alles goed zie geen nieuwe keek op de week

 16. Ja, pa Zwaan kan flink uit de veren komen als je aan zijn gezin komt.
  Dit was ook een sprookje, maar wel een enge.
  Nou, een paraplu overleeft het begin van de zomer niet, hopen op beter weer.
  Sommige hebben een lange aanloop nodig, zal wel onzekerheid zijn.
  Gelukkig zijn er mensen die zorg voor Rosa hebben, je zou maar weg zijn gereden, brr. Hans

  • Ik miste het: en ze leefden nog lang en gelukkig. Nou lijkt lang en gelukkig me saai. Dát zal het zijn.
   Roos zit in Griekenland. Daar is het 30 graden. Hier haalt de dag- en nachttemperatuur opgeteld niet eens de 30. Het lijkt wel herfst.
   Die mevrouw verdient een lintje. Rosa vastbinden en achterlaten….ik zou nooit meer kunnen lachen.

   • Roos zit goed, het is hier ook fris en harde wind.
    Dat doe je toch geen dier aan, vast binden! en weg gaan.
    Klopt ik zit het liefst tussen The Beatles en Dire Straits.

 17. Wel een goede reactie van die mevrouw hoor natuurlijk haha… Zo lastig die vogels die bewegen heb daar ook wel last van…Ja bij een bruiloft gaat het er wel heel anders aan toe. Ex en ik waren er destijds snel uit.

 18. OEI…een zwaan kan met zijn/haar vleugel je arm breken hoor.
  Wanneer je ooit een nest jonge kaaimannen aantreft, willen wij toch graag de foto’s zien.
  Dat was geen droom, maar een nachtmerrie!
  Dan kan je toch beter een waarzegster van de kermis hebben, dan weet je tenminste zeker dat het flauwekul is.
  Hahahaha, geweldig….vogels hingen zeeziek in de bomen, hoe kom je erop!
  Gossie, 2 jaar voorbereiding voor het huwelijk, je moet er toch niet aan denken dat Marie-Louise iemand is die wil wachten met de sex tot ze getrouwd is!!!!
  Wanneer ze je opakken, en in de cel smijten, zal ik een cake voor je bakken met een vijl erin hoor!
  Lieve groetjes, Edje.

  • Met een zwaan zoek ik heus geen ruzie. Wanneer ik een nest jonge kaaimannen zie, dan stuur ik jou een mailtje met de locatie. Kan ik de foto’s op jouw blog bewonderen. Deal?
   Als iemand kan bakken ben jij het, dus aan die cake met vijl, daar houd ik je aan!
   Dag Edje, lieve groet.

 19. Wilde dieren en foto’s maken gaat bij mij ook niet samen. Ook ik en plu’s doen het ook niet. Als ik er zo lang over had gedaan om te trouwen had ik de 50 jaar samen nooit kunnen halen. Ik ben wel blij dat er nog mensen zijn die op Rosa letten…

  • Mijn gevoel voor fotografie is niet best ontwikkeld. Zeker als ik mijn foto’s vergelijk met die van Edward of Antje (-: Ik ben ook blij dat zulke mensen die op Rosa letten bestaan. De goeden zijn met meer!

 20. Ik ga altijd met een grote boog om zwanen met jongen heen, zwanen ouders zijn nogal overbeschermend. Twee jasr voorbereiding voor een bruiloft, zul je straks zien dat ze binnen een jaar gescheiden zijn. En alsof jij Rosa ooit zou achterlaten (maar ja, dat kon die mevrouw niet weten, dus fijn dat ze zo met Rosa’s lot begaan was)

  • Ze lagen op de weg en ik ga niet terug (-: Dan had ik gewacht op een auto. Ik vind het prijzenswaardig dat die vrouw de politie had willen bellen, echt!

 21. Als ik heel (gezond) oud mag worden, mag een zegster met dit voor waar geven. Of vraag ik nu teveel?
  Dromen zijn bedrog, weet je!
  Van zwanen ben ik bang, zeker als ze kleintjes hebben. Ben ook al eens bijna-dood geweest van een bijna-aanval van een boze zwaan. Toch mooi hoe ze opkomen voor hun kroost.

  • Jij mag op die vraag van de waarzegster toch ja zeggen? Als ik maar niet hoef te weten of ik volgend jaar haal of 79 word.
   Van zwanen ben ik niet bang, maar ik heb respect voor ze. Zelfs moeder-eenden veranderen in tijgers als het om hun kleintjes gaat.

 22. Wat een akelige droom was dat. Vergeet die maar vlug. Ik weet dat ik ook akelige dromen droom, maar bij het ontwaken zijn ze vergeten,
  Wat jammer van die zwanenfamilie, ik had die donsjes graag gezien dan zijn ze nog wel lief. Volwassen zwanen zijn agressief. Zeker wanneer ze jongen hebben. Dus je hebt veel geluk gehad. In het vervolg met een grote boog eromheen dus.

  • Je vraagt je af waar een mens het vandaan haalt…Mijn foto’s zijn niet van die kwaliteit dat je de donsjes echt van dichtbij had kunnen zien. Ik wilde ze ook niet overeind jagen, maar erlangs lopen bleek genoeg.

 23. ha die Mirjam

  je mooie foto bovenaan , komt me zo bekend voor , zal eens zoeken later

  jij had pecht met de zwamen en de fuut ik trof het juist j.l. zondag
  oké wel met een flinke zoom natuurlijk

  plu thuis laten , net als Rosa 🙂

  dat jij je kon inhouden mag wel in de krant , na het horen van die flauwekul

  ze maakte een grapje zeker

  lieve groet

  • Lopikerkapel ligt aan de overkant van Vianen. Je rijdt erin en eruit. Vanaf de dijk kan je je naar beneden laten vallen.
   Alleen maar te prijzen dat mensen wanneer iemand een hond vastbindt. Dat zou jij ook doen!
   Lieve groet.

   • ja ik zocht het op , kwam er langs/door als ik van het pontje kwam dat me van Vianen naar Nieuwegein bracht , links af de dijk op , en ff verder er af , mooi paadje , en ik stopte daar toen bij een schitterende tuin vil vlinders ook , dat bleef mij bij 🙂

    absoluut

    fijn weekend groet

 24. Oeps, hopelijk is het goed afgelopen met de politie.
  Waarzegsters en dergelijke lui moeten niet in mijn buurt komen.
  Dieren fotograferen is niet gemakkelijk. Onze Louis werkt alleen mee als hij slaapt en dan nog…..

  • Het was onbegrijpelijk dat ik bij een waarzegster naar binnen zou gaan. Rosa kijkt altijd net de andere kant op als ik een foto wil maken. Uitgekookte Louis!

 25. Vertrouw nooit een zwaan, en ook geen waarzegster. Wat een afschuwelijke droom, vooral het feit dat er geen deur in zat en dat ze die dan met lipstick op de muur tekende. Een echte nachtmerrie.
  Twee jaar voorbereiding voor een huwelijk, dat is te veel. Niet zelden zijn die mensen sneller gescheiden dan ze gehuwd zijn geraakt.

 26. Da’s pech, Mirjam.
  Oehhh…, nog meer pech…
  Was je toch nog half droog dan… 😉
  Wie zal daar onder de sloef zitten?!
  Een deugddoende reactie!
  Lie(f)s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *