Ezels en stenen

Keek op de week (87)

Man kwam volkomen verzenuwd thuis. Kwakte krat met boodschappen voor hele week op plavuizen, en luchtte hart. ‘Niet normaal! Januari en liggen paaseitjes al in winkel. Dacht dat het overgebleven kerstrommel was, maar nee, cho-co-la-de-ei-tjes voor Pa-sen!’
Had aandachtig geluisterd en geknikt. Zei: ‘Ontspan. En. Laaaaat. Los.’ Zegt Joris altijd tegen mij. Vind ik de hel. Vooral “ontspan” werkt als rode lap op stier.
Echtgenoot hoorde eigen woorden in verbijstering aan.
Ik glimlachte. Denk dat Joris roodkleurig textiel voortaan binnensmonds houdt.

Keek op wekker: 01.35 uur. Feliciteerde me met mezelf. Weer jaar ouder.
Kreeg inval: mocht cadeau van Melody openmaken! Sloop in donker op handen en voeten van trap. Naar keuken voor mes. Rosa dolblij alsof ze me vorig jaar voor laatst had gezien.
Afgelopen dagen had ik Mel al geappt en gevist naar inhoud.
ik: Nog VIJF dagen. Is het een geluidsbox?
M: Nee, ze zijn heeeelll stil.
ik: Meervoud!
M: En nooit, maar dan ook écht nooit…achter gaan staan.
ik: OMG wat ben jij erg.
Dag later wrijft ze erin: W88 duurt lang, hè?
ik: Nog DRIE dagen. Zijn het twee paarden?
M: Alléén bij de Germanen. Moeilijk, hè wachten?
Wordt vervolgd.
Ja, ik moest zes dagen wachten. Nu jullie.

In verband met rioolwerkzaamheden ligt kruising (groot woord) vlak bij ons huis open. Is uitvalsweg naar polder/elders. Moet he-le-maal omrijden door dorp. Die keren dat ik in auto zit en halverwege bedenk dat ik moet omkeren…Niet een, of twee, of drie keer, hè?
Rosa vindt omweg voor grote middag-uitlaatronde ook niks. Kop op m’n linkerschouder jankt ze zacht van ongeduld. Baas, waarom duurt het zolang? Rijd eens door, ik moet kakken!

Heb me iets voorgenomen! Ga vaker pure bonbons eten. Kreeg van Joris voor verjaardag doos vol en bedacht: two pieces a day keeps doctor and dentist away.
Niet pralines van Leonidas, maar van Berkhout. Is me raadsel waarom kaasboer bonbons verkoopt, maar krengen zijn van uitstekende kwaliteit en zo groot dat ze amper in één keer in waffel passen.
Heb kleine mond. Orthodontist constateerde dat tien jaar geleden. Als feit!
Man en alle bekenden weten uiteraard beter…
Kan zuinigjes twee happen nemen, maar ik wil propvol gebit. Chocolade lang-zaam laten smelten en dan ontploft inhoud tegen inwendig plafond. Ben voor vijf minuten volkomen analfabeet en onaanspreekbaar. Nu ik daaraan denk: Man is ongetwijfeld te porren voor goede voornemen.

De 102.000
Tot 27 januari worden in voormalig kamp Westerbork 102.000 namen voorgelezen van vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. Het lezen gebeurt bij de plek waar treinen naar vernietigingskampen vertrokken, en is live te volgen via NOS.
Dit gebeurt eens per vijf jaar; dit jaar is bijzonder omdat Holocaust 75 jaar geleden wordt herdacht.
Heb enkele malen geluisterd naar voorlezen van voornamen, achternamen en leeftijd van mensen. Grootouders, ouders, broers, zussen, kinderen, kleinkinderen…Hele families… Hoe dan? Hoe kónden mensen elkaar dit aandoen?

Post!
Op envelop: “Aan mevr. Kakel-Bont.”
Tssssk. Alsof ik het wel eens bont maak. Vond het getuigen van lef. Stempelautomaat van PostNL sloeg ervan op hol (zie zelf.)
Inhoud: twee blijmoedige kaarten, afkomstig van ons aller blogqueen.
Op achterkant van meest rechtse kaart staat geprint: “Kuise meisjes.”
Vergoelijkend schrijft Riet: “Je bent niet scheutig met foto’s – trek je van de titel niets aan! – maar ik stel me dan maar voor dat je er ongeveer zo uitziet.”
Nou Riet, die zonnebloemen komen aardig in de richting ♥

88 thoughts on “Ezels en stenen

 1. Ha Mirjam ik heb genoten van je van je wat je zo schrijft,
  Pure chocolade,kan ook puur genieten zijn, alles op zijn tijd.
  De winkels beginnen op tijd, stel dat ze het niet verkocht krijgen.
  Je krijgt ze nog niet met Sinterklaas in je schoen.
  Lieve groet
  Christiene

  • Mijn dochter heeft stage gelopen bij een advocatenkantoor, dat op wikkels van chocola had laten zetten: ‘There’s no law against eating chocolate.’
   Geweldig toch?
   Lieve groet ♥

 2. Ik heb de rommel ook gezien, Lidl ook. Ze zijn gek. Ik wil ze trouwens niet, chocola moet makkelijk te benaderen zijn.
  Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met dat namen noemen, je bereikt er geen mensen mee van nu. Die zetten zoiets af maar zijn wel de generatie die herdenken moeten leren zonder veteranen en overlevenden. En onder hen ook mensen die de oorlog niet vanuit de familie kennen of meegemaakt hebben. Andere oorlogen misschien wel met hele andere ‘spelers’ en wel degelijk een verband maar dat verband dat moet hen wel verteld worden en staat helemaal niet in de geschiedenisboeken. Een lastige taak voor de leraren van nu.

  • Chocolade-eitjes bij Lidl vind jij niet makkelijk te benaderen? Ik ben gewoon verwend en blief pure bonbons.
   Jij mag weinig voelen bij het oplezen van de namen. De mensen die de oorlog hebben meegemaakt en hun nabestaanden, zien dat ongetwijfeld anders. Als leraar kun je de naam van Anne Frank laten horen oplezen. Dat maakt het persoonlijk. Een getal zegt mensen niets.

 3. Ik was ook met stomheid geslagen om die paaseitjes.
  Dus.
  En ik wilde je ook een kaart sturen, maar ben het vergeten. Goddank kon ik je appen. Ook leuk. Toch? 😉

 4. Gefeliciteerd met je verjaardag. Zag een scene uit Grace and Frankie waarin een van de dochters overstuur was en getroost werd door een stuk Toblerone. Van zo’n mega-reep. Is wel iets wat bij jou past schat ik in, al weet ik niet of het past, met die kleine mond en de vorm van die Toblerone stukken 🙂
  Stuurde op 18 januari een foto van een Paaseitjes display in de Appie naar mijn broer in het buitenland. Om aan te geven hoe wij van Pasen houden. Of eitjes. Of Appie wil dat wij van Paaseitjes houden.

  Dat oplezen van de namen is heel indrukwekkend. Geen anonieme mensen maar stuk voor stuk mensen zoals jij of ik.

  • Chocola is uitgevonden als troosteten, volgens mij. En voor als je blij bent. Kortom: het mag altijd.
   Je broer begreep er geen sikkepit van…

   Ik ben het hartstikke met je eens!
   Lieve groet.

 5. Ha lieve schat,

  ja… vandaag 75 jaar geleden.
  Ik kan even niet vrolijk zijn. Er zal altijd een gat in mijn hart blijven.
  Maar vind het wel fijn, dat er overal zoveel aandacht aan besteed wordt: 75 jaar geleden bevrijd van die onvoorstelbare ramp.

  Ik kan er met m’n kop nog steeds niet bij.
  Vanavond hier in Haarlem.
  Ik ga.

  Liefs, Marlou

 6. Is inderdaad heel mooi en belangrijk om elke vijf jaar alle namen voor te lezen, we en vooral de komende generaties mogen nooit vergeten wat er gebeurd is. Ik stond van de week ook raar te kijken toen ik de paaseitjes bij de kassa zag liggen. Op zich komt het wel goed uit, die van vorig jaar zijn net op 🙂

 7. Dus, wij moeten ook wachten? Tssss!

  Vanavond hier in onze gemeente aandacht besteed aan de Holocaust door middel van Levenslicht van Daan Roosegaarde. Indrukwekkende bijeenkomst. En inderdaad: wat mensen elkaar aan hebben kunnen doen en helaas nog steeds doen … 🙁

 8. Mjammie….. chocolade…. lief van Joris, daar heeft hij toch wel iets mee goedgemaakt?
  Chocolade maakt blij, moet maar verplicht drie maal daags een portie worden misschien zijn de mensen dan blijer en vergeten ze oorlog te voeren. Hopen mag altijd.
  Postbode helemaal trillend van spanning zie ik, stempel viel bijna uit zijn handen;-)

 9. Tja, die paaseieren heb ik ook gezien, maar ik dacht ……. ach sint en kerst ligt eerder in de winkel …….. en blijkbaar is er echt vraag naar en wordt het gekocht, anders zou het niet in de winkel liggen ……..
  Trouwens beslist niet door mij!!

 10. Van chocola word ik altijd vrolijk, maar ik koop de paaseitjes nog niet. Belachelijk dat ze nu al in de winkel liggen. Nog even en de Paashaas heeft pepernoten in zijn mandje. Maar die Joris van jou weet het juiste wel te kopen. Bij het lezen liep me het water al in de mond. Nou vermoed ik maar zo dat jij geen alcohol nuttigt. Maar een stukje goede chocola op je tong en dan een slokje mooie Merlot. WOW! Voor mij ook geen dagelijkse kost hoor, maar ik leerde het ooit tijdens een wijnproeverij.
  Fleurige post kreeg je.
  Holocaust, mag niet vergeten worden. Was deze week aanwezig bij het leggen van de stenen voor het levenslichtmonument. Hoopvol om te zien dat de jeugd goed vertegenwoordig was.

 11. Ja hoor, nou weet ik nog niet wat je hebt gekregen van Mel 😉
  Je maakt het wel spannend.
  Leuke kaart van Riet, volgens mij lijkt het wel, in ieder geval de haarkleur.
  Ik heb inderdaad ook al de paaseitjes gespot, naast de afgeprijsde kerstartikelen.
  Tegen de tijd dat het pasen is zijn die eitjes oudbakken.
  Koop wel een lekkere reep met zeezout van Tony, heerlijk.
  Macht der gewoonte, dat je steeds de “verkeerde” route neemt, heb ik ook vaak als er een weg een poosje opgebroken is.
  Wij zijn een paar jaar geleden in Buchenwald geweest, het is met geen pen te beschrijven wat er daar gebeurt is en je voelt het ook als je daar rond loopt.
  Vreselijk. Het is goed dat daar nog steeds aandacht voor is.

  Liefs Petr@
  X

  • Doe mij maar bonbons, of anders een pure reep van Tony. Kun je ook zo’n groot stuk in je mond stoppen. Ik wil wel chocola proeven.
   Het lijkt me vreselijk om in zo’n voormalig concentratiekamp rond te lopen. Wat je schrijft: wat je het voelt als je daar bent…
   Liefs ♥

 12. Paaseitjes zag in de supermarkt al twee weken geleden ook staan. Ik neem ze niet. Pas tegen Pasen komt. Ik vind belachelijk vroeg. Zijn wel lekker. Net kerst achter de rug. Ik zie ook spulletjes staan bij action van Pasen. Fijne dag verder.

 13. Ik sla de paaseitjes over, ik koop ze niet. Belachelijk dat ze nu al in de winkel liggen.
  Kennelijk is het heel menselijk anderen iets aan te doen. Het is van alle tijden.

  • De Romeinen vochten elkaar al de tent uit. Daarvoor de Egyptenaren… En in de bijbel slaan ze er ook op los. Dat wil niet zeggen dat ik het er mee eens ben.

 14. Op de eerste schooldag na de zomervakantie, dan lopen de meesten nog met een korte broek rond, liggen de pepernoten al in de winkel. Die oude vent is het land nog niet uit of overal liggen de ballen van de kerstman al. En tegen de paashaas ben ik ook al opgelopen. Ik weiger… ik koop de eieren pas een paar dagen voor Pasen… want koop ik ze nu al, dan moet ik ze zelf met Pasen zoeken.

  Die ezel is geweldig (op de foto dan).

  • De één heeft principes en de ander koopt gewoon wat hij/zij lekker vindt.
   Ik had niet echt veel keus aan ezels op Pixaby.com maar dit was by far de leukste!

 15. Nog van harte gefeliciteerd….. en mooie kaarten…. Fietsend is het ook een modderpoel daar in de buurt inderdaad.. blijf mijn fiets schoonmaken haha.
  Pure chocolade heerlijk…… zal eens kijken bij Berkhout, daar zou ik het niet gezocht hebben.

 16. whaahahah ja je bent een zonnebloempje kakelino 🙂

  purechocolade met een dropje 🙂 probeer dat eens, ik denk dat ik als kind de chocolade met zeezout al uitgevonden heb 🙂 duhh
  enne.. denk jij dat wij gaan hengelen naar het kado wat j e kreeg… ” hou vol hé ” 🙂 alléz mon cherie, we gaan naar het bos ….
  doeiiiii
  ❤ ❤

  • Straks begin ik weer te snoepen, da’s niet te bedoeling, Dien (-:
   (Zelfs in paprikachips zit suiker, wist je dat? En in zoute drop!)
   Jij hebt wel meer dingen uitgevonden; creatief wijf ♥

 17. Goede morgen, tja paaseitjes in januari, het kan dus nog gekker. Maar ze mogen het vast straks geen paaseitjes meer noemen om niemand te kwetsen. . .
  Ik wens je een fijne zondag toe.

 18. IK stond ook met verbazing te kijken bij het Kruidvat, Daar lagen kerstspullen in de 90% kortingsbak en 3 meter verder stonden de paaseitjes. Als ze maar kunnen verdienen.
  Trouwens, sinds de rioolwerkzaamheden hier in 2018 hebben we hier allemaal last van problemen. Ik wilde zeggen ‘van shit’ en dat is het eigenlijk ook 😆
  Familie van mijn moederskant, Roma, is ook terecht gekomen in de klauwen van.. Ik heb daardoor dus nooit al mijn ooms en tantes gekend. Wat mensen elkaar aan konden doen gebeurt nu nog steeds op andere plekken in de wereld en hier ligt het gevaar ook constant om de hoek.

  • Ik heb het Roos gevraagd en zij knikte: zowel kerst- als paasspullen liggen in de winkel. Niet dat ik jou niet geloof (-:
   Antisemitisme is nooit weggeweest maar laait weer fel op. Mensen hebben het vaak over “rassen” maar volgens mij is er maar één menselijk ras.
   Triest, dat je door de oorlog nooit je familie hebt leren kennen…

 19. Bij ons is al twee weken geleden al paaseitjes in de supermarkt te zien. Echt niet normaal. We nemen niet. Pas later tegen Pasen komt. Wat vervelend dat bij jou in de buurt er rioolwerkzaamheden zijn. Dan moet omweg rijden. Ik heb op de tv gezien van kamp Westerbork 102.000. Het blijft het erg voor slachtoffers. Wat leuke post heb je gehad. Ziet leuk uit. Fijne zondag.

 20. De supermarkten gaan idd van het ene feest naar het andere… en Pasen is nog zo ver weg. Voorlopig met een boog om die eitjes heen lopen, hier is chocola ook favoriet maar er zijn grenzen

 21. Ik heb ze ook zien liggen, de paaseitjes. Echt ongelooflijk! Ik weet niet eens wanneer het Pasen is.
  Ik moest erg lachen dat jij nu tegen Joris zegt wat hij altijd zegt. Zooooo herkenbaar.
  Chocolade is heerlijk. Ik zie het voor mij, dat je de trap afloopt. Je bent best en nieuwsgierig aagje, hahahaha….. Positief bedoeld hoor. Je verjaardag staat in mijn kalender.

  Vandaag de verjaardag van Hubbie gevierd. Hij was 12 januari jarig maar er kwam steeds wat tussen.
  Nu even achter de computer. Altijd blij als ik weer een logje van je zie.

  Ik wens je een hele fijne zondag.

  Heel veel liefs, Joanne

  • Speciaal voor jou heb ik het opgezocht. Hou je vast: 12 april!
   “Spiegelen” heet dat – soms steek ik wat op van therapie – en het werkt.
   Ik mocht van Mel eerder kijken “als ik me niet kon inhouden” maar ik heb me niet laten kennen (-:
   Nog gefeliciteerd met Hubbie. Ik hoop dat jullie een gezellige dag hebben gehad.
   Lieve groet ♥

 22. Dit was een ontspannende keek op de week! Hier heb ik echt van genoten.
  Goede tip voor je man : je niet ergeren als het toch niets opbrengt, ze gaan de eitjes niet meer weghalen. Trouwens ik ben een heel erg verslaafde chocoladefan.

  Die gekleurde kaartjes brengen leven in de grijze brouwerij buiten.

 23. De plek met de ezel op de foto ken ik wel, dat zijn de krijtrotsen the Seven Sisters in Essex.
  Paaseitjes, men is er snel bij, nog even en er zijn weer pepernoten.
  Ja, zo vroeg, dan nog gefeliciteerd.
  Gelukkig was het riool hier na inspectie in orde.
  De namen voorlezen is heel goed, maar er zijn nog veelmeer slachtoffers.
  De kaartjes zijn weer een opkikker. Hans

  • Hans, ik geloof je zonder meer! De foto heb ik van Pixaby.com geplukt. Daar mag je gratis en zonder problemen foto’s “lenen.”
   Lijkt me prachtig om die krijtrotsen te zien.
   Er wordt wel steeds meer gedaan om de oorlog tastbaar te herinneren. Nu weer met de stenen in het knipperende blauwe licht.

 24. Zag die paaseitjes verleden week al en dacht er over om me te gaan ergeren maar net op tijd bedacht ik me dat ik dat niet ging doen. Je niet ergeren aan dingen waar je niets aan kan veranderen, blijf je heel gezond bij. Je ziet me toch niet op het Binnenhof gaan zitten om te protesteren over te vroeg gelegde eieren.

 25. Ik ga gewoon niet meer de supermarkt in totdat ze uit de schappen gehaald zijn.. (En nou maar hopen dat dinnetje ze niet meeneemt.) Dat die Melody kan plagen, zo herken ik haar niet… toch stiekum een klap van de molen gehad of zou ze dit alleen bij jou doen.

  Love As always
  Di Mario

  • Hoezo principes? Ik koop pas kerstkaarten als de Sint geweest is.
   Haha, jij doet de paaseitjes in de ban en je eega schaft ze aan.
   Volgens mij is Mel te intelligent om een tik van de molen te krijgen…
   Lieve groet.

 26. ha die Mirjam
  ja je zou toch ook verzenuwd worden van paaseitjes in jnauari 🙂
  wist niet dat Melody zo kon plagen
  Rosa geef ik gelijk , dus voortaan gelijk van huis aan de wandel gaan
  bonbons bij de kaasboer , zou verboden moeten worden hé
  ja dat deden mensen elkaar toen aan
  en helaas doen ze dat nog steeds 🙁
  wat een pracht van een envelop

  fijne avond groet , Karel

   • oja is ze zo’n plager
    lekker toch zo’n snoepje , geniet er maar van

    ook hier bar en boos herfst weer bbbrrr
    mij moeten ze ook niet in een kooi stoppen
    maar voorkomen dat er dieren uitsterven is al niet meer mogelijk 🙁

    fijne avond groet

 27. Hahahaha, dat over die paaseitje komt mij bekend voor! Ze smaken heerlijk hoor.
  Geweldig, als het om cadeautjes gaat, komt het kind in je naar boven Mirjam, houden zo hè?
  Dat kakken van Rosa, kan geen probleem zijn, zo vlak bij het riool.
  Ja hoor zó hoort het, je mond lekker vol proppen, met dat hemelse spul.
  De Holocaust, is een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de mensheid Mirjam, en mag nooit worden vergeten.
  Leuk om échte post te krijgen, lief toch?
  Lieve groetjes, Edje.

  • Op jouw blog zag ik een foto van de paaseitjes! Ik zie het probleem niet: je koopt ze als je ze lekker vindt, en als je “tegen” bent, laat je ze liggen.
   Persoonlijk vind ik “poepen” beter klinken, maar dat woord heeft in het Vlaams een totáál andere betekenis.
   Echte post vind ik een cadeautje.
   Dag Edje ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *